Boomband bevestigen

19/12/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Jonge bomen kunnen tijdens de eerste jaren wel wat ondersteuning gebruiken. Een boomband is hiervoor het ideale gereedschap. Samen met één of twee boompalen, houdt een boomband de jonge boom stabiel. Een boom die goed op zijn plek staat, beschadigd minder snel door onstuimig weer én kan steviger wortelen, waardoor de boom uiteindelijk prima op zichzelf kan staan.

Boomband materialen

In gemeenteplantsoenen treffen we veelal rubberen boombanden aan. Toch zijn er ook boombanden verkrijgbaar die van andere materialen gemaakt zijn. Denk aan de autogordel boomband, de jute boomband en de ArborTie boomband. Ieder materiaal heeft voor- en nadelen en eigen bevestigingsmogelijkheden.

Boomband bevestigen stappenplan

Heeft u een boom geplant die u wilt verstevigen met een boomband? Dan kunt u de boomband bevestigen door onderstaande stappenplan te volgen:

  1. Kies bij de boomband één of twee boompalen om de band aan te bevestigen. Wanneer u ervoor kiest om één boompaal te gebruiken, zet deze dan op de windkant voor optimale ondersteuning.
  2. Sla de boompalen zo’n 30-40 centimeter vanaf de boom in de grond. Eventueel kunt u hiervoor eerst een gat maken, bijvoorbeeld met een grondboor. Hierdoor gaan de palen gemakkelijker de grond in.
  3. Bind de boomband in een achtvorm om de boom en de boompalen. Voor extra stevigheid kunt u de boomband aan de boompaal vastmaken met spijkers of boomnagels.

Bovenstaande stappen zijn geschikt voor het bevestigen van een autogordel boomband of een rubber boomband. Gebruikt u een jute boomband? Dan is kruislings bevestigen een stuk lastiger. Bevestig de jute boomband daarom op een rechte manier. In het geval van een ArborTie boomband gebruikt u geen boompalen, maar ankers. Dat maakt deze boomband zeer geschikt voor het verstevigen van bomen op rotsachtige grond. Er zijn ook boombanden die u kunt vastzetten met een gesp. U kunt daarbij heel precies afstellen hoe strak de band moet zijn en hebt geen extra spijkers nodig.

Let altijd op dat u de boomband niet te strak bevestigd. Een te strakke boomband kan veel druk zetten op de stam, waardoor deze krom groeit.

Hoe boomband bevestigen met boomspijkers

Een boomband bevestigen gaat vrijwel altijd gepaard met het gebruik van boomspijkers. Deze speciale spijkers hebben een grotere kop. Gebruik de boomspijkers om de boomband aan de boom of boompaal vast te maken. De grotere kop zorgt ervoor dat de boomband niet los kan schieten. Wanneer u boomspijkers gebruikt om een jute boomband te bevestigen, vouw het jute dan dubbel op de plek waar de spijker komt. Zo voorkomt u dat het jute splijt en losraakt.

Hoe boomband vastmaken met gesp

Een boomband met gesp kan zowel recht als kruislings worden vastgemaakt. De aanschuiflus is daarbij een afstandhouder tussen de boom en de boompaal. De jonge boom is hierdoor extra beschermd bij stevige wind. Om een boomband vast te maken met gesp volgt u grotendeel het eerder genoemde stappenplan. De aanschuiflus kunt u gebruiken om de boomband op de juiste strakheid af te stellen.

Wanneer boomband verwijderen

Jonge bomen hebben de tijd nodig om goed te wortelen en een stevige stam te laten groeien. Het kan dan ook best zijn dat de boom enkele jaren ondersteuning nodig heeft. Boombanden en boompalen zijn hiervoor echt ideaal. Voor het verwijderen van de boomband, wacht u natuurlijk eerst tot de boom sterk genoeg is om op zichzelf te kunnen staan. De meeste bomen hebben hiervoor zo’n twee tot drie groeiseizoenen voor nodig. Als het zover is, maakt u de boomband los. Na het verwijderen van de boomband kunt u ook de boompalen weghalen. Deze zijn immers niet meer nodig.

Boomband bevestigen

© KATIRINA - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen