Berk - Betula

Berk (Betula) is een plantengeslacht uit de Betulaceae familie. Voor dit geslacht van bomen en heesters staan er 7 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Berk vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Berk online bestellen

Berk snoeien: wanneer & hoe

De berk is een elegante boom met een mooie witte stam. Het is een boom met veel sierwaarde in uw tuin. Als u de boom zijn gang laat gaan, kan deze snel erg hoog worden. Het is daarom belangrijk om op tijd de berk te snoeien, voordat de boom echt te groot wordt.

Wanneer een berk snoeien, is een goede vraag. Het snoeien van de betula dient alleen tijdens het groeiseizoen te gebeuren. U snoeit de berk nog voordat de sapstroom op gang komt. Dat is zo rond half januari-februari. Gaat u namelijk in het vroege voorjaar de berk snoeien, dan kan dit het zogenoemde sapbloeden tot gevolg hebben. Dit betekent dat de overmatige sapstroom uit de snoeiwonden druppelt. De boom overleeft dit dan wel, maar verzwakt hierdoor erg. Bij jonge berken zullen snoeiwonden goed genezen, maar bij volwassen berken kan dit inrottende plekken veroorzaken. Overigens kunt u in de zomer de berk nog wel een lichte snoeibeurt geven.

De berk snoeien in de zomer zal zwaarder zijn dan in de winter, omdat al het blad er dan nog aan zit. Tijdens de jaarlijks snoeibeurt topt u de berk. Dat wil zeggen, u snoeit de boom tot op de gewenste hoogte. De berk krijgt dan weer voldoende licht om te groeien en er ontstaan nieuwe scheuten, die u weer eens in de twee jaar terug kunt knippen. Ook kruisende takken en takken die in de weg zitten, verwijdert u. Zorg ervoor dat u altijd schoon, scherp en goed gereedschap gebruikt bij het snoeien van de berk.

Berk verzorging & onderhoud

Het verzorgen van de berk zelf is niet heel intensief. De boom kan best voor zichzelf zorgen en heeft geen extra voeding nodig. De betula profiteert van de mest die aan de omgeving wordt gegeven. De berk is qua groeiplaats ook niet erg kieskeurig en groeit op vrijwel alle soorten grond. Alle redelijk vruchtbare, vochtige, zandige grondsoorten zijn geschikt, met uitzondering van lichte kalkrijke grond. De boom heeft wel een natte bodem nodig om goed te groeien. Een berk neemt erg veel vocht uit de grond op.

De berk verliest het hele jaar door de lange twijgen en ook verspreid de boom vaak veel pollen. Voor wie last heeft van hooikoorts niet zo fijn. De berk bloeit mooi met katjesachtige bloemen. De berk bloeitijd is ongeveer van maart tot mei. Zodra de katjes zijn uitgebloeid, vallen ze massaal. In het najaar verliest de boom zijn blad. U bent met een berk in de tuin dus wel wat tijd kwijt aan het opruimen hiervan, maar verder stelt de verzorging van de berk weinig voor.

Berk planten: wanneer & hoe

Gaat u in de tuin een berk planten? Zorg dan voor een zandige, niet te droge grond. De berk is, vanwege de oppervlakkige worteling en grote vochtopname, vaak lastig te combineren met andere vaste planten. Geef de boom dus vooral de ruimte. Kies als standplaats voor de berk een lichte, zonnige plek. De boom houdt van zon. Heeft u niet de hele dag zon in de tuin, een plaats met lichte halfschaduw is ook prima.

Het juiste moment voor het planten van de berk is tijdens de vegetatierust. Dat wil zeggen, vanaf het moment dat de boom zijn blad heeft laten vallen tot aan het moment dat de sapstroom weer op gang komt. Het beste kunt u dus de betula planten tussen november en februari. Meng tijdens het planten wat organische mest in het plantgat en geef flink water.

Berk stekken & vermeerderen

De berk vermeerderen kan op verschillende manieren. Een makkelijke manier is door middel van zaaien. De bruinige trosjes die rond oktober aan de berk groeien, zitten vol met zaden. Trek ze eraf en zaai ze direct uit of eerst in een potje binnenshuis. Daarnaast kunt u ook de betula stekken, al is het wel vrij moeilijk om een boom te stekken. Neem hiervoor kleine, dunne maar volgroeide scheuten en knip hier stekjes vanaf. Doop ze in wat stekpoeder en steek ze in de grond om te bewortelen. Geef na het planten veel water en houdt daarna de stekjes vochtig. Als de stek voldoende wortels heeft, kunt u de nieuwe berk verplaatsen naar zijn definitieve standplaats in de tuin.

Berk ziekten

De berk is niet heel gevoelig voor ziekten. Wanneer schade aan het blad ontstaat, met gele vlekjes en gaatjes, kan de berkenwants zijn toegeslagen. Ook luizen kunnen het blad aantasten. Die delen dient u zo snel mogelijk te verwijderen. Zelden krijgt de berk te maken met een berkenzwam. Dit is een schimmel waaraan de boom kan sterven. Het komt vaak voor op een boom met een zwakke conditie. Bestrijding is niet mogelijk. Tot slot kan ook heksenbezem nog optreden bij de betula, een prop kleine takjes in de vorm van een vogelnest. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel. Voor veel mensen heeft heksenbezem sierwaarde, maar u kunt beter deze schimmel tijdens de verzorging van de berk verwijderen.

Berk kopen

Koop Berk bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Berk soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Berk vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen