Klimroos snoeien

02/12/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Klimrozen behoren tot de meest prachtige, bloeiende klimplanten, en terecht! Iedereen die deze rozen (of andere soorten) in de tuin heeft, weet dat ze heerlijk geuren en een lange bloeitijd kennen. Bij een goede verzorging gaan de rozen bovendien jarenlang mee. Het goed snoeien van de klimroos is dan ook van groot belang. Zo groeien ze goed, geven ze veel bloemen en blijven ze jong en gezond. Hoe en wanneer u klimrozen moet snoeien, leggen we in dit artikel uit.

Hoe steekt de opbouw van een klimroos in elkaar?

Plant een klimroos in een diep gat en zorg voor een goede voedingsbodem. De meeste soorten staan het liefst op een plekje in de zon of half in de schaduw. Een klimroos zal in het eerste jaar vooral wortelen. Vanuit de ent maken klimrozen lange scheuten. Dit zijn de hoofdtakken. De rozen verschijnen op de zijscheuten. Klimrozen zijn eigenlijk geen echte klimplanten. Ze hebben dus wel wat ondersteuning nodig, anders kunnen de (zeer)lange scheuten omvallen. Zorg daarom altijd voor steunpunten, bijvoorbeeld een pergola, houten raamwerk of een rozenboog.

Wanneer klimrozen snoeien?

Bij het snoeien van klimrozen is het belangrijk om te weten of het gaat om een roos die alleen in juni en juli bloeit of dat het om een doorbloeiende soort gaat. Deze laatste soort kan in het voorjaar (rond maart/april) worden gesnoeid. Een bloeiende klimroos kunt u het beste met rust laten in het voorjaar, omdat ze in het vorige seizoen al bloemknoppen hebben gevormd. Na de bloei kunt u dan de klimroos snoeien. Verder zijn er net als bij het rozen snoeien ook drie momenten in een jaar wanneer u klimrozen kunt snoeien, te weten in het voorjaar, de zomer en in het najaar.

Hoe klimrozen snoeien?

Hoe kunt u het beste een klimroos snoeien in de verschillende periodes van het jaar?

  • In het voorjaar => knip tijdens de voorjaarssnoei alle twijgen tot ongeveer twintig centimeter boven de grond af. De plant gaat op deze takken dan opnieuw uitlopen, waardoor u tijdens de zomerperiode weer kunt genieten van mooie, bloeiende rozen.
  • In de zomer => snoei de klimroos pas na de bloei. Maak van de takken korte stokken, zodra de rozen zijn uitgebloeid. Knip tot circa vijf of tien centimeter. Dit zorgt ervoor dat de plant zijn energie kan gebruiken om nogmaals te gaan bloeien.
  • In het najaar => u kunt klimrozen snoeien in september of oktober om ze gereed te maken voor de winter. Lange twijgen snoeit u tot ongeveer de helft of knipt u tot twee derde af. Als de takken te lang blijven en er komt eventueel sneeuw, dan is dit te zwaar voor de takken en kunnen ze uitscheuren.

Tot de eerste twee jaar hebben klimrozen niet veel verzorging nodig en hoeven klimrozen niet gesnoeid te worden. Zij vormen in die eerste jaren eerst een gestel. Zodra dwarstakjes gaan groeien op de lange loten van de klimrozen en deze bloeien een seizoen lang, dan moet u in het volgende voorjaar de klimroos snoeien.

Waarmee een klimroos snoeien?

Een schort, werkjas en stevige handschoenen zijn geen overbodige luxe als u klimrozen gaat snoeien. De rozendoornen kunnen behoorlijk scherp zijn en u lelijk verwonden. De meeste takken van een klimroos kunt u met een stevige en scherpe snoeischaar wel de baas. Naarmate de klimroos ouder wordt, wordt deze ook wat taaier en meer houtig. Het gebruik van een takkenschaar is dan een beter idee. Hiermee kunt u met beide handen kracht zetten. In ieder geval is bij het goed snoeien van klimrozen goed gereedschap van groot belang. Het is het halve werk. Goed uw klimrozen snoeien, wordt bovendien rijkelijk beloond tijdens de bloei!

Klimroos snoeien

© cmfotoworks - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus