Beukenhaag planten

  |     |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen

De beukenhaag is een makkelijke haagplant die zeer geschikt is als natuurlijke tuinafscheiding, en u ziet deze dus ook veelvuldig terug in het Nederlandse straatbeeld. Wilt u zelf een beukenhaag planten in uw tuin? Dit is niet zo moeilijk, maar er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden zodat de beukenhaag goed zal aanslaan. In dit artikel hebben we alle noodzakelijke informatie voor u op een rijtje gezet.

Wanneer beukenhaag planten

Wanneer u een beukenhaag het beste kunt planten is afhankelijk van de wijze waarop deze geleverd wordt. Zo kunt u namelijk planten met kluit of kale wortel aanschaffen, maar ook beukenhagen die in een pot zijn gekweekt.

Een beukenhaag met kluit of kale wortel plant u tussen eind oktober en half april. In deze periode is het blad bruin en is de plant in rust, waardoor er minder kans op uitval is. Beukenhagen die in pot worden geleverd kunt u het gehele jaar door planten. Zorg er bij beide opties echter wel voor dat u de beukenhaag plant op een dag waarop het niet vriest en de grond niet heel erg nat is.

Welke grondsoort is geschikt voor een beukenhaag

De beukenhaag is een makkelijke plant en u komt deze dan ook op allerlei verschillende grondsoorten tegen, maar een beukenhaag zal het niet overal even goed doen. Het beste kunt u een beukenhaag planten in een droge of normale bodem met luchtige en losse grond. Heeft u kleigrond in uw tuin, dan is het belangrijk om de grond te vermengen met tuinaarde of compost. Daarnaast is het altijd een goed idee om wat speciale beukengrond toe te voegen, deze bevat namelijk de mycorrhiza schimmel, welke zorgt voor een goede groei van de beukenhaag.

Wanneer uw tuin natte kleigrond bevat, bijvoorbeeld als deze langs het water ligt, dan kunt u beter kiezen voor een ander type haagplant die beter bestand is tegen vochtige grond. Een goed alternatief is de haagbeuk, deze lijkt veel op een beukenhaag en is een van de weinige haagplanten die het goed doet in vochtige grond.

Groene en rode beukenhagen

Een beukenhaag is verkrijgbaar met groen en rood blad, maar voor het aanplanten en verzorgen hoeft u geen onderscheid te maken tussen deze twee varianten. Het verschil tussen beukenhagen met groen en rood blad zit hem alleen in de aanschafprijs, de rode beukenhaag is namelijk duurder dan de groene variant. Dit komt doordat een groene beukenhaag ieder jaar zaad geeft, terwijl dit bij de rode beukenhaag onregelmatig is en soms maar eens in de vier jaar. Hierdoor is het kweken van de groene beukenhaag een stuk goedkoper, wat u dus terug ziet in de prijs van de planten.

Beukenhaag of haagbeuk online bestellen

Hoeveel haagplanten per meter

Het aantal planten dat u per meter nodig heeft, is afhankelijk van de grootte van de planten die u aanschaft. Kleine planten zijn het goedkoopst, maar het zal langer duren voordat u een mooie volle haag heeft. Bovendien heeft u bij het aanplanten ook meer planten per strekkende meter nodig. Grotere planten zijn dus duurder, maar u heeft wel sneller een mooie volle beukenhaag en u heeft minder planten per strekkende meter nodig.

Daarnaast is de wijze waarop u de planten plaatst ook van invloed op het aantal dat u nodig heeft. Er zijn namelijk twee mogelijkheden voor het aanplanten van een beukenhaag, een enkele rij of een dubbele rij. Bij een enkele rij zet u de planten allemaal naast elkaar, terwijl u bij een dubbele rij de planten om en om in een driehoek patroon plaatst. Het voordeel van een dubbele rij is dat u direct een dichter resultaat heeft, maar dit zal dus wel duurder zijn omdat u meer planten per meter nodig heeft. Met een enkele rij bent u dus goedkoper uit, maar het zal iets langer duren voordat u een mooie dichte beukenhaag heeft.

In de tabel hieronder kunt u voor een aantal verschillende opties een overzicht zien van het aantal planten dat u nodig heeft per strekkende meter voor het mooiste resultaat:

Hoogte planten Enkele rij (planten/m) Dubbele rij (planten/m)
40 - 60 cm 8 10
60 - 80 cm 7 10
80 - 100 cm 7 8
100 - 125 cm 6 8
125 - 150 cm 5 8
150 - 175 cm 5 7
175 - 200 cm 4 6

Tenslotte is het zo dat planten die in een pot worden geleverd meer ruimte nodig hebben door de kluit en u er dus minder per meter kunt plaatsen. Bij een pot met een doorsnede van 25 cm kunt u er vier planten in een enkele rij plaatsen of zeven in een dubbele rij.

Hoe beukenhaag planten

Volg het stappenplan hieronder voor het planten van een beukenhaag:

  1. Kies voor een locatie waar er nog ongeveer een halve meter aan ruimte rondom de beukenhaag overblijft. Hierdoor krijgt de beukenhaag overal voldoende zonlicht en zal deze mooi dicht groeien.
  2. Graaf een geul waarin u de planten kunt plaatsen. De breedte en de diepte zijn afhankelijk van de grootte van de plant en kluit, maar over het algemeen is een breedte tussen de 30 -50 cm voldoende. Voor de diepte houdt u anderhalf keer de hoogte van de wortel of kluit van de planten aan.
  3. Voeg wat compost, bemeste tuinaarde of speciale beukengrond toe aan de aarde die u zojuist heeft uitgegraven, dit zal er voor zorgen dat de planten veel beter aan zullen slaan. Schep daarna iets minder dan de helft weer terug, zodat er alvast een laagje goede grond op de bodem van de geul ligt.
  4. Leg nu de planten op de juiste afstand uit langs de geul. Hiermee kunt u ze evenwijdig verdelen en zorgt u ervoor dat de planten mooi op gelijke afstand komen te staan.
  5. Plaats nu de planten in de geul, als u kiest voor een enkele rij kunt u ze in het midden plaatsen, bij een dubbele rij doet u dit in een driehoek patroon. Zet de planten vast in de uitgegraven grond en druk deze aan. Houdt hiervoor dezelfde diepte aan als bij de kwekerij, dit kunt u zien aan de wortelhals. Zorg er tenslotte voor dat de planten goed rechtop staan, want anders groeit uw beukenhaag scheef en dat is later niet meer te corrigeren.
  6. Wanneer alle planten in de grond staan is de laatste stap om ze ruim van water te voorzien, de wortels hebben namelijk vocht nodig en bovendien zorgt dit ervoor dat de grond ook goed inzakt.

Tot slot

Planten die geleverd worden met kluit of kale wortel kunnen snel uitdrogen, dus het is belangrijk dat u deze zo snel mogelijk na levering plant. Is het niet mogelijk om de beukenhaag direct na bezorging te planten, zorg dan in ieder geval voor bescherming door ze uit de wind en in de schaduw te bewaren. Beter nog is om de planten in te kuilen, door de wortels te bedekken met een laagje grond en deze vochtig te houden. Maar wat u juist absoluut niet moet doen is de wortels onderdompelen in water, hiermee spoelt u namelijk de aanwezige mycorrhiza schimmels weg, waardoor de beukenhaag slecht zal groeien of misschien zelfs helemaal niet meer aanslaat.

Beukenhaag of haagbeuk kopen

Koop beukenhaag of haagbeuk bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Beukenhaag planten

© Madrabothair - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen