Scheefkelk - Arabis

Scheefkelk (Arabis) is een plantengeslacht uit de Brassicaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 11 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Scheefkelk vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Scheefkelk online bestellen

Scheefkelk snoeien: wanneer & hoe

Scheefkelk bloeit in het voorjaar en de zomer. Snoei Scheefkelk na de bloei om zo de vorm en gezondheid te behouden. Het snoeien van Scheefkelk is een eenvoudig proces dat in het late voorjaar of vroege zomer moet worden uitgevoerd, nadat de bloemen zijn verwelkt.

Verwijder alle dode, beschadigde of zieke takken, zodat de Arabis kan herstellen en nieuwe takken kan ontwikkelen. Knip de stengels tot ongeveer de helft van hun hoogte af, net boven een bladknop of een zijtak. Dit stimuleert nieuwe groei en zorgt ervoor dat de Scheefkelk mooi compact blijft.

Verwijder regelmatig oude bloemen. Dit voorkomt dat de plant zaad vormt en zijn energie besteedt aan het maken van zaad in plaats van het ontwikkelen van nieuwe groei. Dit zal de Arabis in staat stellen om meer bloemen te produceren en ervoor te zorgen dat hij er gezond en vol uitziet. Snoeit u de Scheefkelk te veel? Dit beïnvloedt de bloei en tast de gezondheid van de plant aan.

Scheefkelk verzorging & onderhoud

Scheefkelk is een zeer geschikte plant voor degenen die weinig tijd hebben om hun tuin te onderhouden, omdat deze plant niet veel zorg nodig heeft.

Scheefkelk doet het goed in zowel de volle zon als de halfschaduw. De grond moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur wat vochtig, maar niet te nat. Geef de Arabis regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant niet te veel water, omdat dit leidt tot wortelrot.

Scheefkelk heeft geen speciale voeding nodig, maar het is aan te bevelen om de plant in het voorjaar te bemesten met een organische meststof. Bevorder de groei en zorg ervoor dat de Arabis gezond blijft.

Verwijder dode bloemen en bladeren om de Scheefkelk gezond te houden en bevorder de bloei. Het verwijderen van deze dode delen stimuleert de plant om nieuwe bloemen te produceren en voorkom hiermee dat ziektes en plagen zich verspreiden.

Scheefkelk planten: wanneer & hoe

Scheefkelk houdt van zonlicht, maar groeit ook in halfschaduw. Zorg ervoor dat de plek waar u de plant gaat planten niet te vochtig is. Als u in een gebied woont met veel regen, is het raadzaam om een ​​verhoogde bloempot te gebruiken voor de Arabis om te voorkomen dat de wortels te nat worden.

Graaf vervolgens een gat dat twee keer zo breed en diep is als de wortelkluit van de plant. Maak de grond los en voeg wat compost toe om de grond te verbeteren. Haal de Scheefkelk uit zijn pot en plaats de plant in het gat. Vul het gat aan met aarde en druk de grond rondom de Arabis voorzichtig aan.

Geef de Scheefkelk vervolgens water om hem te helpen zich te vestigen in zijn nieuwe omgeving. Houd de grond vochtig, maar niet te nat, vooral tijdens droge periodes. In de lente en zomer kan het nodig zijn om de plant vaker water te geven.

Scheefkelk stekken & vermeerderen

Het vermeerderen van de Scheefkelk kan op verschillende manieren, waaronder stekken.

Om de Scheefkelk te stekken, heeft u een gezonde moederplant nodig. Kies een stengel uit die gezond is en geen bloemknoppen heeft. Knip de stengel af met een schone en scherpe snoeischaar.

Zorg ervoor dat de stengel ongeveer 10 centimeter lang is. Verwijder de onderste bladeren van de stek en laat er slechts enkele over. Zet de stek in een potje met stekgrond en zorg dat de grond vochtig is. Plaats het potje op een warme en lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Na enkele weken zullen er wortels groeien en kan de nieuwe plant verplaatst worden.

Een andere manier om de Scheefkelk te vermeerderen is door middel van zaaien. De plant produceert kleine zwarte zaadjes. Wacht tot de bloemen zijn uitgebloeid en de zaaddozen bruin en droog zijn. Pluk de zaaddozen en haal de zaadjes eruit. Zaai de zaadjes in een pot met zaai- en stekgrond en bedek ze met een dun laagje grond. Houd de grond vochtig en plaats het potje op een warme plek. Na enkele weken ontkiemen de zaadjes van de Arabis en kunt u ze verpotten.

Scheefkelk ziekten

Scheefkelk kan ook last krijgen van verschillende ziekten die de groei en gezondheid van de plant aantasten.

Een van de meest voorkomende ziekten van de Scheefkelk is de bladvlekkenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel en veroorzaakt bruine of zwarte vlekken op de bladeren. Voorkom deze ziekte door de Arabis niet te nat te houden en de bladeren niet te nat te maken tijdens het besproeien. Is de plant al geïnfecteerd? Verwijder de aangetaste bladeren en behandel de plant met een fungicide.

Een andere veel voorkomende ziekte van de Scheefkelk is wortelrot. Deze ziekte wordt veroorzaakt door te veel water en slechte drainage. Voorkom deze ziekte en zorg ervoor dat de Arabis in goed doorlatende grond staat en niet te veel water krijgt. Verwijder de aangetaste delen van de wortels als de plant al geïnfecteerd is. Behandel de plant met een fungicide.

Tot slot kan de Scheefkelk ook last krijgen van bladluizen en trips. Deze insecten zuigen het sap uit de bladeren en tasten de groei en gezondheid van de Arabis aan. Voorkom deze door de plant regelmatig te controleren en de insecten indien nodig handmatig te verwijderen. Gebruik eventueel ook insecticiden om de insecten te bestrijden.

Scheefkelk kopen

Koop Scheefkelk bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen