Sempervivum - Huislook

Sempervivum, in het Nederlands ook wel Huislook genoemd, is een plantengeslacht uit de Crassulaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 24 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Sempervivum vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Sempervivum online bestellen

Sempervivum snoeien: wanneer & hoe

Het snoeien van de Sempervivum plant is belangrijk om de groei te bevorderen en ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft. Er zijn enkele belangrijke tips om in gedachten te houden bij het snoeien van Huislook.

Snoei Sempervivum het beste in de late lente of vroege zomer, wanneer de plant in volle groei is. Wacht tot de vorst voorbij is voordat u begint met snoeien, omdat vorstschade kan optreden bij nieuwe groei. Wilt u de Sempervivum snoeien om de planten te verjongen? Doe dit om de paar jaar in het voorjaar of de vroege zomer.

Verwijder ook uitgebloeide bloemstengels en dode bladeren. Doe dit op elk moment tijdens het groeiseizoen en laat de Huislook er gezonder uitzien en stimuleer hiermee nieuwe groei. Snoei Sempervivum niet te veel, want anders groeit en herstelt de plant langzaam. Snoei daarom niet meer dan een derde van de bladeren en bloemstengels.

Sempervivum verzorging & onderhoud

Sempervivum is een veelzijdige en eenvoudig te onderhouden plant die geschikt is voor zowel binnen- als buitenshuis. Deze vetplant heeft weinig verzorging nodig en is daarom zeer geschikt voor mensen die weinig tijd hebben om voor planten te zorgen.

Sempervivum heeft veel zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Plaats de plant op een zonnige plek in huis of in de tuin. Huislook heeft weinig water nodig en kan goed tegen droogte. Geef de plant alleen water als de grond volledig droog is. In de winter heeft de plant nog minder water nodig. Zorg ervoor dat de plant in goed doorlatende grond staat, zodat het overtollige water weg kan lopen.

Verpot de plant eens in de twee of drie jaar, afhankelijk van hoe snel de Huislook groeit. Gebruik hierbij goed doorlatende grond. Bemest Sempervivum met een meststof voor vetplanten en stimuleer hiermee de groei en gezondheid voor de plant. 

Sempervivum planten: wanneer & hoe

Plant Sempervivum het beste in de lente of herfst, wanneer de bodemtemperatuur boven de 10 graden Celsius is. Kies een zonnige plek met goed doorlatende grond en zorg ervoor dat er geen water blijft staan. Maak de grond goed los voordat u gaat planten, zodat de wortels van de Huislook zich goed kunnen verspreiden.

Verwijder de Sempervivum voorzichtig uit de pot. Maak vervolgens een gat in de grond dat iets groter is dan de kluit van de plant. Zet de plant in het gat en druk de grond voorzichtig aan. Geef de plant water om de wortels te helpen met vestigen.

Als u meerdere Sempervivum planten wilt planten, zorg er dan voor dat u ze minimaal 15 centimeter van elkaar zijn verwijderd. Geef ze hiermee voldoende ruimte om te groeien. Huislook kan ook goed in bloempotten of containers, zolang er maar voldoende afvoergaten zijn om overtollig water af te voeren.

Houd de grond van Sempervivum goed vochtig na het planten, vooral tijdens warme en droge periodes is dit belangrijk. Geef de planten niet te veel water, omdat Sempervivum gevoelig is voor wortelrot als de grond te nat blijft. 

Sempervivum stekken & vermeerderen

Om Sempervivum te stekken, kiest u gezonde stengels die minstens 10 centimeter lang zijn. Snijd de stengel af met een scherp mes en verwijder de onderste bladeren van de stengel. Laat de stek een dag of twee drogen voordat u hem in een pot met vochtige potgrond plaatst.

Plaats de pot op een warme en lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Geef de stek regelmatig water en houd de grond vochtig. Na enkele weken zult u merken dat de stek wortels heeft gevormd en begint te groeien.

Vermeerder de moederplant ook door de wortelstokken te scheiden en ze in afzonderlijke potten te planten. Dit is een goede manier om de Sempervivum te verjongen en voorkom hiermee dat de plant te groot wordt.

Als u Sempervivum wilt zaaien, kunt u dit het beste doen in het voorjaar of najaar. Zaai de zaden in een mengsel van potgrond en zand en houd de grond vochtig. Binnen enkele weken ontkiemen de zaden en beginnen ze te groeien.

Sempervivum ziekten

Sempervivum is over het algemeen een zeer resistente plant, die niet snel last heeft van ziekten. Echter, zijn er enkele ziekten die de Huislook plant aantasten en ervoor zorgen dat deze minder goed groeien.

Een veelvoorkomende ziekte bij de Sempervivum plant is wortelrot, wat wordt veroorzaakt door te veel water en te weinig drainage in de bodem. Verwijder bij besmetting de aangetaste wortels en zet de plant opnieuw in een goed doorlatende grond. 

Een andere ziekte is de bladvlekkenziekte, waarbij bruine vlekken op de bladeren ontstaan. Voorkom deze ziekte door de plant op een goed geventileerde plaats te houden en niet te dicht op elkaar te planten. Besmette bladeren dienen verwijderd te worden en het is aan te raden om zieke planten te isoleren van gezonde planten.

Een derde ziekte is meeldauw, waarbij een witte schimmelvorming op de bladeren ontstaat. Voorkom dit door de planten voldoende luchtcirculatie te geven en niet te dicht op elkaar te planten. Verwijder besmette delen van de plant om aangetaste planten te isoleren en voorkom hiermee verspreiding. 

Tot slot kan Sempervivum ook aangetast worden door wolluis, een insect dat zich voedt met het sap van de plant. Wolluis kan bestreden worden door de Huislook met een oplossing van water en zeep te besproeien. Gebruik als alternatief een mengsel van alcohol en water om de wolluis te bestrijden.

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen