Ruwe berk

Ruwe berk is een boom uit de Betulaceae familie en het geslacht Betula en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.

De kleur van de bladeren is groen, deze boom is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 10 meter en 15 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Ruwe berk online bestellen

Ruwe berk snoeien: wanneer & hoe

Het snoeien van de ruwe berk, indien juist uitgevoerd, is zeer gunstig voor uw boom. Door het snoeien vermindert u het aantal boominfecties. Ook heeft het weer een positief effect op het esthetische uiterlijk van de boom. U verwijdert tijdens het snoeien namelijk de geïnfecteerde en dode takken. Om risico op besmetting te voorkomen, is het belangrijk om uw snoeiers tussen de takken door goed te desinfecteren. 

Het snoeien van de ruwe berk kunt u het beste doen in de vroege winter of de late zomer. Doe dit in ieder geval niet vlak voor het einde van een rustperiode, zoals de late winter of het vroege voorjaar. Rond het uitkomen van het blad heeft de ruwe berk namelijk een zeer sterke sapstroom, ook wel bekend als ‘bloeden’. 

Verwijder ook nooit meer dan een kwart van het bladerdak. Dit kan leiden tot ernstig verminderde groei of zelfs boomsterfte. Dit komt omdat uw ruwe berk het fotosynthetische oppervlak nodig heeft om zijn voeding te composteren. Verliest hij dit oppervlak, dan gaat ook dit vermogen verloren. Daarnaast wilt u voorkomen dat de basis en de wortels van de boom te veel worden blootgesteld aan het felle zonlicht. 

Ruwe berk verzorging & onderhoud

Heeft u uw ruwe berk nieuw geplant? Houd er dan rekening mee dat deze gevoelig is als het gaat om te veel of te weinig water. Geef uw ruwe berk twee keer per week 30 seconde water. Als uw boom eenmaal gevestigd is, is dit niet meer nodig. Wel is het verstandig om uw boom water te geven tijdens hete zomers. Leg tijdens een hete zomer de tuinslang op de basis van de boom. Zet het water zachtjes aan zodat dit langzaam over het wortelsysteem kan stromen. Zo bootst u het effect van een langzaam stromend beekje na. Zet het water nooit te hard, dit beschadigd de ondiepe wortels. 

Mist de bodem bij uw ruwe berk voedingsstoffen, bemest deze dan zowel in het voorjaar als in de zomer. Gebruik hiervoor een langzaam werkende meststof. Om erachter te komen of uw bodem een tekort heeft aan voedingsstoffen, voert u een bodemtest uit. 

Ook bij een alkalische bodem mest u deze elk voorjaar en elke zomer. Alkalische grond, ook wel ‘zoete grond’, heeft een pH-waarde boven de 7. Deze grond is minder oplosbaar dan zure of neutrale bodems waardoor er een tekort aan voedingsstoffen en groeiachterstand ontstaat. De ruwe berk groeit het beste bij een pH-waarde tussen de 5 en 6,5. 

U kunt uw ruwe berk het beste bemesten in de piek van de groeiperiode. Dit is in het vroege voorjaar of in de zomer. 

Ook het aanbrengen van mulch is belangrijk. De ruwe berk is erg gevoelig voor bodemverdichting. Dit komt door omdat de boom een relatief ondiep wortelstelsel heeft. Mulching vermindert de kans op bodemverdichting. Daarnaast verbetert mulching de waterretentie en de zuurstofwisseling van de bodem en houd het de bodem koel tijdens de zomer. Versnipperd schors en houtsnippers zijn beide goede keuzes als mulchlaag voor uw ruwe berk. Breng een mulchlaag van zeker 5 centimeter aan en houd hierbij een straal van drie meter aan rondom de ruwe berk. 

Ruwe berk planten: wanneer & hoe

De beste periode om uw ruwe berk te planten is tussen oktober en juni. Lukt dit niet? Geen probleem. U kunt de ruwe berk het gehele jaar door planten. Plant de ruwe berk het liefst op een plaats waar deze 6 tot 8 uur zonlicht per dag krijgt. De grond blijft idealiter wel in de schaduw zodat deze niet oververhit en daarmee koel en vochtig kan blijven. 

Plaats uw boom op een plek waar er in de middag schaduw is. In Nederland vindt u deze plek vaak tussen de noordelijke en oostelijke kant van uw huis. Vermijd locaties met sterke middagzon. Dit kan de grond uit drogen. De ruwe berk groeit het beste bij een vochtige grond. 

Om de ruwe berk te planten, graaft u eerst een vierkant gat. Zorg ervoor dat dit gat 25 centimeter dieper is dan de kluit. Heeft u een jonge boom? Ondersteun de boom dan met een houten staak en bind de boom hier, niet te strak, aan vast met een rubberen of nylon band. 

Ruwe berk stekken & vermeerderen

U kunt uw ruwe berk om verschillende manieren vermeerderen. Bijvoorbeeld door deze te stekken. Knip klein stekjes van volgroeide scheuten. Kies hiervoor de wat kleinere en dunne scheuten. Doop de stekjes in stekpoeder en stop ze in de grond. Zo kunnen de stekjes bewortelen. Geef de stekjes veel water. Zodra het stekje geworteld is, kunt u deze verplaatsen naar de gewenste plek. 

Een veel makkelijkere manier om uw ruwe berk te vermeerderen is door middel van zaaien. De bruine trosjes die in oktober aan de boom zitten bevatten zaden. Deze zaden kunt u meteen uitzaaien in oktober. De kou is goed voor het ontkiemingsproces. Echter, loopt u in de winter wel het risico dat vogels deze zaden opeten. Een andere optie is daarom om de zaden in uw koelkast te leggen tot april en ze dan te zaaien. 

Ruwe berk ziekten

Het belangrijkste om op te letten bij de ruwe berk is een berkenbooraantasting. Berkenboorders kleven zich vast aan uw boom en voeden zich ervan. Na enkele jaren kan dit uw ruwe berk zelfs doden. Het eerste symptoom is een gele, verrompelde bovenboomkroon. Als u dit ziet, dient u de boom regelmatig en intensief te besproeien. Ook een bestrijdingsmiddel kan hulp bieden. 

Verder zijn er een aantal andere plagen en ziekten die minder vaak voorkomen, maar zeker wel uw aandacht behoeven: 

- Mineervliegenplaag

- Wortelrot

- Kanker

- Japanse kevers

- Bladvlek

- Eekhoorns

Meer weten over ziekten en plagen bij planten? Lees dan het artikel 'Plantenziekten' >>.

Ruwe berk kopen

Koop Ruwe berk bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Ruwe berk soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Ruwe berk en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Betula pendula Boom - - Zon
Betula pendula 'Tristis' Boom - - Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Plaats een klus