Fijnstraal - Erigeron

Fijnstraal (Erigeron) is een plantengeslacht uit de Asteraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 16 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Fijnstraal vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Fijnstraal online bestellen

Fijnstraal snoeien: wanneer & hoe

De Fijnstraal is een kruidachtige plant die lijkt op een madelief en bekend staat om zijn vele bloemetjes. Deze plant kan tot wel 1,5 meter hoog worden en heeft de neiging om snel te groeien. Daarom is het belangrijk om regelmatig te snoeien om de Erigeron in de gewenste grootte te houden.

Als u de Fijnstraal na de bloeiperiode snoeit, zorgt er dan voor dat de plant op tijd kan herstellen voor de winter. Verwijder alle verwelkte bloemen en knip stengels af om ruimte te maken voor nieuwe stengels om in het voorjaar te bloeien.

Verwijder de Fijnstraal gemakkelijk met de wortel als de plant op een ongewenste plek in de tuin groeit. Houd er wel rekening mee dat deze plant ook als onkruid wordt beschouwd, dus u moet mogelijk regelmatig wieden om te voorkomen dat hij zich verspreidt.

Fijnstraal verzorging & onderhoud

De Fijnstraal geeft de voorkeur aan een beschutte en zonnige plaats in de tuin. De plant kan gezien worden als onkruid, maar het geeft wel extra kleur in de tuin. Geef de Erigeron wekelijks water, vooral tijdens droge periodes. Controleer in regenachtige periodes de drainage van de grond goed.

Tijdens de groeiperiode, in maart en april, kunt u de plant bemesten met compost of meststoffen om extra voedingsstoffen toe te voegen. Verbeter hiermee de groei en bloei van de plant.

Over het algemeen heeft de Fijnstraal weinig onderhoud nodig en kan deze goed gedijen in de meeste tuinen. Houd de plant in de goede conditie met de juiste verzorging en snoei de Erigeron regelmatig. Geniet van de prachtige bloemen van de Fijnstraal gedurende het groeiseizoen.

Fijnstraal planten: wanneer & hoe

Er bestaan diverse soorten van de Fijnstraal en let er daarom op welke u kiest. Deze plant gedijt goed in verschillende soorten grond, waaronder klei, leem, zand, lichtzure en licht alkalische grond. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is, ongeacht het type grond.

Bent u van plan om de Fijnstraal in een bloempot te planten? Kies dan voor een grote pot zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. De Erigeron wordt vaak gebruikt als opvulling in de tuin, omdat het een gemakkelijke plant is die snel groeit. Het vult de bodem op, waardoor ander onkruid dat in de tuin groeit minder zichtbaar is. Hierdoor hoeft u minder tijd te besteden aan het verwijderen van onkruid in de rest van de tuin. Het beste is om het onderliggende onkruid direct te verwijderen.

Houd bij het planten voldoende ruimte tussen de planten zodat de Fijnstraal genoeg ruimte heeft om te groeien en te ontwikkelen. Houd er ook rekening mee dat de Fijnstraal een onkruid kan zijn en daarom snel groeit en zich gemakkelijk verspreidt.

Fijnstraal stekken & vermeerderen

Vermeerder de Fijnstraal eenvoudig door in het voorjaar stekken te nemen van de worteluitlopers of sterke stengels van de plant. Neem bij de worteluitloper stekken van een deel van de wortel dat zich wil ontwikkelen tot uitlopers en verwijder deze van de hoofdplant. Plaats het stekje vervolgens in een aparte pot met vochtige, goed doorlatende grond en zet het op een beschutte plek. Na enkele weken zullen er voldoende wortels zijn gegroeid om de Erigeron terug te plaatsen op de definitieve plek in de tuin.

Kies bij het nemen van stekken, een sterke stengel van de plant en snijd deze af met een schoon en scherp mes. Verwijder de onderste bladeren en plaats de stengel in een pot met vochtige, goed doorlatende grond. Houd het stekje op een warme en lichte plek en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Na enkele weken ontstaan er nieuwe wortels en kan de plant opnieuw groeien.

Let op dat u tijdens het stekken en vermeerderen van de Fijnstraal planten altijd werkt met schone materialen om ziektes te voorkomen. Geef de jonge planten ook regelmatig water en bescherm ze tegen extreme weersomstandigheden.

Fijnstraal ziekten

De Fijnstraal plant kan worden aangetast door verschillende ziekten. De drie ziekten die het meest voorkomen zijn wortelrot, bladluis en bladziekte.

Wortelrot treedt op als de grond van de Fijnstraal niet goed gedraineerd is. De vochtophopingen in de grond zorgen ervoor dat de plant lange tijd in natte grond staat, waardoor de wortels gaan rotten en de Erigeron uiteindelijk zal sterven. Voorkom wortelrot met een goed doorlatende grond en geef de plant niet te veel water. Is wortelrot al opgetreden bij de plant? Verwijder de aangetaste delen van de plant en vervang de grond.

Een andere ziekte die de Fijnstraal aantasten is bladluis. Dit zijn kleine insecten die zich voeden met het sap van planten en gaatjes in de bladeren maken. Dit zorgt ervoor dat de Erigeron gaat verwelken. Voorkom bladluis door regelmatig te controleren op de aanwezigheid van deze insecten. Mocht u bladluizen ontdekken, bestrijd deze dan door ze handmatig te verwijderen of door gebruik te maken van een biologisch bestrijdingsmiddel zoals insecticide zeep.

Een derde ziekte die de Fijnstraal aantasten is bladziekte. Dit is een schimmel die zich op het blad van de plant nestelt en ervoor zorgt dat de bladeren verwelken. Verwijder gekke bruine vlekjes op het blad wanneer deze zichtbaar worden. Voorkom bladziekte door de Erigeron niet te veel water te geven en voldoende ruimte tussen de planten te houden zodat er voldoende luchtcirculatie is. Als er al sprake is van bladziekte, verwijder dan de aangetaste delen van de plant en gooi het weg om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen.

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen