Graszoden leggen

27/06/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Veel mensen geven tegenwoordig de voorkeur aan graszoden. Wilt u ook direct genieten van een groen gazon? Graszoden leggen is de ideale oplossing om snel een prachtig, groen en vol gazon te creëren. Alles wat u moet weten over het leggen van graszoden vertellen we u in dit artikel.

Graszoden leggen versus gras zaaien

Twijfelt u over graszoden laten leggen of gras zaaien? Leest u dan de voordelen van het leggen van graszoden in uw tuin:

  • Snel strak en netjes een nieuw gazon aanleggen
  • Bijna het hele jaar te leggen
  • Minder last van onkruid
  • Direct een dicht en donkergroen gazon
  • Eenvoudig te bedekken, ook bij moeilijke vormen in uw tuin
  • Al na 14 dagen te belopen

Wanneer graszoden leggen?

U kunt het hele jaar graszoden leggen, behalve wanneer het sneeuwt of bij vorst. Het is echter geen probleem als het een paar dagen na het leggen van de graszoden gaat vriezen. Tijdens een vorstperiode zullen de zoden bevriezen, maar als het daarna weer warmer wordt, groeien de wortels gewoon door. Houd er daarnaast rekening mee dat schaduw het groeiproces bemoeilijkt, want gras heeft namelijk veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Het voorjaar en de nazomer zijn de beste periodes van het jaar voor het leggen van graszoden, want dan zijn warmte, vocht- en lichtomstandigheden optimaal voor een goede groei.

Zelf graszoden leggen of graszoden laten leggen?

Afhankelijk van uw tuin is het leggen van graszoden niet heel moeilijk, het is namelijk een vrij eenvoudig karwei. Lastiger wordt het naarmate er meer obstakels en/of rondingen in uw tuin aanwezig zijn. Het kan ook een behoorlijk zware klus zijn, zeker als u een grote tuinoppervlakte heeft. Vaak wordt dan aangeraden om het werk uit te besteden.

Prijs graszoden

De kosten van graszoden laten leggen vallen reuze mee. U kunt het beste bij verschillende bedrijven offertes opvragen, zodat u niet alleen weet wat de prijs van de graszoden is, maar ook te weten komt wat het kost om de graszoden te laten leggen. Gaat u de zoden zelf leggen, dan betaalt u alleen voor de graszoden zelf. Maar bedenk wel dat voor een mooi en egaal gazon het goed leggen van graszoden cruciaal is.

Graszoden leggen tips

Gaat u zelf graszoden leggen? Wij geven u graag wat tips!

  1. Voorbereidend werk
  2. Leggen van de graszoden
  3. Sproeien & maaien

1) Voorbereiden

Voordat u met de graszoden aan de slag gaat, dient u wat voorbereidend werk te doen. De ondergrond bewerken en egaliseren is een must. Spit de ondergrond om en verwijder eventueel losse stenen en oude graszoden. Maak het geheel egaal door aan te stampen of te walsen. De dikte van graszoden varieert tussen de 1,5 en 2 centimeter. Houd hier bij het egaliseren rekening mee. Bemest de ondergrond.

Zodra de graszoden worden geleverd, moet u deze direct leggen. Doet u dit niet, dan kan er broei ontstaan, waardoor de conditie van de zoden verzwakt. Kunt u de graszoden niet direct leggen, rol deze dan uit, bij voorkeur op een harde ondergrond en houd ze vochtig. Leg de opgerolde graszoden niet in de zon.

2) Leggen van de graszoden

Als het voorbereidend werk klaar is, kunnen de graszoden uitgerold worden. Tijdens het leggen mag de grond iets vochtig zijn. Let op dat deze niet te nat is. Leg na het uitrollen de zoden strak tegen elkaar aan en leg ze bij voorkeur in de richting waarin u naar het gazon kijkt. Zodra de graszoden er strak in liggen, dient u direct de zoden stevig aan te drukken, zodat ze goed contact maken met de ondergrond. Geadviseerd wordt een wals te gebruiken, zodat de lucht onder het gras wordt uitgedrukt en het gras dichter op de grond komt te liggen en sneller wortelt.

3) Sproeien & wanneer graszoden maaien?

Zorg extra goed voor het jonge gras in de eerste weken nadat de graszoden zijn gelegd. Voor een goede wortelgroei is het belangrijk om direct te sproeien na het leggen, afhankelijk van het weer. Doe dit bij voorkeur in de ochtend. U kunt controleren of er genoeg is gesproeid door een graszode even open te slaan en aan de onderkant te voelen. De eerste twee weken wortelt het gras, loop daarom in deze periode zo min mogelijk op uw gazon.

Maai het gras zodra het toe is aan een eerste maaibeurt, wanneer het gras snel groeit in het groeiseizoen kan dit soms al na een week zijn. Maai alleen de topjes en laat het gras minimaal 4,5 cm lang. Rijd ook voorzichtig over het gras als u binnen twee weken maait, omdat het gras dan nog niet overal vastgegroeid is. Als het gras na het leggen van de graszoden door het maaien beschadigd raakt, is dat zonde van al uw werk!

Graszoden leggen

© ikostudio - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus