Franse lavendel

Franse lavendel is een vaste plant uit de Lamiaceae familie en het geslacht Lavendel (Lavandula) en er staat 1 soort Franse lavendel in onze plantengids.

De bloeitijd van een Franse lavendel ligt in juni en juli en de bloemen zijn blauw of paars van kleur.

De kleur van de bladeren is grijs, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 60 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Franse lavendel online bestellen

Franse lavendel snoeien: wanneer & hoe

Franse lavendel wordt ook wel herkent aan het pluimpje, het bloeit wat eerder dan gewone lavendel. Tijdens de bloeiwijze van de Franse lavendel blijft de kleur paars. Het pluimpje lijkt op een vlinder en daaraan zijn ze te herkennen. De Franse lavendel heeft niet de typische lavendelgeur, maar ruiken eerder naar den. 

Het is verstandig om de Franse lavendel regelmatig te snoeien. Op deze manier houdt u een mooi compact struikje. Begin maart kunt u de hele struik terugsnoeien. Zorg ervoor dat u de struik ongeveer 15 centimeter boven de grond terugknipt. Na de bloei kunt u de uitgebloeide takjes bijknippen. 

Het is aan te raden om jaarlijks de plant te snoeien. Zonder snoeibeurt gaat de Franse lavendel namelijk verhouten, waardoor de plant uiteindelijk weinig kracht heeft en daardoor niet meer kan bloeien. Gebruik een scherpe snoeischaar en let erop dat u enkel snoeit waar de plant nog bladeren draagt. Het kan anders gebeuren dat de kuipplant niet meer uitloopt. 

Franse lavendel is familie van de Lamiaceae, de bloeitijd loopt van juni tot en met juli. De bladeren van de Franse lavendel zijn grijs en ongeveer 40 centimeter hoog. De volwassen hoogte van Franse lavendel is maar liefst 60 centimeter hoog. De plant is geschikt voor een open ruimte. 

Franse lavendel verzorging & onderhoud

Op een zonnige plek groeit Franse lavendel het beste. Plant het daarom in een zonnige plek in de tuin. Heeft u een tuin op het zuiden? Franse lavendel doet het dan goed. Normale tuingrond is voor Franse lavendel voldoende, zorg er alleen voor dat de grond niet te droog is en bij voorkeur een zure kant heeft. 

Voor Franse lavendel kunt u het beste een bloempot met normale potgrond gebruiken en de kluit niet laten uitdrogen. Franse lavendel kunt u het beste op een beschutte plek in de tuin plaatsen. Een alternatief is om het struikje te laten overwinteren in een pot, het heeft dan geen last van vorst.

De Franse lavendel blijft wel de hele winter groen. Het verdraagt een temperatuur van -10 graden Celsius. Gebruik Franse lavendel in een rotstuin of op een stapelmuur. Franse lavendel woekert niet en laat zich gemakkelijk combineren met andere planten. Aan de Franse lavendel heeft u dus weinig onderhoud. 

Franse lavendel is gewend aan droogte en daarom is het niet erg wanneer u een keer water vergeet te geven. Dit geldt vooral wanneer de Franse lavendel in de volle grond staat, in potten moet u echter wel vaak water geven. Zorg ervoor dat u een juiste balans vindt en het liefste Franse lavendel in de ochtend water geeft wanneer die nog een koele grond heeft. 

Het bemesten van de Franse lavendel is ook erg onderhoudsvriendelijk. Tijdens het aanplanten kunt u gebruik maken van een voorbemeste potgrond of een meststof met een lange werking. Pas na het snoeien moet u opnieuw aan de slag gaan met de bemesting. Gebruik hiervoor een vloeibare meststof die u telkens in een lage dosering kunt aanbrengen. 

Franse lavendel planten: wanneer & hoe

Franse lavendel is niet winterhard en daarom mag u de plant pas half mei planten. Een keer per jaar kan Franse lavendel geweekt worden. Na de eerste vorst sterft Franse lavendel namelijk af en dat is natuurlijk zonde. Om Franse lavendel in de tuin te planten, moet u eerst de grond goed los maken. Verwijder eventuele onkruiden zodat Franse lavendel alle ruimte heeft. 

De planten moeten voldoende afstand van elkaar hebben. Houd een plantafstand van 38 centimeter aan. Om meerdere jaren van Franse lavendel te genieten, moet u een pot aanplanten. Vooral wanneer het een jonge plant is, dan zal de Franse lavendel uiteindelijk een prachtige bloeiende plant worden. Kies voor een pot van klei of terracotta, het water kan dan namelijk goed verdampen. 

De pot moet ook voorzien zijn van drainagegaten, overtollig water kan dan weglopen. Een laagje hydrokorrels of scherven van een pot kunnen ook dienen als een goede bodem van een pot. Kies ook voor de juiste potgrond om zo wateroverlast te voorkomen.

Franse lavendel stekken & vermeerderen

De ideale periode om Franse lavendel te stekken en vermeerderen is tijdens de snoeibeurt. De afgesneden scheuten kunt u dan meteen gebruiken. De scheuten kunt u inkorten tot een lengte van 7 tot 10 centimeter. Verwijder de punt van de plant en de onderste bladeren. De stekken kunt u plaatsen in een bak met potgrond. Zet het op een warme en lichtrijke plek zonder direct zonlicht. 

Een goede luchtvochtigheid helpt bij de wortelvorming. Gebruik hiervoor een plastic hoes of folie. De afdekking kunt u regelmatig verwijderen of verluchten zodat er geen schimmel ontstaat. Heeft de stek nieuwe blaadjes gevormd? Dan kunt u de zaailing in een pot planten. 

Franse lavendel ziekten

Wortelrot kan bij de Franse lavendel plaatsvinden, het ziet eruit als verkleuring, belemmering of verwelking van de bladeren. Verder kan het worden verspreid met bladluizen of trips. Verder heeft de Franse lavendel geen last van veel plagen.

Franse lavendel kopen

Koop Franse lavendel bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Franse lavendel soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Franse lavendel en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Lavandula stoechas subsp. pedunculata Vaste plant Juni, Juli Blauw, Paars Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen