Hoornbloem - Cerastium

Hoornbloem (Cerastium) is een plantengeslacht uit de Caryophyllaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 3 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Hoornbloem vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Hoornbloem online bestellen

Hoornbloem snoeien: wanneer & hoe

De Hoornbloem is een sierlijke plant die kan uitbloeien tot honderden kleine witte bloemetjes. De Cerastium wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen. Doorgaans kan de Hoornbloem 15 tot 25 centimeter hoog worden. 

Het snoeien van de Hoornbloem is niet noodzakelijk. Echter kan het wel nuttig zijn voor het behouden van de gewenste vorm en het stimuleren van nieuwe groei. Na de bloeiperiode zullen de bloemen vanzelf uitvallen. Als u de plant op één formaat wilt houden, dan is het verstandig om regelmatig te snoeien.

De juiste manier om de Hoornbloem te snoeien is door de bloemstelen tot aan de grond af te knippen. Dit kunt u het beste doen wanneer de bloemen net zijn uitgebloeid. U kunt ook snoeien om de plant te verkleinen of de vorm aan te passen. Het overmatig snoeien kan de plant stress geven, wat kan leiden tot minder bloei. 

Hoornbloem verzorging & onderhoud

Het onderhoud en de verzorging van de Hoornbloem is eenvoudig. De plant is namelijk bestand tegen droogte en heeft weinig water nodig. Toch is het aan te raden om de plant regelmatig water te geven, vooral in warme en droge periodes. Hierdoor blijft de grond vochtig en blijft de plant groeikrachtig.

Het is verstandig om regelmatig de grond rondom de Cerastium te controleren en te luchten. Hierdoor wordt de grond beter doorlatend en kan het overtollige water beter afgevoerd worden. Bovendien wordt de grond op deze manier niet te zwaar en krijgt de wortel van de Hoornbloem voldoende zuurstof.

Regelmatig bemesten met organisch meststof is niet noodzakelijk, maar het kan de groei van de Hoornbloem bevorderen. Bemest in de lente en zomer, wanneer de plant het meest actief is.

Wanneer de Hoornbloem in een container groeit, kunt u het beste regelmatig verpotten. Hierdoor krijgt de plant voldoende ruimte en krijgt de grond voldoende lucht. Bovendien kunt u zo de grond verversen en eventuele ziektekiemen verwijderen.

Hoornbloem planten: wanneer & hoe

Plant de Hoornbloem in de lente of zomer. Deze tijden zijn gekenmerkt door weinig extreme of wisselvallige weersomstandigheden. Bovendien heeft de plant veel zon nodig.

De grond waarin u de Hoornbloem plant moet droog en humusrijk zijn. Als de grond te vast is en niet goed gedraineerd, kunt u er beter voor kiezen om zand toe te voegen. Een keer per jaar kunt u de grond verrijken met compost of mest voor extra voedingsstoffen.

Bij het planten kunt u ervoor kiezen om de Hoornbloem eerst in een aparte pot te plaatsen of deze direct op de gewenste locatie te zetten. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede drainage, zodat het overtollige water afgevoerd kan worden en de Cerastium niet in stilstaand water komt te staan. Voor het beste resultaat is het belangrijk om de plant op een zonnige plek te plaatsen, met minstens 6 uur direct zonlicht per dag voor de beste groei.

Hoornbloem stekken & vermeerderen

U kunt de Hoornbloem vermeerderen door te delen. Hiervoor verwijdert u de Cerastium uit de grond. Zorg ervoor dat de stengels nog aan de wortels zitten. Verdeel de wortel in twee (of meer) stukken en plant de Hoornbloem opnieuw. Het is raadzaam om deze eerst in een kleinere pot te plaatsen. Let daarbij goed op de kwaliteit van de grond. 

Ook stekken is een populaire manier om planten te vermeerderen. Het is een goedkope en eenvoudige manier om nieuwe planten te krijgen die precies hetzelfde zijn als de originele plant. 

Kies een gezonde stengel die nog niet is uitgebloeid. Maak stekken van minimaal 15 centimeter lang en verwijder het onderste blad. Plaats de stekken vervolgens in een pot met goede grond op een zonnige plaats. De stek zal nieuwe wortels maken. Dit kan gemiddeld 4 tot 8 weken duren. Wanneer de stek nieuwe wortels heeft, kunt u de plant weer verplaatsen naar de definitieve locatie in de tuin. 

Hoornbloem ziekten

De Hoornbloem is een plant die over het algemeen vrij resistent is tegen ziekten. Ziekten kunnen altijd opspelen en daarom is het goed om hierover geïnformeerd te zijn. 

Allereerst kan bladluis opspelen. Dit is een insect dat zich voedt met de sappen van planten. Het kan leiden tot verkleuring en verwelking van de bladeren. Wanneer u ziet dat bladluis opspeelt, kunt u de Cerastium afspuiten met afwasmiddel en water. Daarnaast kunnen slakken de bladeren en stengels van de plant aantasten. Dit kan ook leiden tot verkleuring en verwelking. De slakken kunnen worden verwijderd uit de tuin. 

Tot slot wortelrot. Dit kan opspelen wanneer de grond te nat is en de wortels van de plant niet goed kunnen ademen. Zorg ervoor dat de grond goed drainerend is en u de plant niet te veel bewaterd.

Hoornbloem kopen

Koop Hoornbloem bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Hoornbloem soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Hoornbloem vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen