Havikskruid - Hieracium

Havikskruid (Hieracium) is een plantengeslacht uit de Asteraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 4 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Havikskruid vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Havikskruid online bestellen

Havikskruid snoeien: wanneer & hoe

Het snoeien van de Havikskruid plant is niet noodzakelijk. Echter is het wel aanbevolen om de plant regelmatig te snoeien. Hierdoor zal de Havikskruid gezond blijven en bloeit de plant op de juiste manier. Een volwassen Havikskruid plant groeit tot ongeveer 20 centimeter groot. 

Snoei kleine stukjes weg en knip de plant terug tot ongeveer 15 centimeter boven de grond. Verwijder ook beschadigde, zieke of dode bladeren en takken. 

Snoei voordat de bloei begint, zodat de plant zich kan richten op de bloei in plaats van op de groei. Het is ook aan te raden om de plant te snoeien als de bloei is afgelopen. Hierdoor kan de Havikskruid opladen voor de volgende bloeicyclus. Gebruik altijd scherpe snoeischaren om de bladeren niet te beschadigen en de groei niet te belemmeren.

Havikskruid verzorging & onderhoud

De Havikskruid is de ideale plant voor mensen die weinig tijd hebben om zich bezig te houden met het onderhoud van hun tuin. De Havikskruid is namelijk resistent tegen droogte, hitte en kou. Het is dus niet vereist om regelmatig water te geven of de plant te beschermen tegen weersinvloeden.

Echter door regelmatig te snoeien helpt u de plant om gezond en compact te blijven. Bovendien bevordert dit de bloei van de bloemen, die in juni en juli verschijnen. Verder is het raadzaam om zieke, beschadigde of dode bladeren en takken tijdig te verwijderen.

In extreme weersomstandigheden, zoals strenge vorst of extreme hitte, moet u waakzaam zijn voor de gezondheid van de plant. Als bladeren afsterven, kunt u de plant binnen verplaatsen als dit mogelijk is.

Havikskruid planten: wanneer & hoe

Plant de Havikskruid op een zonnige plek met genoeg warmte. De grond moet droog tot matig vochtig zijn en matig tot voedselrijk. Een zwakke, zure grond is ook geschikt voor de Havikskruid. Dit geldt voor grond met zand, leem of stenige plaatsen. Voor extra voedingsstoffen kunt u compost of mest aan de grond toevoegen, wat de groei en vruchtbaarheid van de grond zal bevorderen. Het is aan te raden om de Havikskruid tijdens de bloeitijd te planten, tussen juni en juli. Op deze manier kunt u direct genieten van de gele bloemen. 

Let bij het planten op de afstand. Plant de Havikskruid op ongeveer 50 centimeter tot 1 meter uit elkaar. Zo heeft de plant voldoende ruimte om te groeien. Maak een gat dat twee keer zo groot is als de wortelbal en plaats de wortel hierin. Druk voorzichtig de grond aan en verzorg de plant met voldoende, maar niet teveel water. 

Havikskruid stekken & vermeerderen

Er zijn twee methoden om Havikskruid te vermeerderen: stekken en delen van de wortel. Beide methoden hebben hetzelfde doel: het creëren van nieuwe planten.

Stekken van Havikskruid is een eenvoudige manier om de plant te vermeerderen. Kies een gezonde stengel en verwijder de bladeren. Plaats de stengel in een aparte pot met geschikte grond en zorg voor voldoende licht en water. Wanneer er voldoende wortels zijn gegroeid, kunt u de plant overplanten naar zijn definitieve locatie.

Vermeerdering door het delen van de wortel is eveneens een eenvoudige methode. Hierbij wordt de wortel in meerdere stukken verdeeld en elk stuk wordt apart geplant. Zorg ervoor dat de stengels aan de wortels blijven zitten. Wacht tot de wortels voldoende zijn gegroeid en plant de stekken op de gewenste locatie.

Havikskruid ziekten

Havikskruid is een plant die behoort tot de familie van composieten en is bekend om haar sterkte en weerstand tegen ziektes en plagen. Echter kan de Havikskruid aangetast worden door bepaalde problemen.

Een bekende plaag die op Havikskruid kan afkomen, zijn slakken en rupsen. Deze kunnen de bladeren en bloemen van de plant aantasten. Om deze plagen te voorkomen, kunt u uw Havikskruid regelmatig inspecteren op tekenen van beschadiging. Verwijder de plagen met een natuurlijke oplossing zoals een afschrikmiddel op basis van knoflook of tabak.

Een andere veel voorkomende ziekte is schimmel. Hierbij kan er sprake zijn van roest en bruine vlekjes. Om deze ziektes te voorkomen, is het belangrijk dat de plant voldoende licht en luchtcirculatie heeft. Ook kan het helpen om de bladeren af en toe af te vegen om vocht te verminderen. Het gebruik van een bestrijdingsmiddel kan deze ziekte ook bestrijden.

Havikskruid kopen

Koop Havikskruid bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Havikskruid soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Havikskruid vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen