Regenton aansluiten

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Nederland staat bekend als een land waar het toch regelmatig regent. En veel van dat regenwater stroomt meteen het riool in. Jammer, want regenwater is heel geschikt voor het bewateren van uw tuin. Gelukkig is er ook een manier om hier op een milieubewuste wijze mee om te gaan: een regenton aansluiten. In dit artikel vertellen we hoe u dit kunt aanpakken.

De voordelen van een regenton

In Nederland gebruikt men ieder jaar gemiddeld 2000 liter drinkwater voor de tuin. Zonde! Met een regenton kunt u veel regenwater opvangen om in de tuin te gebruiken. Dat heeft verschillende voordelen:

Beter voor de tuin

Regenwater is beter voor tuinplanten dan kraanwater. Het is zachter en heeft de juiste temperatuur, zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. In regenwater zit bovendien geen kalk, iets waar de planten u dankbaar voor zullen zijn.

Minder wateroverlast

Regenwater dat, op de juiste plaats in de tuin, wordt opgevangen en vastgehouden, stroomt niet door de tuin. Hierdoor vermindert een regenton de kans op wateroverlast.

Voorbereiding op extreme weersomstandigheden

We kunnen er niet omheen dat weersomstandigheden aan het veranderen zijn. Steeds vaker krijgen we te maken met extreem weer, zoals hitte, droogte en hevige regenbuien. In droge grond kan regenwater niet snel genoeg wegzakken, waardoor wateroverlast kan ontstaan. We schreven hierboven al even dat u dit met een regenton deels kunt voorkomen. Het opgevangen regenwater is bovendien zeer geschikt om in drogere periodes de planten van water te voorzien.

Voordelig

Als u zich bedenkt dat een sproeibeurt gemiddeld 100 liter water kost, dan is het gebruik van opgeslagen regenwater toch een stuk voordeliger. Een goede regenton is een eenmalige investering, maar regenwater zelf is gratis.

TIP: Sommige gemeenten in Nederland verschaffen subsidie voor de aanschaf van een regenton. Het is dus zeker de moeite waard om die vooraf even na te vragen.

Goed voor het milieu

Grondwater oppompen heeft effect op de bodem en de natuur. In warme/droge periodes stijgt de vraag naar drinkwater, maar we kunnen niet jaarlijks meer grondwater oppompen zonder de natuur te belasten. Door regenwater op te vangen en voor de tuin te gebruiken, draagt u bij aan het in toom houden van de drinkwatervraag.

Regenton met vulautomaat aansluiten

Een regenton aansluiten is geen moeilijke klus. Toch moet het wel met zorg en aandacht gebeuren, om ervoor te zorgen dat de ton stevig staat en voldoende water kan opvangen. Volg onderstaand stappenplan om uw nieuwe regenton met vulautomaat aan te sluiten.

  1. Meet de hoogte waarop de regenwaterautomaat moet worden aangesloten. Teken de juiste hoogte af op de regenpijp.
  2. Zaag een stuk uit de regenpijp. Controleer vooraf de handleiding van de regenwaterautomaat, zodat u zeker weet hoe breed dit stuk moet zijn.
  3. Plaats de regenwaterautomaat tussen de twee delen van de regenpijp (daar waar u net een stuk hebt afgezaagd). Lijm dit aan beide kanten goed vast.
  4. Maak een gat in de regenton op de plaats waar de vulautomaat moet worden aangesloten.
  5. Installeer de afvoerpijp van de vulautomaat op de regenton.
  6. Monteer de aftapkraan en draai deze vast.

Voorkom overstromen met overloopslang

In een natte periode vult de regenton zich sneller. Er valt immers veel regen en en wordt weinig opgeslagen water gebruikt voor de tuin. Is de regenton vol? Dan stroomt hij over. Het water dat uit de regenton stroomt loopt dan alsnog het riool in. Door het gebruik van een overloopslang kunt u dit voorkomen. Via een overloopslang kan het overtollige water naar een border, moestuin of plantenbak worden geleid. U kunt de overloopslang ook gebruiken om water boven de grond op te vangen in een opvangbak, vijver, grindkoffer, wadi of greppel.

Regenton aansluiten

© epidemiks - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen