Anemoon - Anemone

Anemoon (Anemone) is een plantengeslacht uit de Ranunculaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 32 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Anemoon vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Anemoon online bestellen

Anemoon snoeien: wanneer & hoe

De anemoon is een mooie vaste plant. De plant draagt prachtige bloemen. Het hart van de plant komt tussen de blaadjes als een soort fonteintje naar boven. De anemoon is dan ook een echte blikvanger met een groot hart die als bodembedekker, maar ook als borderplant een sierlijke aanwinst in uw tuin is.

Er zijn veel soorten anemonen en ze zijn allemaal qua verzorging niet erg ingewikkeld. Dit betekent dat u alleen in de herfst de uitgebloeide stengels hoeft af te knippen. Zodra de plant is uitgebloeid en het bloeiseizoen voorbij is, kunt u de Anemone snoeien tot aan de grond. In het voorjaar verwijdert u het dode blad en zal de plant weer mooi gaan bloeien. Dit is eigenlijk de enige vorm van snoeien die de anemone nodig heeft. Ondanks dat de plant weinig knipbeurten verlangt, gebruikt u voor de keren dat u de anemoon gaat snoeien een scherpe en schone snoeischaar.

Anemoon verzorging & onderhoud

Zoals gezegd heeft de anemoon weinig onderhoud nodig. Het is een gemakkelijke plant. Het is aan te raden de plant regelmatig water te geven, omdat de anemoon niet heel goed tegen droogte kan. Tijdens de bloeiperiode kunt u de anemone bemesten. Gebruik hiervoor een meststof die geschikt is voor deze plant. Als u wat extra plantenvoeding geeft, wordt u beloond met een rijkelijke bloei van de plant. Haal daarnaast uitgebloeide bloemetjes weg. Het helpt de anemoon om weer nieuwe knoppen aan te maken.

Omdat er verschillende soorten anemonen zijn, is de bloeitijd van de anemoon heel divers. Sommige varianten bloeien in mei, anderen in september. De anemoon is winterhard, maar niet wintergroen. De plant verliest in de winter al zijn blad en sterft bovengronds af. U kunt de plant wat beschermen tegen vorst door van de afgevallen bladeren een bladerdek te maken rondom de plant. In het voorjaar haalt u het dode blad weg en komt de plant gewoon terug.

Anemoon planten: wanneer & hoe

U kunt in principe het hele jaar door de anemoon planten. Qua standplaats houdt de anemoon van een lichte plek, hoewel halfschaduw ook wel kan. De plant houdt van losse humusrijke grond. De standplaats van de anemone mag niet te droog zijn. De plant kan niet tegen uitdrogen. Aan de andere kant houden anemonen ook niet van natte voeten. Het is zodoende belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is, zodat het water weg kan lopen.

De anemoon planten is heel eenvoudig. U graaft een gat in de grond ter grootte van de pot waar u de plant in heeft gekocht. Haal de plant uit de pot. Pas op dat u de wortels niet beschadigt. Plaats de plant in het gegraven gat en vul daarna het gat met tuinaarde op. Druk de grond een beetje aan en geef de anemoon na het planten flink water. U zult zien dat de plant al snel bloemen gaat geven. Ook anemoonbollen kunt u het hele jaar door planten. Doe dit wel direct na aankoop en plant ze met een afstand van zo’n tien tot vijftien centimeter van elkaar, ongeveer zeven centimeter diep in de grond.

Anemoon stekken & vermeerderen

U kunt de anemoon vermeerderen door deze te scheuren of door middel van wortelstekken. Om te scheuren, graaft u de plant helemaal op uit de grond en snijdt u de kluit in stukken. De nieuwe stukken kunt u vervolgens apart weer in uw tuin planten. De anemoon stekken is ook niet moeilijk. Hierbij haalt u eveneens de plant uit de grond. U snijdt vlak onder de bovenkant van de kluit één of twee dikke wortels af. Zet daarna eerst de moederplant weer terug in de grond. Vervolgens snijdt u de stekken in stukken van vier tot vijf centimeter. Snijd ze bij voorkeur schuin af. Neem een potje en vul dit met speciale stekgrond of gewone potgrond. Zet de stekken hier rechtop in. Geef daarna water en zorg dat de grond niet te droog wordt. De wortels zullen zich nu gaan ontwikkelen en de stekjes gaan groeien. Wanneer de wortelkluit zich voldoende heeft ontwikkeld, kunt u de nieuwe anemoon planten in uw tuin plaatsen en genieten van een nieuw seizoen vol met prachtige anemonen.

Anemoon ziekten

De anemoon is een vrij sterke plant en niet heel gevoelig voor ziekten en plagen. Soms kan schildluis optreden. Deze kleine diertjes zuigen het sap uit de bladeren. Met een biologisch preparaat kunt u de diertjes verjagen. Daarnaast kan ook roest optreden. Dit is een schimmel dat zich uit op de bladeren. Gebruik een schimmelwerend middel ter bestrijding wanneer u een oranje kleur op het blad aantreft tijdens de verzorging van de anemone.

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen