Buxusmot en buxusrups bestrijden

  |     |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen
Buxusmot

De buxusmot komt oorspronkelijk uit Azië, uit landen als China, Japan en Korea, en is vermoedelijk door de import van buxusplanten in 2006 in Europa terecht gekomen. Sinds 2011 is de buxusmot ook in Nederland te vinden, en richt de mot veel schade aan in onze tuinen door buxusplanten volledig kaal te vreten. Het is trouwens niet de mot zelf die de buxus aantast, dit gebeurt door de buxusrups. U moet dus niet alleen de buxusmot bestrijden, om van het probleem af te komen dient u dus ook de buxusrups bestrijden.

Buxusrups en buxusmot herkennen

U kunt de buxusmot herkennen aan zijn witte vleugels met bruine rand en een bruine kop. Een volwassen buxusmot is ongeveer 4 centimeter groot en leeft om en nabij de 8 dagen, en in dit tijdsbestek leggen de vrouwtjes rond de 800 eitjes. De jonge rupsen die hieruit voortkomen zijn in het begin geel van kleur en ongeveer 2 millimeter lang met een zwarte kop. In enkele dagen groeien de rupsen tot zo’n 5 millimeter en krijgen ze bruine strepen over de lengte. Daarna blijven de buxusrupsen doorgroeien tot een uiteindelijke lengte van ongeveer 4 centimeter, en daarbij verandert de gele kleur in helder groen en krijgt de buxusrups zwarte stippen en lichte strepen over de lengte.

Buxusrups

Levenscyclus

De buxusmot heeft twee generaties per jaar. De rupsen overwinteren tussen de bladeren van buxusplanten door zich in oktober in een cocon te spinnen. In het voorjaar worden ze vanaf eind april of begin mei weer actief en voeden de rupsen zich met de bladeren van de buxus totdat ze verpoppen. In de maanden juni en juli is de eerste generatie buxusmotten aanwezig, welke eitjes leggen en zorgen voor de eerste generatie rupsen eind juli en augustus. Deze verpoppen zich eind augustus en begin september in de tweede generatie motten, die weer eitjes leggen waaruit de tweede generatie van rupsen voortkomt in september en oktober. En deze buxusrupsen overwinteren dan weer in een cocon, waarna de cyclus zich het volgende jaar weer herhaalt.

Bestrijding van de buxusmot en buxusrups

Er zijn meerdere manieren om de buxusmot en de buxusrups te bestrijden, maar het beste resultaat zult u behalen door een aantal van deze methodes te combineren. Er is namelijk niet een methode die zorgt voor een totale bestrijding van de buxusmot.

Feromoonvallen

Een feromoonval bevat een capsule met het seksferomoon van vrouwelijke buxusmotten, waardoor de mannelijke motten worden aangetrokken. Door de mannetjes te vangen kunnen de vrouwtjes niet bevrucht worden, en zullen er dus veel minder eitjes gelegd worden waar buxusrupsen uit voort kunnen komen. U zult echter nooit alle mannetjes vangen, en er zullen dus altijd wel vrouwtjes bevrucht worden die daarna eitjes kunnen leggen. Met alleen feromoonvallen zult u de buxusmot dus niet helemaal kunnen bestrijden, maar de vallen zorgen wel voor een flinke afname in de populatie en dus minder schade.

Buxusrups handmatig verwijderen

Buxusrupsen met de hand verwijderen

Wanneer u niet te veel buxusplanten heeft, kunt u de rupsen ook met de hand verwijderen. U loopt dan alle planten volledig na om ze te controleren op rupsen en poppen en deze te verwijderen. Het is dan wel van belang dat u de rupsen verzamelt in een zak die u volledig af kunt sluiten voordat u deze weggooit, want anders kunnen de rupsen ontsnappen en gewoon weer terugkeren in uw buxus.

Wanneer u teveel planten heeft om deze allemaal met de hand na te lopen kunt u er ook voor kiezen om de buxusrupsen van de planten af te spuiten met een hogedrukspuit. Daarna kunt u de rupsen bij elkaar vegen en verwijderen. Dit zult u echter wel meerdere keren moeten herhalen, want de rupsen zitten door de hele buxus, en u zult ze dus nooit allemaal ineens weg kunnen spuiten met een hogedrukreiniger.

Snoeien

Door uw buxushaag op het juiste moment te snoeien kunt u ook veel eitjes en larven ineens verwijderen. Het snoeien van uw buxus is een klusje dat toch dient te gebeuren, dus door dit goed te timen kunt u ook gelijk de buxusrups aanpakken.

Wanneer er heel veel rupsen in uw buxus zitten, kunt u er ook voor kiezen om de buxus terug te snoeien tot op het levende hout, wat u kunt herkennen aan de groene snijwond. Deze ingreep is echter wel heel rigoreus, en bovendien kunt u dit ook niet blijven herhalen, omdat de plant uiteindelijk niet meer zal herstellen.

Biologisch bestrijdingsmiddel

U kunt de buxusmot ook bestrijden door gebruik te maken van een biologisch bestrijdingsmiddel. In tuincentra zijn een aantal verschillende middelen verkrijgbaar waar de buxusrups gevoelig voor is. Echter zijn dit over het algemeen breed inzetbare bestrijdingsmiddelen die ook andere insecten in de buxusplanten zullen doden. Mocht u er toch voor kiezen om gebruik te maken van een biologisch bestrijdingsmiddel, dan is het van belang om de buxus goed van alle kanten te bespuiten en de behandeling meerdere keren te herhalen, omdat u nooit alle rupsen ineens zult doden.

Huismiddel tegen buxusmot: bestrijden met spiritus of azijn

Gebruikt u liever een huismiddel tegen de buxusmot in plaats van een bestrijdingsmiddel? Dan kunt u er voor kiezen om de buxusmot te bestrijden met spiritus of azijn. Hiervoor kunt u een plantenspuit vullen met een mengsel van spiritus of azijn en groene zeep, in de verhouding 1 op 1, en hiermee de buxusrups bestrijden door de planten te besproeien. Net als met een biologisch bestrijdingsmiddel is het met dit huismiddel ook van belang om de planten van alle kanten te bespuiten en de behandeling meerdere malen te herhalen.

Buxusmot voorkomen

Het is lastig om de buxusmot helemaal te voorkomen. Wat u kunt doen is de buxusmot preventief bestrijden, door uw buxus in de periode tussen eind april en oktober regelmatig te controleren op rupsen, larven en poppen, en deze te verwijderen wanneer u ze aantreft. Daarnaast kunt u ook preventief feromoonvallen plaatsen, om er zo voor te zorgen dat eventuele vrouwelijke buxusmotten die in uw tuin komen niet bevrucht worden en geen eitjes zullen leggen. Tenslotte is het zo dat buxusmotten op licht afkomen, dus houdt hier rekening mee wanneer u ‘s avonds uw tuinverlichting aandoet, verlichting in de buurt van uw buxus kunt u beter niet ontsteken.

Alternatief voor buxus

Wanneer de schade aan uw buxushaag zo groot is dat deze niet meer zal herstellen kunt u er voor kiezen om een alternatief voor de buxus te planten, zodat u later niet weer last zult krijgen van de buxusrups en buxusmot. Een goede buxus vervanger is de liguster, bovendien bloeit deze ook nog eens heel mooi in de zomer, en zal hierdoor bijen en vlinders aantrekken die de biodiversiteit in uw tuin verhogen. Naast de liguster zou u ook nog kunnen kiezen voor de meidoorn, sporkenhout of veldesdoorn.

Buxusrups en buxusmot bestrijden

© Sandermeertins - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen