Coniferen snoeien

09/05/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heeft u zoals veel andere Nederlanders coniferen in uw tuin en wilt u deze snoeien? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. In dit artikel leest u alles dat u moet weten over coniferen snoeien.

Wanneer coniferen snoeien

Een conifeer snoeien is eigenlijk alleen nodig wanneer deze te groot is geworden of veel jonge scheuten vormt. De meeste coniferen hebben namelijk van zichzelf al een mooie vorm en hoeven dus bijna niet gesnoeid te worden, alleen het verwijderen van dode takken en takken die elkaar kruisen is vaak al voldoende.

Wanneer het toch nodig is om de coniferen in uw tuin te snoeien kunt u dit het beste tweemaal per jaar doen, de eerste keer eind mei of begin juni, en daarna nog een keer in augustus of september. Snoei een conifeer nooit na september, want dan is er te weinig tijd voor de conifeer om zich te herstellen voor de winter. Heeft u snel groeiende coniferen of houdt u van een strakke haag in uw tuin? Dan is het geen probleem om coniferen in de periode tussen eind mei en september vaker dan twee keer te snoeien.

Tenslotte is het belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden wanneer u coniferen gaat snoeien. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte of regenachtige dag, zo voorkomt u dat de gesnoeide takken verbranden door felle zon. Daarnaast kunt u coniferen beter ook niet snoeien wanneer het vriest, maar dat zal in de periode van eind mei tot september niet zo snel voorkomen.

Coniferen laten snoeien? Plaats uw klus

Hoe conifeer snoeien

De belangrijkste regel voor het snoeien van coniferen is dat u een conifeer nooit tot op het oude hout terugsnoeit, want dan zal de conifeer daar niet meer uitlopen en krijgt u kale plekken. Coniferen kunt u dus het beste scheren, waarbij u alleen de jonge scheuten en uitlopers snoeit door scherende bewegingen te maken met uw snoeischaar of heggenschaar. Door alleen de jonge uitlopers te snoeien zal de conifeer zo min mogelijk schade oplopen. Bovendien vormen de gesnoeide scheuten meer zijscheuten, waardoor de conifeer voller wordt en ook zijn natuurlijke vorm beter behoudt.

Daarnaast is het een goed idee om coniferen in een kegelvorm te snoeien, waarbij de onderkant iets breder is dan de bovenkant. Hierdoor krijgen alle takken genoeg zonlicht, en voorkomt u dat de coniferen aan de onderkant kaal worden.

Tenslotte is het van belang om coniferen te snoeien met een scherpe snoeischaar of heggenschaar, want met een botte schaar kunt u de conifeer flink beschadigen, waardoor er takken kunnen afsterven. Of u nu gebruik maakt van een snoeischaar of elektrische heggenschaar, zorg er in ieder geval voor dat deze scherp is.

Coniferen snoeien

© yarinkamorozova - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus