Kruiskruid - Senecio

Kruiskruid (Senecio) is een plantengeslacht uit de Asteraceae familie. Voor dit geslacht van eenmalig bloeiende planten en vaste planten staan er 2 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Kruiskruid vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Kruiskruid online bestellen

Kruiskruid snoeien: wanneer & hoe

Kruiskruid is ook wel bekend als ‘de senecio’. Dit is een plant die zich onderscheidt van de meeste planten omdat hij niet gesnoeid hoeft te worden. U kunt wel gerust de lelijke of te lange takken afknippen.

Kruiskruid verzorging & onderhoud

Kruiskruid is een vetplant die in vele vormen en maten voorkomt. De plant is erg sterk en heeft weinig verzorging nodig. Deze hoeft maar weinig water te krijgen, namelijk één keer in de twee weken. Geef de senecio water wanneer de grond is uitgedroogd. Let op! kruiskruid vraagt in de herfst en winter minder water dan in de zomer. Daarom hoeft u de plant in de herfst en winter dus nóg minder water te geven.

Er zijn veel verschillende soorten plantenvoeding zoals: staafjes, vloeibare voeding en korrels. Onze voorkeur gaat uit naar vloeibare plantenvoeding, omdat dit makkelijk te mixen is met het water dat u aan de plant moet geven. Geef nooit teveel voeding aan het kruiskruid, omdat dit schadelijk kan zijn. Het is aan te raden om de senecio in de lente en zomer één keer per maand te voorzien van deze voeding.

Kruiskruid is winterhard tot ongeveer -25 graden celsius. Ter bescherming tegen extreme kou kunt u de plant afdekken met plastic en de bodem bedekken met afgevallen blad of stro. In het voorjaar kunt u deze vorstbescherming weghalen. Doe dit wel pas wanneer er geen vorst meer wordt voorspeld. 

Kruiskruid planten: wanneer & hoe

Kruiskruid kan bijna overal worden geplant. Echter staat de plant het liefst in een hoek met veel zon. De senecio zal het goed doen zodra deze genoeg licht krijgt en niet op de tocht staat. Kruiskruid is makkelijk te combineren met ‘basisplanten’. De plant is oorspronkelijk een ‘weideplant' en is hierdoor geschikt voor de zwaardere bodemtypen met af en toe een vochtige grond.

Kruiskruid verpotten

Door kruiskruid te verpotten ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Kies voor een bloempot die minstens 20 procent groter is dan de huidige bloempot. Is uw senecio nog niet toe aan een grotere pot? Dan raden we u aan om de plant in ieder geval elke twee jaar te voorzien van nieuwe potgrond. Omdat kruiskruid niet zo snel groeit, zal het niet vaak nodig zijn om deze plant te verpotten.

Kruiskruid stekken & vermeerderen

Het stekken van kruiskruid is vrij makkelijk. Knip een stengel van zo’n 6 centimeter en plaats deze in potgrond. Het is aan te raden om potgrond te gebruiken die speciaal bedoeld is voor vetplanten. Besproei de stek van de senecio met water om uitdroging te voorkomen. Na een aantal weken zijn de wortels gevormd van de stek. De stek komt vervolgens vast te zitten in de potgrond en gaat langzamerhand groeien. 

Kruiskruid ziekten

Kruiskruid kan schadelijke ziekten overdragen aan moestuin- en sierplanten, zoals verwelkingsziekte. Bovendien is het een plant die erg geliefd is bij parasieten zoals bladluizen. Zorg dat u zo snel mogelijk begint met het bestrijden van de luizen wanneer u deze treft. Bladluizen krijgen namelijk erg snel jongen die zich ook weer rap voortplanten. Voordat u het door heeft, zit de senecio helemaal onder de luizen.

Er zijn een aantal manieren om van bladluis op de senecio af te komen. U kunt bijvoorbeeld een bus met gif kopen. Het vervelende hiervan is dat u ook de goedaardige vijand van de bladluis vergiftigt, namelijk het lieveheersbeestje. Deze oplossing heeft op lange termijn niet zoveel zin, omdat u hierdoor in de toekomst nog meer last van bladluis zult hebben. Verder kunt u ook een natuurlijk bestrijdingsmiddel kopen of zelf uw eigen bestrijdingsmiddel maken. Deze opties zijn het meest duurzaam en milieuvriendelijk.

Bladluizen kunnen regen verder niet goed verdragen. Wanneer het een aantal dagen achter elkaar regent, bent u dus ook meteen van de luizen af zonder enige bestrijding. De bladluizen worden zo gedood en weggespoeld door de regen. Nu kan het kruiskruid weer herstellen. 

Kruiskruid kopen

Koop Kruiskruid bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Kruiskruid soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Kruiskruid vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen