Rudbeckia - Plantengeslacht

Rudbeckia is een plantengeslacht uit de Asteraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten en eenmalig bloeiende planten staan er 9 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Rudbeckia vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Rudbeckia online bestellen

Rudbeckia snoeien: wanneer & hoe

De rudbeckia, ook wel zonnehoed genoemd, is een populaire vaste plant die in veel tuinen te vinden is. Zodra deze plant in bloei staat, wordt deze volop door bijen en hommels bezocht. De rudbeckia bloeitijd is van circa juli tot en met oktober. U geniet dus extra lang van de vele bloemen. En wanneer u uitgebloeide bloemen direct wegsnoeit, stimuleert u bovendien weer nieuwe bloei. Verder kunt u het beste met mate de rudbeckia snoeien.

Wanneer dient u de rudbeckia te snoeien? U kunt na de bloei in het najaar de rudbeckia snoeien, maar u kunt ook afgestorven stengels, takken en bladeren laten zitten om de plant wat bescherming te bieden tegen vorst in de winter. Wanneer u de plant in de late herfst een knipbeurt geeft, snoei deze dan niet te ver terug en strooi daarna wat compost rondom het hart. Een ander moment is om in het voorjaar de rudbeckia te snoeien. Snoei dan de plant tot tien centimeter boven de grond terug. Voor het snoeien van de rudbeckia is het belangrijk dat u scherp materiaal gebruikt dat bovendien goed gereinigd is.

Rudbeckia verzorging & onderhoud

Qua onderhoud is de rudbeckia een gemakkelijke plant. De plant is uitermate geschikt voor mensen die niet al te groene vingers hebben en met weinig tijd willen genieten van een prachtige plant. De rudbeckia verzorging is minimaal want voor wat betreft water geven, heeft u niet veel omkijken naar deze plant. Bij warme, droge periodes is het wel van belang dat u de plant rijkelijk besproeit. U hoeft dit niet iedere dag doen, want u kunt beter in een keer meer water geven dan dagelijks een klein beetje. Zorg er wel voor dat het water in de grond goed weg kan. Bij een rudbeckia in een bloempot is het belangrijk dat de grond nooit helemaal uitdroogt en ook hier het water weg kan.

De rudbeckia bloeit met prachtige bloemen. Uitgebloeide bloemen kunt u tussendoor verwijderen. De mestbehoefte van de plant is gemiddeld. In het voorjaar kunt u de rudbeckia bemesten met organische meststof. In de zomer kunt u dit nogmaals herhalen. De plant kan in korte tijd hard groeien en heeft hiervoor veel voedingsstoffen nodig. De bemesting van de rudbeckia verbetert de bodem, zorgt voor een betere weerstand, mooie bloei en goede groei.

De rudbeckia is winterhard, maar niet wintergroen. De plant sterft in de winter bovengronds af en loopt vervolgens in het voorjaar weer uit. De plant kunt u wat beschermen tegen de kou met een laagje mulch.

Rudbeckia planten: wanneer & hoe

De rudbeckia planten groeien het beste in een gematigd klimaat. De plant vraagt om een zonnige plek. Kies als standplaats voor de rudbeckia een plek in uw tuin uit waar veel zonlicht komt. De plant kan ook halfschaduw verdragen, maar voldoende middagzon wordt gewaardeerd. Hoe meer zon, hoe beter. Voordat u de rudbeckia gaat planten, dient u de grond te controleren. Deze dient namelijk goed waterdoorlatend te zijn, want de plant is niet goed bestand tegen wateroverlast. Verrijk daarnaast de bodem met wat mest of compost voordat u de rudbeckia gaat planten, al is het wel zo dat de plant zich in verschillende grondsoorten aanpast.

Het planten van de rudbeckia kan in ieder seizoen, zolang het niet sneeuwt of vriest. Bij het aanplanten van meerdere rudbeckia planten kunt u het beste een planthoeveelheid van ongeveer zes stuks aanhouden. Na het planten is het belangrijk om de bodem voldoende vochtig te houden, zodat de plant zich goed kan wortelen.

Rudbeckia stekken & vermeerderen

U kunt eenvoudig de rudbeckia vermeerderen. De gemakkelijkste en de meest zekere methode van het vermeerderen van de rudbeckia is door deze te scheuren. Het is zelfs raadzaam om de plant na circa drie jaar te scheuren. Hiermee zorgt u dat de plant groei- en bloeikrachtig blijft. Het scheuren van de rudbeckia kunt u het beste in het voor- of najaar doen. De plant bevindt zich dan in een relatief rustige periode waardoor de energie van de plant sneller naar het wortelgestel gaat.

Hoe werkt dit scheuren om de rudbeckia te vermeerderen? U graaft de plant in zijn geheel uit. Daarna scheurt/splitst u de plant in meerdere delen. In de meeste gevallen gebruikt u hiervoor de buitenste plantdelen. Dit zijn de jonge, gezonde plantdelen. Deze delen plaatst u terug in de grond. Oude plantdelen kunt u weggooien. Geef na het aanplanten van de nieuwe rudbeckia planten ook weer voldoende water.

Rudbeckia ziekten

De rudbeckia heeft over het algemeen weinig last van ziekten. Soms kan de plant last krijgen van schimmels, zoals meeldauw of bladvlekkenziekte. Meeldauw herkent u aan een wit pluisachtige stof op het blad. Bij bladvlekkenziekte verkleuren bladeren van geel naar bruin en zwart. Daarnaast kan de rudbeckia bezoek krijgen van bladaaltjes. Zij boren zich in de bladeren en laten daarbij gangen en bruine vlekken achter. Ziet u tijdens de verzorging van de rudbeckia gevlekte bladeren, verwijder dan direct alle aangetaste delen en vernietig deze.

Rudbeckia kopen

Koop Rudbeckia bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen