Delosperma - Plantengeslacht

Delosperma is een plantengeslacht uit de Aizoaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 3 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Delosperma vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Delosperma online bestellen

Delosperma snoeien: wanneer & hoe

Bevorder de vorm en de groei van Delosperma planten door te snoeien. Het beste moment om Delosperma te snoeien is in het voorjaar, wanneer er geen gevaar meer is voor vorst. Gebruik een scherpe, schone snoeischaar om overtollig bladwerk en uitgebloeide bloemen te verwijderen.

Het snoeien van de plant kan helpen voor het behoud van een compacte, volle vorm van de Delosperma. Snoei enkele van de oudere takken helemaal terug tot aan de basis van de plant. Dit stimuleert de plant om nieuwe scheuten te produceren en zorgt voor een gezondere plant.

Voorkom met regelmatig snoeien dat de plant te wild groeit. Verwijder dode takken en bloemen zodat de plant er gezond en verzorgd uitziet. Het is echter belangrijk om niet te veel te snoeien, omdat dit de groei en bloei van de plant kan belemmeren.

Delosperma verzorging & onderhoud

Delosperma planten zijn relatief gemakkelijk te onderhouden en vereisen weinig aandacht. De Delosperma gedijt het beste in een omgeving met voldoende zonlicht en een goed doorlatende grond.

Geef de Delosperma regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. De grond moet goed doorlatend zijn om te voorkomen dat de wortels gaan rotten. Het is ook voordelig om de grond te verrijken met organische stoffen, zoals compost of mest. Organische stoffen zoals compost of mest kunnen worden toegevoegd aan de grond om de bodemstructuur te verrijken.

Delosperma planten: wanneer & hoe

Plant de Delosperma bij voorkeur in het voorjaar, wanneer de grond niet te nat of te droog is. Kies een zonnige plek in de tuin, want de Delosperma heeft minstens zes uur zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien. Zorg voor voldoende afwatering, want de planten houden niet van natte wortels. Voeg extra compost of mest toe om de grond te verrijken. Houd bij het planten een afstand van ongeveer 50 centimeter tussen de planten aan, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.

Zorg voor een pot met voldoende afwatering als u de Delosperma in een bloempot wilt planten. Gebruik hiervoor een potgrondmix die geschikt is voor cactussen of vetplanten. Laat de potgrond goed opdrogen tussen de gietbeurten door, want te veel water kan leiden tot wortelrot.

Delosperma stekken & vermeerderen

Een gemakkelijke manier om een nieuwe Delosperma plant te kweken, is door middel van stekken. Knip hiervoor een stuk van een gezonde Delosperma plant af en laat deze wortelen in water of grond.

Kies een gezonde plant om Delosperma stekken te nemen. Gebruik hiervoor stevige en groene scheuten. Gebruik ook een schone en scherpe snoeischaar en snijd een stek af van ongeveer 10 centimeter lang. Verwijder het bladwerk van de stek, behalve de bovenste paar blaadjes.

Vervolgens kunt u de stek in een pot met potgrond planten. Zorg ervoor dat de stek voldoende licht krijgt en geef hem regelmatig water, totdat hij goed is aangeslagen en nieuwe groei vertoont. Vertoont de stek nieuwe groei? Het is dan mogelijk om deze naar buiten te verplaatsen.

Delosperma ziekten

Delosperma planten zijn vatbaar voor verschillende ziekten die hun groei en overleving beïnvloeden. Een van de meest voorkomende ziekten bij Delosperma is de bladvlekkenziekte, veroorzaakt door schimmels. De ziekte veroorzaakt bruine of zwarte vlekken op het blad en kan leiden tot volledig verdorren en afvallen van het blad. Voorkom deze ziekte door de planten niet te dicht bij elkaar te plaatsen om voldoende luchtcirculatie te bieden. Laat bovendien geen water op de bladeren staan. Bemest de planten goed om de weerstand tegen ziekten te verhogen. Verwijder aangetaste bladeren bij een uitbraak zo snel mogelijk. Gebruik een fungicide om verdere verspreiding te voorkomen.

Een andere veelvoorkomende ziekte bij Delosperma is wortelrot. Dit wordt veroorzaakt door te veel water of slechte ontwatering, wat kan leiden tot schade aan de wortels. Voorkom deze ziekte door de planten in goed doorlatende grond te planten en ze alleen water te geven als de grond droog aanvoelt. Als wortelrot zich voordoet, moet de aangetaste plant worden verwijderd en de grond worden vervangen voordat er nieuwe planten worden geplant.

Bladluizen zijn een ander probleem voor Delosperma planten. Deze insecten voeden zich met het sap van de plant en veroorzaken gele vlekken op het blad. Voorkom deze ziekte door de planten regelmatig te inspecteren op tekenen van besmetting. Bladluizen worden bestreden met insecticiden of door het besproeien van de planten met een oplossing van water en afwasmiddel.

Delosperma kopen

Koop Delosperma bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Delosperma soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Delosperma vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen