Fruitbomen snoeien

28/10/2019   |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen

Als u een fruitboom in uw tuin heeft staan doet u er goed aan om deze elk jaar te snoeien, daarmee zorgt u voor het beste fruit en een goede oogst. In dit artikel over fruitbomen snoeien zetten wij de belangrijkste informatie voor u op een rijtje.

Wanneer fruitbomen snoeien?

Wanneer u fruitbomen het beste kunt snoeien is afhankelijk van het soort fruitboom. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten fruitbomen, namelijk pitfruit en steenfruit. Tot pitfruit behoort fruit met pitten, zoals appels en peren. Steenfruit is fruit waarbij het zaad in een hard omhulsel zit, de steen, en voorbeelden hiervan zijn pruimen, kersen, abrikozen en perziken.

Pitfruitbomen kunt u het beste snoeien in de periode van begin januari tot eind maart. Snoei deze bomen nooit eerder, want dan zijn deze bomen vaak nog gevoelig voor ziekten en schimmels zoals vruchtboomkanker, welke zich vooral verspreid in de maanden november en december tijdens vochtig weer. Snoei pitfruitbomen juist op een droge winterse dag in een periode zonder strenge vorst, wanneer het ‘s nachts licht vriest en overdag de temperatuur net boven nul komt.

Steenfruitbomen kunt u juist beter niet snoeien in de winter, en deze periode kunnen ze namelijk besmet raken met loodglansschimmel. De beste periode voor het snoeien van steenfruitbomen is net na de oogst in de zomer, de snoeiwonden zullen dan snel genezen waardoor de kans op besmetting met loodglansschimmel veel kleiner is.

Hoe fruitbomen snoeien?

Voor het mooiste fruit is het van belang om te zorgen voor een open kroon in de fruitboom, zodat er genoeg zonlicht in kan vallen. Bij oudere fruitbomen kunt u dit bereiken door onderhoudssnoei, waarbij u bijvoorbeeld dode takken, kruisende takken en waterloten verwijderd. Daarnaast kunt u de kleine zijtakjes waar de bloemen en het fruit op komen terugknippen tot op ongeveer drie knoppen, om de groei ervan te stimuleren.

Bij het snoeien van jonge fruitbomen komt wat meer kijken, hierbij is het belangrijk om de boom in een goede vorm te laten groeien. Bekijk de fruitboom van een afstand en kies een aantal takken uit die het gestel gaan vormen en die goed verdeeld zijn, en de rest kunt u dan wegsnoeien. Daarnaast kunt u er voor kiezen om de top van een jonge fruitboom weg te snoeien, op deze manier zorgt u voor een wat lagere fruitboom die meer in de breedte zal groeien. Doe dit wel vlak na het planten van de jonge boom, zodat u later geen dikke takken hoeft weg te halen.

Omdat de juiste snoeiwijze van een fruitboom ook erg afhankelijk is van de soort fruitboom, wordt in de rest van dit artikel het snoeien van enkele populaire soorten fruitbomen in iets meer detail besproken.

Appelboom en perenboom

Appelbomen en perenbomen kunt u op dezelfde wijze snoeien, vandaar dat we deze hier samen behandelen. Tijdens de wintersnoei richt u zich op de vorm van de boom. U haalt dode of kruisende takken weg om te zorgen voor een mooie open kroon, zodat er voldoende licht op de vruchten valt. Ook snoeit u scheuten die recht omhoog groeien weg, appel- en perenbomen moeten het juist hebben van horizontale takken. Bovendien laten deze bomen zich ook goed leiden, dus u kunt er ook voor kiezen om takken horizontaal af te buigen en vast te maken aan een leidraad.

In de zomer kunt u een appelboom of perenboom ook nog licht snoeien voor betere vruchten. Wanneer u scheuten die recht omhoog groeien weg knipt zorgt u ervoor dat er meer energie van de boom naar het fruit gaat in plaats van naar de bladeren. Maar snoei niet te veel weg, want de boom heeft ook genoeg bladeren nodig.

Kersenboom

De kersenboom is een steenvruchtboom, en deze snoeit u dus in de zomer, direct na de oogst. Kersenbomen zijn extra gevoelig voor ziekten en schimmels, dus u doet er verstandig aan om deze zo min mogelijk te snoeien. Als u een kersenboom toch snoeit, zorg er dan voor dat u takken niet te ver terug snoeit, laat stompjes van enkele centimeters staan om zo infecties te voorkomen. Verder is het belangrijk om voldoende oud hout te laten zitten voor een goede vruchtdracht, snoei dus alleen nieuwe takken en twijgen die elkaar kruisen of steil omhoog groeien.

Pruimenboom

Ook de pruimenboom is een steenvruchtboom, wat betekent dat u deze ook in de zomer snoeit. Over het algemeen wordt er voor een pruimenboom geadviseerd om deze ongeveer twee weken na de oogst te snoeien. Verder is het ook belangrijk dat u een pruimenboom niet te ingrijpend snoeit, u kunt er beter voor kiezen om deze zo min mogelijk te snoeien. Wanneer u een pruimenboom namelijk te ingrijpend snoeit zal deze minder vruchten geven, of in het ergste geval zelfs dood kunnen gaan. Kies er bij het snoeien van een pruimenboom voor om de kleinere takjes te laten zitten en verwijder juist de wat grotere scheuten en takken, en dan het liefst takken die zo ver mogelijk van de stam van de boom af zitten.

Notenboom

U doet er verstandig aan om een notenboom zo min mogelijk te snoeien, en als u een notenboom toch gaat snoeien doet u dit eigenlijk alleen om de vorm te behouden. Dit kunt u dan het beste doen aan het begin van de herfst, dan heeft u de noten kunnen oogsten en zijn de bladeren van de boom gevallen, waardoor u de vorm goed kunt beoordelen. Snoei uitstekende takken weg, maar pas op dat u de boom niet te ingrijpend snoeit. Een algemene regel die u vaak hoort is dat u ongeveer twintig procent van een boom kunt snoeien, maar dat is voor een notenboom eigenlijk al te veel.

Hulp nodig met fruitbomen snoeien? Plaats uw klus

Fruitbomen snoeien

© zoomteam - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus