Sarcococca - Vleesbes

Sarcococca, in het Nederlands ook wel Vleesbes genoemd, is een plantengeslacht uit de Buxaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staat er 1 plant in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Sarcococca vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Sarcococca online bestellen

Sarcococca snoeien: wanneer & hoe

Sarcococca is een populaire tuinplant die meestal wordt gebruikt als haag, struik of klimplant. Snoeien helpt de plant in goede conditie te houden en de groei te bevorderen. Als uw Sarcococca te groot wordt, kunt u snoeien om het te verkleinen. Daarnaast kan snoeien ook helpen om de vorm en gewenste grootte van uw plant te behouden. 

Begin met het snoeien van uw Sarcococca in het vroege voorjaar. Verwijder alle beschadigde, zieke of dode takken. Verwijder ook al het oude, verdorde of gele blad. Snoei ook elke tak die de gewenste vorm of grootte van de Vleesbes verstoort. Als u klaar bent met snoeien, controleert u de plant om er zeker van te zijn dat alles er goed uitziet. Vergeet niet dat u de Sarcococca regelmatig moet snoeien om de gezondheid van de plant te behouden. Als u regelmatig snoeit, blijft uw Sarcococca er mooi en gezond uitzien.

Sarcococca verzorging & onderhoud

Sarcococca is een relatief makkelijk te verzorgen plant die weinig onderhoud vergt. Om Sarcococca te verzorgen heeft de plant een plek nodig met volle zon of halfschaduw. De grond in de buurt moet goed doorlatend en voedzaam zijn. Sarcococca heeft voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Het is ook belangrijk om de Vleesbes regelmatig te bemesten. Voer de struik elke zes weken met een goede kwaliteit kunstmest en geef de struik regelmatig water. Snoei de Sarcococca elk jaar na de bloei om te voorkomen dat hij te groot wordt. Vergeet niet om de Vleesbes regelmatig water te geven. Als de grond droog is, voeg dan een kleine hoeveelheid water toe. Zorg er echter wel voor dat de plant niet te veel water krijgt.

Sarcococca planten: wanneer & hoe

Om Sarcococca te planten, moet u eerst een goede locatie kiezen. Kies een plaats die beschut is tegen de winterse kou en kies voor een goed doorlatende grond. Plant de struik op een afstand van ongeveer 1 meter van andere planten, zodat de lucht goed kan circuleren. Vervolgens moet u de grond zorgvuldig voorbereiden. Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo groot is als de pot waarin de Vleesbes geplant is. Voeg wat compost toe en meng het goed in de grond. Als de grond klaar is, verwijdert u de struik voorzichtig uit de pot en plaatst u hem in het gat. Vul het gat rondom de Sarcococca met aarde en pak aan de bovenkant de grond aan. Geef de struik nu wat water en u bent klaar!

Sarcococca stekken & vermeerderen

Door het stekken van deze plant kunnen tuinliefhebbers er een extra exemplaar van maken, wat een goedkope en gemakkelijke manier is om een Sarcococca-collectie te starten. 

Om een stek te maken, neemt u een stukje tak van een gezonde Sarcococca-plant en plaatst u het in een pot met vochtige aarde. Zorg ervoor dat de stek ongeveer 2 centimeter in de grond steekt, en houd de grond altijd licht vochtig. Zorg ervoor dat de stekken van de Vleesbes worden blootgesteld aan meer licht, maar voorkom dat ze te veel zon krijgen om verbranding te voorkomen. De stekken zouden na een paar weken gaan wortelen en zullen na enkele maanden beginnen met het produceren van nieuwe bladeren.

Sarcococca ziekten

Sarcococca is kwetsbaar voor een aantal ziektes en plagen die kunnen leiden tot verlies van bladeren, verminderde groei of in het ergste geval de dood van de struik. Bladluizen, meeldauw, phytophthora, bacterievlekken, schimmelziektes en rupsen zijn allemaal ziektes en plagen die de Vleesbes kunnen aantasten. 

Bladluizen zijn kleine insecten die het blad van de struik aantasten, meeldauw is een schimmel die de bladeren bedekt met een witachtige laag, phytophthora is een bacterie die kan leiden tot een zwarte rot op de wortels, bacterievlekken zijn kleine bruine vlekken op de bladeren, schimmelziektes zoals stippelbladluis kunnen bladeren bedekken met stippen en rupsen kunnen de bladeren aantasten en de Sarcococca verzwakken. Het is daarom belangrijk om de struik regelmatig te inspecteren op tekenen van deze ziektes en plagen en een geschikte behandeling toe te passen om de struik te beschermen tegen verdere schade.

Sarcococca kopen

Koop Sarcococca bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Sarcococca soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Sarcococca vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen