Mos verwijderen

Mos tussen de klinkers van de oprit of op het dak, een groene aanslag op terrastegels of mosvorming in het gazon, het zijn veelgehoorde ergernissen. Mos is een hardnekkig en veelvoorkomend probleem. Hoe u mos kunt verwijderen en hoe u mos kunt bestrijden, leggen we graag in dit artikel uit.

Hoe ontstaat mos op tegels?

Groene aanslag ontwikkelt zeer snel op plaatsen waar grote delen van de dag schaduw is of in een vochtig hoekje. Terrassen, opritten en tuinpaden zijn plaatsen waar groene aanslag snel opduikt. Juist als de dagen korter en donkerder worden en er geregeld veel regen valt, ontstaat deze groene kleur en nog later groeien er algen en mossen. Deze mossen en algen houden vervolgens het water vast, waardoor de problemen alleen maar erger worden. Het is belangrijk om mos van tegels te verwijderen of mos te verwijderen tussen klinkers, omdat ook de ondergrond door mosvorming gladder wordt, met uitglijden tot gevolg.

Hoe ontstaat mos in het gazon?

De vorming van mos in het gazon komt nog vaker voor dan onkruid in het gras. Mos groeit in het gazon eveneens op schaduwplekken, omdat het gras hier slechter groeit. Ook het te kort maaien van het gras kan een oorzaak zijn. Als de essentiële bovenste laag verloren gaat doordat te kort wordt gemaaid, kan mos deze laag gemakkelijk innemen. Ook een zure grond of struiken en/of bomen in de buurt van het gazon die voedingsstoffen uit de bodem van het gazon halen, kunnen mos veroorzaken.

Met mos in het gazon krijgt gras geen kans om te groeien. Gras wortelt niet in mos, omdat deze voor een dikke bovenlaag zorgt en daardoor al het water vasthoudt. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden en oplossingen om mos te verwijderen uit gras en mos te bestrijden in uw gazon.

Hoe mos verwijderen van tegels?

Op verschillende manieren kunt u mos verwijderen tussen klinkers en van tegels. Een gemakkelijke manier is bijvoorbeeld door de groene aanslag of mos weg te spuiten met een hogedrukspuit. Het verschil is direct zichtbaar. Er wordt ook wel eens aangeraden mos te bestrijden met azijn of mos te verwijderen van terras en oprit met zout. Echter is het effect hiervan op het milieu nog niet beoordeeld. En het laatste wat we willen, is dat u iets gaat gebruiken wat slecht is voor het milieu. Wij adviseren dan ook liever geen mos te verwijderen met azijn. Bovendien is dit alles slechts een tijdelijke oplossing, wat ook nog eens kan resulteren in nog meer en snellere mosgroei in de toekomst.

Een betere aanpak is om de omstandigheden die mos veroorzaken aan te pakken. Wat kunt u doen?

 • Kijk of de afwatering verbeterd kan worden, bijvoorbeeld door het terras aflopend te maken of iets op te hogen.
 • Houd bij de aanleg van nieuwe paden direct al rekening met voldoende afwatering, zodat water sneller verdwijnt.
 • Het helpt ook om mos te bestrijden door regelmatig uw terras of oprit te vegen. Ontkiemend onkruid en groene aanslag krijgen hierdoor minder kans.
 • Uw pad geregeld schoonmaken met een harde borstel helpt eveneens om mos tussen tegels te verwijderen.

Hoe mos bestrijden tussen vaste planten?

Mos groeit zoals gezegd goed op een vochtige grond en kan daardoor tere beplanting verstikken. Mos kan dus in borders en tussen vaste planten optreden. Natuurlijk wilt u mos bestrijden in uw border. Hier volgen enkele tips.

 • Heeft u een mooie border die in de schaduw staat? Verbeter allereerst de ontwatering door het aanbrengen van bijvoorbeeld een drainage, zodat overtollig water gemakkelijk weg kan.
 • Snoei heesters of bomen als deze zorgen voor de schaduw en verbeter zo de lichttoetreding.
 • Hark het mos uit en maak de bovengrond tussen de beplanting zo voorzichtig mogelijk los. Voeg een mengsel van compost en humus aan de bodem toe, zodat de grond langere tijd luchtig blijft.
 • Tot slot kan een flinke mulchlaag worden aangebracht of u kunt de grond bedekken met houtsnippers of boomschors. Hiermee wordt de mosgroei onderdrukt.

Hoe mos verwijderen uit gras?

Omdat mos in moeilijke omstandigheden vele malen sneller groeit dan gras, neemt het ook gemakkelijk de zwakke plekken in het gazon over. De beste oplossing om mos te verwijderen uit het gazon en mos in het gras te bestrijden is goed gazon onderhoud:

 • Verticuteren => dit maakt de grond losser, zodat de wortels van het gras weer meer zuurstof krijgen.
 • Bemesten => de gaatjes die na het verticuteren ontstaan, kunt u het beste met mest vullen.
 • Kalken => dit zorgt voor een goede zuurgraad van de grond, waardoor de wortels van het gras voedingsstoffen beter op kunnen nemen en mos uitdroogt.

Regelmatig onderhoud aan uw gazon, tegels en borders helpt mos te verwijderen en te bestrijden!

Mos laten verwijderen? Plaats uw klus

Alt

© apetel - depositphotos.com

Plaats een klus