Knautia - Plantengeslacht

Knautia is een plantengeslacht uit de Dipsacaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 3 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Knautia vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Knautia online bestellen

Knautia snoeien: wanneer & hoe

De Knautia plant is een plant die een bloeitijd heeft in de maanden juli en augustus. De bloemen zijn paars of rood van kleur en brengen veel kleur in uw tuin. De hoogte van de plant kan op volwassen hoogte wel 70 centimeter zijn. Om ervoor te zorgen dat de plant mooi en gezond blijft, is het aan te raden om regelmatig een beetje te snoeien.

Na de bloei verwelken de bloemen en eventueel ook de bladeren. Dit is een goed moment om de verwelkte delen van de plant te snoeien. Zo kan de plant alle energie steken in het aansterken van de gezonde delen van de plant.

Let tijdens het snoeien er ook op of delen van de plant eventueel aangetast zijn met ziekten. Wanneer een ziekte opdoet is het belangrijk om hier direct werk van te maken. In veel gevallen is het aan te raden om deze delen van de plant weg te snoeien. In de winterperiode is het ook verstandig om wat grotere delen van de plant af te knippen zodat de plant nieuwe stengels met nieuwe bloemen kan laten groeien.

Knautia verzorging & onderhoud

De Knautia plant staat graag in de volle zon, maar halfschaduw is ook mogelijk. De bodem moet gemiddeld vruchtbaar zijn, goed doorlaatbaar en neutraal of kalkrijk.

Bij het planten is het aan te raden om 7 Knautia's per vierkante meter te plaatsen voor een mooi resultaat in de border. Zorg voor een goede tuingrond die niet te nat is, zandgrond voldoet goed voor deze plant. Het is belangrijk om te voorkomen dat de grond te veel voedingsstoffen bevat, omdat de plant hierdoor erg kan groeien en slappe stengels kunnen ontstaan.

Om de Knautia goed te onderhouden, is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven. Tijdens droge en warme periodes heeft de plant voldoende water nodig. Wanneer de plant tekenen vertoont van een gebrek aan voedingsstoffen, zoals geel wordende bladeren, trage groei of een gebrek aan bloemen, is het aan te raden om voedingsstoffen toe te voegen aan de grond.

Let er wel op dat de juiste hoeveelheid en soort meststof gebruikt wordt, omdat te veel meststoffen ook schadelijk kunnen zijn voor de plant. De Knautia is goed winterhard, maar kan wel beschadigd raken door extreme vorst. Het is dus aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge temperaturen. Dek de plant bijvoorbeeld af met een doek of vlies.

Knautia planten: wanneer & hoe

Bij het planten van de Knautia is het belangrijk om rekening te houden met enkele factoren. De Knautia gedijt goed op een zonnige plek en is geschikt voor alle soorten grond. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond waarop de Knautia komt te staan goed gedraineerd is. De grond mag wel vochtig zijn, maar moet niet te nat blijven. Hierdoor kan vochtophoping ontstaan wat kan leiden tot ziekten zoals wortelrot.

Naast een goede afwatering is het van belang dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat om de plant te laten groeien. Het toevoegen van mest of compost aan de grond kan hierbij helpen. Het is raadzaam om de plant in het vroege voorjaar te planten. Op deze manier heeft de plant voldoende tijd om wortels te laten groeien en goed te bloeien in het voorjaar.

Bij het planten van de Knautia is het belangrijk om voldoende afstand te houden tussen de planten, omdat de plant behoorlijk groot kan worden. Houd hierbij ongeveer 30-45 centimeter afstand tussen de planten aan.

Knautia stekken & vermeerderen

Het is mogelijk om een nieuwe Knautia plant te laten groeien vanuit een bestaande plant door middel van stekken. Dit is een eenvoudige en goedkope manier om uw tuin te vullen met prachtige bloemen.

Om te beginnen snijdt u een stengel van minimaal 15 centimeter af van de bestaande plant. Gebruik een scherpe en schone snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen. Verwijder vervolgens de bladeren van de onderste helft van de stengel en stop de stengel in een pot met vochtige en goed gedraineerde grond.

Zet de pot op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht om verbranding van de stek te voorkomen. Houd de grond vochtig door regelmatig water te geven. Na enkele weken zouden er genoeg wortels moeten zijn gegroeid zodat de plant weer verplant kan worden naar de definitieve plek.

Het stekken van de Knautia is een betrouwbare manier om de plant te vermeerderen. Door het kweken van uw eigen planten kunt u er zeker van zijn dat uw tuin vol zit met gezonde planten die goed gedijen in uw tuin. Het is mogelijk om meerdere stekken te nemen van één plant om zo meer planten te laten groeien.

Het stekken van de Knautia kan het hele jaar door worden gedaan, maar de beste tijd om te stekken is in het voorjaar of de vroege zomer. Op deze manier hebben de nieuwe planten voldoende tijd om te groeien en zich te ontwikkelen voordat de winter aanbreekt.

Knautia ziekten

Bij het kweken van de Knautia plant is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke ziekten die de plant kunnen aantasten. Wortelrot is een ziekte die ontstaat wanneer de wortels van de plant te veel vocht hebben gekregen. De bladeren kunnen afsterven en de plant kan uiteindelijk doodgaan. Zorg daarom voor een goed gedraineerde grond waarin overtollig vocht kan worden afgevoerd.

Bladluizen zijn kleine, groene of grijze insecten die zich voeden met het sap van planten. Ze kunnen leiden tot bladverlies en beschadiging van de plant. Een effectieve manier om bladluizen te bestrijden is door gebruik te maken van een geschikt insecticide.

Andere veel voorkomende schimmelziekten zijn Botrytis en Meeldauw. Botrytis kan bruine vlekken op de bladeren veroorzaken. Meeldauw is een schimmel die zich manifesteert als een witte poederachtige stof op de bladeren en stengels van de plant. Verwijder aangetaste delen van de plant onmiddellijk om verdere verspreiding te voorkomen.

Het is ook belangrijk om de luchtvochtigheid in de omgeving van de plant te controleren en te verminderen. Let er daarnaast op dat beschadigde planten niet in de buurt van gezonde planten staan.

Knautia kopen

Koop Knautia bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Knautia soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Knautia vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen