Klimop

Klimop is een heester uit de Araliaceae familie en het geslacht Hedera en er staan 6 verschillende soorten in onze plantengids. De bloeitijd van een Klimop ligt in september, oktober en november en de bloemen zijn geel of groen van kleur. De kleur van de bladeren is groen, wit, geel of rood, deze heester is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 1,5 meter en 5 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Klimop snoeien: wanneer & hoe

Klimop wordt toegepast als haag, bodembedekker en als sierstruik. Klimop snoeien doet u om de struik goed in model en gezond te houden. Een jonge klimop topt u regelmatig totdat de heester mooi dicht en vol is. Het snoeien van klimop is ook belangrijk, omdat de klimplant schade aan de woning kan aanrichten, doordat de hechtwortels zich vastzetten. Takken van klimop kunnen op schilderwerk of in een goot gaan groeien. Om dit te voorkomen is het dus essentieel om lange takken op tijd te verwijderen

Wanneer moet u klimop snoeien? U kunt in principe het hele jaar klimop snoeien, behalve tijdens vorstperiodes. De beste momenten van snoei zijn in het voorjaar en na de eerste groei in april en mei. In het najaar, rond augustus-september knipt u nogmaals. De heester kan hiervan nog goed herstellen voordat de winter zijn intrede doet. Heeft u weinig tijd voor het snoeien van klimop? Knip de struik dan minstens eenmaal per jaar, eind juni. Snoei liever niet in de felle zon, omdat dan schade aan de bladranden kan ontstaan. Op een bewolkte dag of met vochtig weer kunt u prima uw klimop snoeien. U knipt klimop met een schone, scherpe snoeischaar of een heggenschaar, al dan niet elektrisch.

Klimop verzorging & onderhoud

Klimop is qua verzorging niet de moeilijkste struik. De heester is erg sterk en blijft het hele jaar groen. Klimop is winterhard, maar kan bij een extreem strenge winter wel blad verliezen. Omdat de hoofdtakken gewoon blijven leven, zal er na de winter weer prachtig groen blad voor terugkomen. Tijdens de groei is klimop wel wat kwetsbaarder.

De struik staat het liefst op een bodem waar hij veel voeding uit kan halen. U kunt wat humusrijke plantenvoeding door de grond mengen. Door jaarlijks in het voorjaar klimop te bemesten, zorgt u ervoor dat de klimplant mooi blijft en nog mooier groen wordt. Houdt de grond licht vochtig. Een waterdoorlatende bodem is ideaal voor de klimplant. Wanneer klimop niet in de volle zon staat, is eenmaal per week water geven voldoende. Tijdens regenperiodes is extra water geven van de klimop niet noodzakelijk.

Klimop planten: wanneer & hoe

U kunt het hele jaar door klimop planten, alleen niet wanneer het vriest of als de grond bevroren is. Waar u de klimop plant, is bepalend voor de conditie. Wilt u bijvoorbeeld de heester in een boom laten groeien, dan zal de struik meer wind vangen en sneller blad verliezen. De standplaats van klimop maakt weinig uit. De heester groeit goed op een lichte, zonnige plek, maar ook in halfschaduw.

Voor het planten van klimop maakt u een gat dat tot tien centimeter breder en dieper is dan de pot waarin de klimop staat zoals u die gekocht heeft. Bij arme grond strooit u een laagje koemestkorrels in het gat. Dek dit af met een laagje zand en zet de klimplant in het gat. Wilt u een haag maken van klimop? Maak dan een sleuf en plant daar de heester in. Maak met grond het gat of de sleuf dicht en geef de klimop water. Wilt u klimop planten bij een gaaswand of schutting? Top dan direct de struik na het plaatsen. Dit stimuleert zijscheuten, waardoor de struik sneller mooi dichtgroeit.

Klimop stekken & vermeerderen

Klimop vermeerderen is niet moeilijk. Dit kan via afleggen of door klimop te stekken. Afleggen is de meest makkelijke manier. U buigt dan een tak naar de grond, zodat deze kan wortelen. Vaak is het zo dat de struik zelf al over de grond is gekropen en wortels heeft aangemaakt op verschillende plaatsen. U kunt deze scheuten met wortels direct van de moederstruik afknippen en dan ergens anders in uw tuin planten.

U kunt ook klimop stekken. Dit kan vanaf de vroege zomer tot september door jonge uitlopers van ongeveer vijftien tot twintig centimeter van de klimplant af te knippen. Snijd de uitloper recht af, net onder een blad. Zet de stekjes eerst in een pot met water en zorg dat de blaadjes het water niet raken. Ververs regelmatig het water. Als de stek voldoende wortel heeft geschoten, vult u een potje met aarde en laat de stekken hierin verder groeien. De stekken kunt u buiten op een beschutte plaats laten overwinteren. Als de stek groot genoeg is, kunt u de klimop verplaatsen en planten op de gewenste plek in de tuin.

Klimop ziekten

Klimop kan door een aantal kwalen belaagd worden. Een voorbeeld is de bladvlekkenziekte, veroorzaakt door schimmels. Er verschijnen dan bruine vlekken met kleine zwarte stippen en vergelende randen. Zwarte kevers kunnen blad wegvreten en ook spintmijten kunnen de heester aantasten. Ze voeden zich door het opzuigen van plantensap waardoor bladeren verkleuren. Dit kunt u voorkomen door anti-spintmiddel te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om tijdens de verzorging van klimop aangetaste bladeren direct te verwijderen om verdere verspreiding tegen te gaan. Gaat u klimop vermeerderen? Neem dan nooit een stekje van een door schimmel aangetaste klimop.

Klimop kopen

Koop Klimop bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Klimop soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Klimop en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Hedera colchica 'Arborescens' Heester September, Oktober, November Geel, Groen Halfschaduw / Zon
Hedera colchica 'Dentata Variegata' Heester - - Lichte schaduw
Hedera colchica 'Sulphur Heart' Heester - - Lichte schaduw
Hedera helix 'Arborescens' Heester September, Oktober Geel, Groen Halfschaduw / Zon
Hedera helix 'Needlepoint' Heester - - Lichte schaduw
Hedera helix 'Woerner' Heester - - Lichte schaduw
Plaats een klus