Blauwe regen snoeien

04/11/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

De blauwe regen, ook wel bekend onder de naam wisteria, is een mooie klimplant die in het voorjaar uw tuin paars en blauw laat kleuren met zijn prachtige bloemtrossen. De blauwe regen is echter ook een sterk groeiende klimmer, de ranken kunnen wel twee of drie meter per jaar groeien. Voor een optimale bloei en om te voorkomen dat uw wisteria te groot wordt zult u deze dus moeten snoeien. In dit artikel leest u alles dat u moet weten over het snoeien van de blauwe regen.

Wanneer blauwe regen snoeien

Voor een mooie bloei en om te voorkomen dat uw blauwe regen een kluwen van takken wordt kunt u deze het beste twee keer per jaar snoeien, namelijk in de zomer nadat de plant is uitgebloeid en in het vroege voorjaar. Na de bloei in de periode juli en augustus zijn de zijtakken van de blauwe regen flink uitgelopen, en u kunt deze dan tot op zo’n 30 à 40 centimeter terugsnoeien. Dit zorgt ervoor dat de plant de winter goed door komt. In het vroege voorjaar, rond januari of februari, snoeit u de lange uitlopers nog wat verder terug, tot op zo’n 10 à 15 centimeter. De plant heeft dan nog voldoende tijd en ruimte om goed uit te lopen en mooie bloemtrossen te vormen die goed opvallen.

Hoe blauwe regen snoeien

De blauwe regen bloeit op oud hout, dat wil zeggen de zijtakken die in het voorgaande jaar zijn uitgelopen vanuit de hoofdtak. Het doel bij het snoeien van de blauwe regen is dan ook om een sterke hoofdtak te creëren met daaraan zo veel mogelijk uitlopers waar de bloemtrossen vanaf zullen hangen, zonder dat ze de bloemen aan andere takken verdringen.

In januari of februari is de eerste snoei van de blauwe regen, volg daarvoor de onderstaande stappen:

  • Kies voor een dag waarop het niet vriest.
  • Gebruik een sterke en scherpe snoeischaar, dit voorkomt dat u de plant beschadigt en verminderd de kans op infectieziekten.
  • Begin bovenaan met snoeien, dat werkt het makkelijkst.
  • Knip de uitlopers tot op zo’n 10 à 15 centimeter terug, zodat er per zijtak twee of drie bloemknoppen overblijven. De bloemknoppen zijn donker van kleur en dus goed te herkennen.
  • De hoofdtak snoeit u alleen wanneer de blauweregen te groot wordt, anders laat u deze met rust.
  • Wanneer u deze stappen volgt krijgt u een sterke dikke hoofdtak met daaraan de zijtakken waarop de blauwe regen bloeit.

De tweede snoei is in de nazomer, in juli of augustus wanneer de plant is uitgebloeid. U kunt dan de lange dunne scheuten die zijn uitgelopen na de bloei terugknippen tot op zo’n 30 à 40 centimeter van de hoofdtak. Volg hiervoor dezelfde richtlijnen zoals hierboven beschreven.

Bekijk uitgebreide informatie over de blauwe regen in onze plantengids: Blauwe regen

Blauwe regen snoeien

© kelifamily - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus