Vedergras - Stipa

Vedergras (Stipa) is een plantengeslacht uit de Poaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 5 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Vedergras vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Vedergras online bestellen

Vedergras snoeien: wanneer & hoe

Het snoeien van het Vedergras is erg belangrijk. U snoeit de plant in februari. De plant moet dan van 10 tot 20 centimeter boven de grond afgeknipt worden. Zijn er in de wintermaanden al bloemen van de Stipa geknakt door bijvoorbeeld een flinke storm? Deze kunnen dan al eerder afgeknipt worden. Zo blijft het gras gezond, maar ook mooi!

Vedergras verzorging & onderhoud

Het Vedergras is een fijn siergras dat goed verzorgd moet worden, maar niet veel moeite kost. De verzorging van het gras gaat als volgt; als eerste is het belangrijk om te weten dat het gras niet veel water nodig heeft. Dit komt omdat Stipa van origine uit woestijngebieden komen, hier worden ze nog steeds geplant om verwoestijning te voorkomen. Dit betekent echter wel dat het Vedergras minder goed tegen langdurig drassige, natte grond kan. Het gras kan aardig goed tegen droogte. Dit betekent ook dat het gras goed tegen hittegolven kan. 

Vedergras wil graag een plekje in de zon, maar in halfzon kan ook nog. Wél zorgt de zon ervoor dat wuivende aren zullen schitteren in het licht. Als er ook nog een wind is in de lucht gaat het gras ook ‘golven’. Wanneer het seizoen groen begint, veranderd de kleur van de Stipa naar stro. Het Vedergras heeft geen extra voeding nodig. Oftewel, de verzorging van deze plant is erg makkelijk! Om de plant mooi te combineren kunt u de planten Daglelie, Verbena bonariensis of Afrikaanse lelie aanschaffen. Dan valt het vedergras mooi op. De bovenstaande verzorging van het Vedergras is vrij algemeen, er zijn namelijk verschillende soorten van het Vedergras.

Vedergras planten: wanneer & hoe

Als het Vedergras geplant wordt zijn er een aantal dingen waar rekening gehouden mee moet worden. Het gras wil het liefst droge tot vochthoudende, goed doorlatende grond. Dan gedijt de Stipa het best. Over het algemeen moet er met het Vedergras aardig wat ruimte vrijgemaakt worden. Het aantal planten waarmee het Vedergras op een vierkante meter geplant kan worden is zeven.

De bloei van het Vedergras begint vooral in mei en kan soms wel duren tot de herfst begint. De bloei is het meest in juli en augustus. De Stipa blijft ook in de winter mooi, aangezien het gras winterhard is, voor deze plant geldt dat tot -20 graden Celsius. Vedergras kan het gehele jaar geplant worden, behalve bij vorst. Er wordt gesproken van vorst als de temperatuur op 10 centimeter hoogte nog onder het vriespunt is. Dit is dus het verkeerde moment om het Vedergras te planten.

Vedergras stekken & vermeerderen

Een manier om Vedergras te vermeerderen is scheuren of delen. Als u gaat delen kunt u naar de winkel gaan en een grotere plant kopen voor een redelijk goedkope prijs. Deze kunt u dan zelf delen. Zoekt u het beste moment hiervoor? Doe het dan in het voorjaar. Als u het pas wat later in het jaar doet is de beste optie om de Stipa tijdelijk in de volle grond te planten en het volgend voorjaar te doen. Het delen kan het best gedaan worden met een mes, specifiek met een keukenmes. Als het Vedergras nog jong is, kan de wortelmassa nog gescheurd worden met de hand. Is het gras al wat ouder? Dan kunt u gereedschappen gebruiken om dit te doen.

Vedergras ziekten

Vedergras is totaal niet ziektegevoelig, ziekten of plagen kunnen er niet voor zorgen dat de groei van het gras aangetast wordt, of dat het gras zelfs dood gaat. Naast dat de Stipa geen plagen of ziekten aantrekt, trekt het gras ook geen insecten aan.

Vedergras kopen

Koop Vedergras bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Vedergras soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Vedergras vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen