Robinia - Plantengeslacht

Robinia is een plantengeslacht uit de Fabaceae familie. Voor dit geslacht van heesters en bomen staan er 2 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Robinia vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Robinia online bestellen

Robinia snoeien: wanneer & hoe

De robinia is een mooie en decoratieve boom. De boom kenmerkt zich door zijn lichtgroene blaadjes en valt aan het eind van de lente en aan het begin van de zomer op door zijn hangende trossen met witte, geurende bloemen. De robinia is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, zodat er voor iedere tuin wel een geschikte boom is. Zoals met alle heesters en bomen, kunt ook de robinia snoeien. Sterker nog, het is echt nodig om zeker eenmaal per jaar de robinia te snoeien. Doet u dit niet, dan wordt de boom groter en groter. Zeker in een kleine tuin is het snoeien van de robinia absoluut aan te raden, omdat er anders niet veel ruimte meer overblijft. Door te snoeien, behoudt de boom zijn compacte vorm.

Wanneer een robinia snoeien?

U kunt het beste na de winter de robinia snoeien. Eind maart is een goed moment. De sappen zijn dan nog niet op gang gekomen en vaak is er dan geen vorst meer. Als u bijvoorbeeld in het najaar snoeit, loopt u het risico dat de kern van de boom in de winter vochtig wordt, beschadigd en zelfs af kan sterven. Het voorjaar is dus het beste moment.

Hoe een robinia snoeien?

U snoeit de boom terug tot op de kroon. Kleine takken snoeit u tot op twee ogen terug en de zwaardere takken kunt u tot zeker twintig centimeter van de stam terugsnoeien. Daarnaast knipt u overbodige en warrige takken ook weg.

Waarmee een robinia snoeien?

Gebruik het juiste gereedschap voor het snoeien van de robinia. U kunt kiezen voor een goede takkenschaar of een snoeischaar. Zorg ervoor dat het gereedschap altijd scherp en schoon is om wonden te voorkomen. U kunt ook een scherpe handzaag gebruiken om de robinia te snoeien. Mochten er wonden ontstaan, dan genezen deze beter.

Robinia verzorging & onderhoud

Een robinia verzorgen is niet heel moeilijk, maar u dient wel wat extra aandacht te besteden aan het onderhoud van de robinia. Het is tenslotte een behoorlijke boom die u uiteraard goed gezond wilt houden. Is de boom net geplant, dan dient u zeker de eerste weken regelmatig water te geven. Indien de robinia eenmaal goed is geworteld, volstaat alleen in de zomer water geven of als de bodem erg droog is. De boom heeft een matige waterbehoefte, waardoor doorgaans natuurlijke regenbuien al voldoende zijn.

Vanaf het voorjaar kunt u de robinia bemesten. U kunt dit tijdens de bloeiperiode nogmaals herhalen. Vanaf de herfst hoeft u de boom geen bemesting meer te geven. De robinia is winterhard, maar niet wintergroen. De boom verliest in de herfst zijn blad. U heeft dus wel wat bladafval op te ruimen, wat ook bij de verzorging van de robinia hoort. Het is daarnaast eveneens belangrijk de robinia te beschermen tegen wind, zeker in de winter bij ijzige kou.

Robinia planten: wanneer & hoe

De robinia planten kan doorgaans het hele jaar, zolang de grond maar vorstvrij is. In het voorjaar de robinia planten geniet de voorkeur, omdat de boom dan voldoende tijd heeft om goed op te groeien voor het volgende winterseizoen. De robinia standplaats is een plekje in de zon of lichte schaduw. Zoals gezegd dient u de boom te beschermen tegen wind, omdat de takken vrij bros zijn en makkelijk kunnen breken. De robinia verlangt naast zonlicht daarom een standplaats wat meer uit de wind. Met losse, voedselrijke grond is de boom al snel tevreden, hoewel de robinia ook groeit op droge zandbodems. Deze bodems kunt u vooraf mengen met verse compost.

Voordat u een robinia gaat planten, controleert u eerst of er echt voldoende ruimte is in uw tuin. Plaats de boom niet te dicht bij uw huis, schuur of bij uw buren, dit om burenleed te voorkomen. Graaf een plantgat dat twee keer zo groot is als de kluit van de boom. Zet hier de robinia in en vul het gat op met aarde. Na het planten van de robinia geeft u goed water.

Robinia stekken & vermeerderen

Een robinia stekken en vermeerderen kunt u proberen, maar het lukt helaas niet altijd. In de lente of de herfst snijdt u wortelstekken van de boom. Knip stukken van vijf tot tien centimeter van de boom af en plaats deze in een pot met potgrond, eventueel gemengd met stekpoeder. De grond dient u licht vochtig te houden en de pot op een warme plek te plaatsen. Heeft u lente robinia stekken in een potje staan, dan is het verstandig deze pas na de ijsheiligen in uw tuin te zetten. Herfststekken houdt u tot het volgende voorjaar op een warme plek, voordat ze sterk genoeg ontwikkeld zijn om in de grond te planten. Bij het stekken van de robinia dient u vooral geduld te hebben. Het wortelen kan soms wel drie maanden of langer duren, als het al lukt.

Robinia ziekten

De robinia is een sterke boom, maar tijdens natte omstandigheden kunnen ziekten optreden. Staat de boom lang te nat, dan kan wortelrot ontstaan. Ook schimmels zoals meeldauw en bladspot kunnen dan de bladeren aantasten. Ziet u dit tijdens de verzorging van de robinia, onderneem dan direct actie en verwijder aangetaste delen van de boom. U kunt daarnaast eventueel nog een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken.

Robinia kopen

Koop Robinia bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Robinia soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Robinia vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen