Scabiosa - Plantengeslacht

Scabiosa is een plantengeslacht uit de Dipsacaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 10 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Scabiosa vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Scabiosa online bestellen

Scabiosa snoeien: wanneer & hoe

Als u een vaste plant met mooie bloemen zoekt, dan is de scabiosa zeker een aanrader. Deze zomerbloeier, met bloemen die lijken op speldenkussen, is in vele soorten te koop. Of u nu houdt van een plant die bloeit met rode of gele bloemen, de scabiosa is verkrijgbaar met blauwe, dieprode, paarse of gele bloemen. De scabiosa bloeitijd is van juni tot en met september dus u geniet de hele zomer van mooie kleuren. Ook vlinders, bijen en hommels zijn dol op deze tuinplant. In het onderhoud is de plant niet erg moeilijk en de scabiosa snoeien stelt ook niet veel voor.

Wanneer kunt u het beste de scabiosa snoeien? Er zijn eigenlijk twee momenten die geschikt zijn. Het eerste moment is tijdens het groeiseizoen en het tweede moment is na de bloei. Een scabiosa snoeien tijdens de bloei doet u door verwelkte bloemstengels net boven het blad af te knippen. Dit stimuleert de plant om nieuwe bloemen aan te maken. In het najaar kunt u de scabiosa tot ongeveer vijf centimeter boven de grond terugsnoeien. Heeft u een scabiosa die niet wintergroen is, dan haalt u in maart afgestorven plantdelen weg. Gebruik altijd een scherpe snoeischaar voor het snoeien van de scabiosa.

Scabiosa verzorging & onderhoud

De scabiosa verzorging stelt niet zo veel voor, want de plant kan prima voor zichzelf zorgen. Alleen tijdens lange, droge periodes dient u de plant water te geven. Normaal gesproken heeft de scabiosa genoeg aan de regen die door het jaar heen valt, maar in de zomer tijdens warme dagen kan de plant wel een extra gietertje gebruiken. Het is wel belangrijk dat het water makkelijk weg kan, want de scabiosa heeft niet graag natte voeten. U kunt wat grit aan de grond toevoegen bij het planten van de scabiosa. Dit verbetert de drainage in de grond. Bij een scabiosa in bloempot dient u een paar gaatjes in de pot te maken, zodat het overtollig water weg kan lopen.

Direct na het planten of in het voorjaar voordat het bloeiseizoen begint, kunt u de scabiosa bemesten. Dit zorgt er niet alleen voor dat de plant gezond blijft, maar stimuleert tevens de bloei van de bloemen. Een scabiosa is winterhard, maar niet alle soorten zijn wintergroen. De niet wintergroene soorten verliezen in het najaar hun blad. Ook niet alle soorten kunnen een erg koude winter overleven. U vergroot wel zijn kans door in het najaar de scabiosa te snoeien en de grond te bedekken met stro. Dus met een beetje extra verzorging zal de scabiosa goed de winter doorkomen.

Scabiosa planten: wanneer & hoe

De scabiosa planten doet u bij voorkeur in het voorjaar, in ieder geval als het niet meer vriest. Wanneer u in april de scabiosa plant, kunt u in juni al van zijn bloei genieten. Zeker wanneer u direct wat compost geeft na het planten. De scabiosa standplaats is een plek in uw tuin waar het niet te warm of te koud is. De plant houdt wel van een zonnetje, maar continu zon is iets te veel van het goede. De optimale standplaats voor de scabiosa is dan ook halfschaduw, zodat plant toch zon heeft, alleen niet de hele dag.

De scabiosa staat het liefst in grond die los en rijk aan voedsel is. De bodem mag nooit doornat zijn. Zoals gezegd is een goede drainage onmisbaar voor het groeiproces van de plant. Naast compost geeft u de scabiosa na het planten ook goed water. Verder hoeft u alleen maar te genieten van de mooie bloemen die vanaf juni gaan verschijnen.

Scabiosa stekken & vermeerderen

De scabiosa stekken kan op twee manieren. U kunt de scabiosa vermeerderen door de plant te scheuren, maar u kunt ook de uitgebloeide bloemen bewaren, deze laten verdrogen en de zaadjes in maart in een potje kweken. U neemt dan de uitgedroogde bloem voorzichtig tussen uw handen en wrijft net zolang totdat u een bolletje overhoudt. Dit is het zaadje voor de nieuwe scabiosa plant. Kweek de zaadjes eerst in een potje. In mei kunt u de nieuwe scabiosa planten een vast plekje in uw tuin geven.

Wilt u de scabiosa vermeerderen door te scheuren, dan graaft u de hele plant uit en deelt u de wortelkluit in een of meerdere stukken. Ieder deel plant u terug in de grond, geeft u wat compost en natuurlijk weer goed water.

Scabiosa ziekten

Een groot voordeel van de scabiosa is dat deze plant vrijwel nooit last heeft van ziekten. Ook ongedierte laat de plant meestal links liggen. Niet alleen qua verzorging is de scabiosa een ideale tuinplant, de plant is ook nog eens ziekteresistent.

Scabiosa kopen

Koop Scabiosa bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen