Van groenafval naar premium potgrond

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Wist u dat u zelf uw eigen potgrond kunt maken van groenafval? In dit artikel belichten wij twee duurzame methodes, evenals waar u op moet letten bij het kopen van premium potgrond.

Zelf potgrond maken vs. kopen

Het transformeren van groenafval tot hoogwaardige potgrond is niet alleen zeer milieuvriendelijk, maar ook nog eens voordelig voor uw eigen portemonnee. Maar voordat wij overgaan op de twee methodes, eerst wat informatie over het kopen van potgrond.

Duurzame potgrond kopen

Wist u dat composteren een delicaat klusje is? Verkeerd composteren kan zelfs een schadelijke invloed hebben op het milieu en juist CO2 uitstoten. Als u weinig tijd heeft, kunt u dan ook beter potgrond bestellen (wat ook handig is als u snel een lading nodig heeft als hovenier).

Kies bij voorkeur voor biologische potgrond in plaats van universele, maar er zijn nog andere dingen die u kunt doen met het oog op duurzaamheid. Bijvoorbeeld door uw potgrond in bulk te kopen, zodat u zowel bespaart op de (verzend)kosten als de energie die nodig is voor het vervoer. Dit is tenslotte veel beter dan telkens een paar zakken te halen met de auto.

Daarnaast kunt u kiezen voor een Big Bag in plaats van individuele verpakkingen, of losgestorte potgrond. Dit is alleen mogelijk als u voor een grotere hoeveelheid in één keer kiest, maar heeft als bijkomend voordeel dat het een stuk goedkoper is.

Potgrond maken met kokosvezels

De eerste methode is eenvoudig en houdt in dat u uw eigen tuinafval (en compost) mengt met kokosvezels. Voor iedere twee delen compost heeft u één deel kokosvezels nodig. U kunt dit ook met gewone tuinaarde proberen, maar vooral wanneer de grond veel leem en/of klei bevat, zijn kokosvezels een betere keuze.

Een bijkomend voordeel van kokosvezels (die in feite stukjes van de buitenkant van de kokosnoot zijn) is dat ze nare geurtjes tegengaan. Voor optimale potgrond is het belangrijk om het tuinafval eerst te laten drogen en vervolgens uitgezette kokosvezels toe te voegen. Dit zijn vezels die eerst vochtig zijn gemaakt en na het uitzetten weer zijn opgedroogd, wat uiteindelijk zorgt voor een betere structuur van de potgrond.

De beste plek om deze composthoop te plaatsen is op een beschutte locatie, maar niet volledig in de schaduw of in de volle zon. Na ongeveer één à twee jaar kunt u de potgrond gebruiken.

Potgrond met behulp van rode wormen

Een methode die deels aansluit op de voorgaande is het gebruiken van wormen. Het gaat in dit geval om zogenaamde “compostwormen”, die het proces van composteren versnellen. Net als bij een insectenhotel, kunt u deze nuttige diertjes aantrekken door te zorgen voor de perfecte omgeving (bijvoorbeeld in een compostbak). Ook hierbij komen kokosvezels van pas, die u het beste combineert met onder andere oude compost (of duurzame potgrond) en ongebleekte houtsnippers. Zorg wel voor de juiste temperatuur, aangezien wormen niet bestand zijn tegen kou en hitte.

Kiezen voor deze methode is ook gelijk een mooie manier om van tuinafval af te komen, waar u ook resten van fruit en groente aan kunt toevoegen (en zelfs blanco papier en karton snippers). Kijk wel uit met uien, citrusvruchten en dierlijke producten, aangezien wormen hier niet tegen kunnen. Ook zout is schadelijk en zal het composteerproces erg in de weg zitten.

Van groenafval naar premium potgrond

© matusskaaaaa - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen