Keerwand tuin

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heeft u veel hoogteverschillen in uw tuin? Dan kunt u gebruikmaken van keerwanden om uw tuin onder controle te krijgen en voor extra dynamiek te zorgen. Meer weten? In dit artikel leggen we uit wat keerwanden zijn, waar u ze voor kunt gebruiken en hoe u een goede grondkering maakt.

Wat is een keerwand?

Een keerwand is een betonnen element voor de tuin, bedoeld om een hoogteverschil af te zetten, oftewel een grondkering te maken. De grote blokken zijn vaak gemaakt van sierbeton en zijn stevig genoeg om grond of water tegen te houden en zo gebieden in uw tuin van elkaar te scheiden. Zo blijft uw verhoogde terras, bloembak of trap keurig op zijn plek.

Keerwanden kunnen ook dienen als afrastering van de tuin en worden daarnaast veel gebruikt als waterkering bij tuinen van huizen die aan het water staan. Een schuin aflopende tuin kan met zo’n grondkering worden verdeeld in twee of meer rechte terrassen. Door dit soort horizontale gebieden in uw tuin aan te brengen, wordt die een stuk praktischer in onderhoud en gebruik. Bovendien kan een keerwand worden voorzien van hemelwaterafvoer, zodat overtollig regenwater goed kan worden afgevoerd.

Zelf een grondkering maken

Wanneer het hoogteverschil in uw tuin niet al te groot is, kunt u prima aan de slag om zelf een grondkering te maken. Dit kan een betonnen keerwand zijn, maar ook hardhout is qua materiaal een goede keuze. U maakt hiermee in korte tijd het gewenste aantal meters grondkering. Omdat beton een zwaarder materiaal is, zijn grote elementen lastiger zelf te verplaatsen. Eenmaal op hun plek is een keerwand van beton wel snel afgerond. Beton is bovendien bestand tegen alle weersoorten en gaat daardoor heel wat jaren mee.

Is er een vergunning nodig?

Bent u van plan een keerwand te plaatsen? Informeer dan eerst eens bij de gemeente. Het komt wellicht als een verrassing, maar voor sommige keerwanden is een bouwvergunning nodig. Zonde om hier pas achteraf achter te komen. De gemeente kan u over de regels informeren en ook de bouwvergunning vraagt u (indien nodig) bij hen aan.

Keerwand laten maken? Offertes aanvragen

Maak uw grondkering waterpas

Is een bouwvergunning niet nodig óf heeft u deze inmiddels geregeld, dan kunt u aan de slag. Voordat u een keerwand plaatst, is het van belang dat u goed uitmeet waar deze grondkering moet komen. Zet de posities vervolgens in de tuin uit met uitzettouw, zodat de grondkering in een rechte lijn komt te staan. Dit is het houvast tijdens het plaatsen van de keerwand. Daarnaast is ook een waterpas onmisbaar. Het is van cruciaal belang dat de keerwand écht recht wordt gezet.

Praktisch én mooi

Een grondkering is een praktische manier om hoogteverschillen te creëren in de tuin. Toch is het bij materiaalkeuze ook van belang iets te kiezen dat u mooi vindt. Een houten keerwand heeft een warme en natuurlijke uitstraling die bij beton ontbreekt. Beton is echter wel verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ga dus op zoek naar de perfecte tint voor bij uw terras. Wilt u de keerwand verder verfraaien? Gebruik dan natuursteen of steenstrips of laat de keerwand begroeien met klimplanten.

Zorg voor een goede afvoer

Een goede keerwand houdt zowel grond als water tegen. Het is daarom belangrijk om vooraf na te denken over de afvoer van regenwater. Als de keerwand is gemaakt om hoogteverschillen op te vangen, dan is het niet de bedoeling dat ook al het regenwater zich achter de keerwand verzamelt. Denk daarom vooraf goed na over de manier waarop u dit regenwater wil afvoeren. Dat kan u een hoop problemen achteraf besparen.

Een stevige basis

Voor een mooi en stevig geheel kunt u de keerwand het beste ingraven. Maak hiervoor een diepe sleuf die u voorziet van een kleine laag stabilisé. Plaats hierop de keerwand, vul de sleuf verder op met stabilisé en laat dit enkele dagen uitharden. Door de keerwand daarna nog verder aan de vullen met grond, is de gleuf niet langer zichtbaar en lijkt de muur naadloos over te gaan in de grond.

Als de keerwanden geplaatst zijn en de grond mooi egaal is, kunt u de tuin verder vormgeven. Een tuin met meerdere hoogteverschillen toont speels en daar kunt u bij het inrichten gebruik van maken. Zorg voor meerdere (kleine) terrassen of kies bijvoorbeeld voor iedere laag een ander soort beplanting. De keerwand maakt uw tuinontwerp uitvoerbaar en zorgt voor dynamiek in een tuin waar u vervolgens nog jarenlang van kunt genieten!

Bent u op zoek naar een oplossing voor een hoogteverschil langs een waterkant? Dan is beschoeiing misschien ook wel een interessante optie voor u.

Keerwand laten maken? Offertes aanvragen

Keerwand tuin

© elenathewise - depositphotos.com

Offertes aanvragen

Hulp nodig met een klus in uw tuin? Plaats uw klus en ontvang offertes van hoveniers bij u uit de buurt!

Offertes aanvragen

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen