Bomen snoeien

Zijn de bomen in uw tuin toe aan een snoeibeurt? Daar komt meer bij kijken dan de meeste mensen verwachten. Voordat u zelf aan de slag gaat met het snoeien van bomen is het dus een goed idee om u daar eerst goed over te informeren. Om u daarbij te helpen hebben wij in dit artikel alle belangrijke informatie over bomen snoeien voor u op een rijtje gezet.

Waarom een boom snoeien?

Een boom hoeft niet perse gesnoeid te worden, maar wanneer deze niet te groot mag worden of er slordig uitziet, is het verstandig om de boom wel te snoeien. Daarnaast zijn er nog verschillende andere goede redenen voor het snoeien van bomen:

  • Verwijderen van ziek, zwakke of dode takken uit de boom.
  • Snoeien zorgt voor gezonde en krachtige bomen met een langere levensduur. Maar kijk uit, op een verkeerde manier snoeien van bomen heeft juist het tegengestelde effect.
  • Stimuleren van de bloei en vruchtvorming, dit is vooral van belang bij fruitbomen.
  • De boom begeleiden om in een vorm te groeien die bij uw tuin past.
  • Zorgen dat zonlicht uw tuin of woning weer kan bereiken.

Bomen laten snoeien? Plaats uw klus

Wanneer bomen snoeien?

De beste tijd om bomen te snoeien is afhankelijk van het soort boom. Voor de meeste bomen is de winter een uitstekende tijd van het jaar om ze te snoeien. De bomen zijn dan in rust, en bovendien is de vorm van de boom ook goed te zien nu deze geen bladeren meer heeft. Zorg er echter wel voor dat het niet vriest of erg vochtig is, want dan groeien de snoeiwonden niet goed dicht is de boom vatbaar voor schimmels.

De uitzondering op deze regel zijn de zogenoemde ABC bomen. Dit zijn de esdoorn (acer), berk (betula) en haagbeuk (carpinus), deze bomen gaan namelijk bloeden als u ze in die periode snoeit. ABC bomen kunt u het beste snoeien aan het einde van de zomer of vroeg in het najaar. En hetzelfde geldt voor notenbomen, ook deze gaan bloeden als u ze in de winter snoeit.

Daarnaast kunt u ook niet alle fruitbomen in de wintermaanden snoeien. Voor appelbomen en perenbomen is dat geen probleem, maar steenvruchtbomen zoals de kersenboom, pruimenboom, perzik of abrikoos snoeit u aan het einde van het voorjaar of na de oogst. Lees hier meer over in het artikel over het snoeien van fruitbomen.

Tenslotte is het altijd een goed idee om voordat u een boom gaat snoeien eerst even uit te zoeken wat de beste tijd van het jaar is voor het snoeien van dat type boom, en of er nog andere specifieke zaken zijn waar u rekening mee moet houden. Een handig hulpmiddel hiervoor is onze snoeikalender.

Zelf snoeien of uw boom laten snoeien?

Voor het snoeien van bomen is enige kennis vereist. Wanneer bomen niet op de juiste manier gesnoeid worden is de kans groot dat de boom schade oploopt, met een zieke boom, kale plekken, dorre bladeren of een lelijke vorm tot gevolg. Wanneer u over de juiste kennis beschikt kunt u prima zelf uw bomen snoeien, maar is dat niet het geval dan is het raadzaam om dit over te laten aan een professional zoals een boomverzorger of hovenier.

Ook het snoeien van grote bomen kunt u beter overlaten aan een professional, aangezien dit een lastige en gevaarlijke klus is. Een hovenier of boomverzorger beschikt over het juiste materieel en de benodigde kennis en ervaring om dit veilig en verantwoord voor u te doen.

Bomen laten snoeien? Plaats uw klus

Bomen snoeien: prijs en kosten

De kosten voor het snoeien van een boom zijn afhankelijk van meerdere factoren, en er is dus niet makkelijk een vaste prijs te noemen. Zo is het uurtarief van de hovenier of boomverzorger die de boom voor u snoeit van belang, hierbij kunt u uitgaan van een bedrag dat waarschijnlijk ergens tussen de 30 en 55 euro per uur ligt.

Daarnaast is de grootte van de boom van belang voor de totale kosten, hoe groter de boom hoe meer werk het zal zijn. Bovendien kan voor hele grote bomen ook de inzet van extra materieel zoals bijvoorbeeld een hoogwerker nodig zijn, wat natuurlijk ook weer zorgt voor een hogere prijs.

Tenslotte is ook de bereikbaarheid van de boom of bomen van invloed. Voor het snoeien van moeilijk bereikbare bomen is over het algemeen meer tijd nodig, en ook hier is soms de inzet van extra materieel noodzakelijk.

Bomen snoeien

© nehruresen - depositphotos.com

Plaats een klus