Helmbloem - Corydalis

Helmbloem (Corydalis) is een plantengeslacht uit de Papaveraceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 7 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Helmbloem vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Helmbloem online bestellen

Helmbloem snoeien: wanneer & hoe

Het snoeien van de Helmbloem is meestal niet nodig. De Corydalis groeit van nature in een compacte en bossige vorm en de bloemen bloeien aan de toppen van de stengels. Verwijder in sommige gevallen de dode of beschadigde takken. Snoeien is dus over het algemeen niet nodig en kan zelfs de bloei van de Helmbloem verminderen.

Helmbloem verzorging & onderhoud

Helmbloemen vereisen niet veel bijzondere verzorging. De planten hebben niet vaak water nodig, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet uitdroogt. Controleer regelmatig op vochtigheid en geef de Corydalis indien nodig water. Te veel water kan ook schadelijk kan zijn voor de planten.

Helmbloem groeit goed op voedselarme grond en heeft daarom in principe geen extra bemesting nodig. Het toevoegen van meststoffen, zoals koemest, compost of korrels, kan zelfs schadelijk zijn voor de Corydalis.

Verwijder beschadigde of dode bladeren regelmatig om de Helmbloem gezond te houden en bevorder hiermee de luchtstroom. Snoeien is echter niet nodig, tenzij er een goede reden voor is, zoals het verwijderen van beschadigde of zieke delen van de plant.

Helmbloem planten: wanneer & hoe

Helmbloemen houden van een lichte schaduwrijke plek of halfschaduw met vochtige, maar goed doorlatende grond. Graaf bij het planten van de Helmbloem een ruim plantgat, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Daarnaast is het verstandig om de grond goed te verbeteren met compost of organische meststoffen, omdat Helmbloemen van voedzame grond houden. Zorg ervoor dat de wortels van de Corydalis niet beschadigd raken tijdens het planten.

Bij het planten van de Helmbloem moet er ook voldoende afstand gehouden worden tussen de planten, zodat ze niet te dicht op elkaar groeien. De afstand tussen de planten hangt af van de soort Helmbloem en varieert van 20 tot 30 centimeter. Geef de Helmbloem na het planten voldoende water, zodat de grond vochtig blijft en de planten goed kunnen groeien.

Helmbloem stekken & vermeerderen

Helmbloemen kunnen worden vermeerderd door middel van stekken. Doe dit het beste in het voorjaar, wanneer de Corydalis begint te groeien en nieuwe scheuten ontstaan. Snijd een gezonde scheut af van ongeveer 10 centimeter lang met een scherp mes of snoeischaar. Verwijder de onderste bladeren van de stek en dip de onderkant in stekpoeder om de wortelvorming te bevorderen. Plaats de stek in een pot gevuld met vochtige potgrond en bedek de pot met een plastic zak om vocht vast te houden. Zet de pot op een warme, lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

Zodra de stek wortels heeft gevormd en begint te groeien, kan de Helmbloem in een aparte pot of in de volle grond worden geplant. Zorg ervoor dat de nieuwe plant voldoende water krijgt en op een beschutte plek wordt geplaatst om te voorkomen dat hij wordt beschadigd door wind of fel zonlicht.

Vermeerder Helmbloemen ook door middel van zaad. Doe dit door de zaden in het najaar te oogsten en deze in het voorjaar te zaaien. Het zaad moet worden bedekt met een dunne laag grond en houd de Helmbloem vochtig totdat de zaailingen verschijnen.

Helmbloem ziekten

De Helmbloem plant is over het algemeen een gezonde plant die weinig last heeft van ziektes. Echter, net als bij elke andere plant, zijn er enkele ziektes waarvoor de Helmbloem vatbaar is.

Een van deze ziektes van de Helmbloem is echte meeldauw. Deze schimmelziekte manifesteert zich als een wit poederachtig laagje op de bladeren, stengels en bloemen van de Corydalis. Bestrijd deze ziekte door fungiciden te gebruiken. Om echte meeldauw te voorkomen, is het belangrijk om de planten niet te dicht bij elkaar te planten, omdat een gebrek aan luchtcirculatie de groei van schimmels kan bevorderen.

Een andere ziekte die de Helmbloem kan aantasten is wortelrot. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel die de wortels van de plant aantast en uiteindelijk kan leiden tot de dood van de Corydalis. Voorkom deze ziekte door de planten in een goed gedraineerde grond te planten en overtollig water te vermijden. Is de plant eenmaal aangetast? Verwijder de plant dan volledig om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt naar andere planten in de tuin.

Ten slotte kan de Helmbloem ook last hebben van bladluis en spint. Deze plagen kunnen worden bestreden met insecticiden. Voorkom deze plagen door regelmatig te controleren op tekenen van infecties.

Helmbloem kopen

Koop Helmbloem bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Helmbloem soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Helmbloem vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen