Mos in gras en gazon

18/07/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Mos in gras komt nog vaker voor dan onkruid. Mos is een bron van irritatie voor gazonliefhebbers. Het zorgt voor een dikke bovenlaag, waardoor uw gras geen kans meer krijgt om te groeien. Het gras kan niet meer wortelen en het wordt dor. Wanneer u niet op tijd ingrijpt, kan mos uw hele gazon overnemen. Gelukkig is er iets tegen te doen. Hoe u mos kunt verwijderen uit uw gras en hoe u mos kunt bestrijden en voorkomen, komt u in dit artikel allemaal te weten.

Waarom ontstaat mos in het gras?

Naast onkruid en klaver in het gras, behoort ook de groei van mos tot één van de meest voorkomende problemen in gazons. Mos groeit stukken makkelijker in lastige omstandigheden dan gras. Enkele oorzaken van mos in uw gazon kunnen zijn:

  • Uw gazon heeft veel schaduwplekken. Mos groeit goed in de schaduw en gras niet. Op plekken met weinig zonlicht kan mos dus de plek van slecht groeiend gras innemen.
  • De bodem van uw gazon is te zuur. Door een zure grond kan uw gazon niet voldoende voedingsstoffen opnemen. Het gevolg is dat het gras verzwakt. Mos daarentegen groeit graag op een zure grond.
  • Er staan veel struiken en/of bomen in de buurt van uw gazon. Deze halen tevens voedingsstoffen uit de bodem. Hierdoor kan een tekort ontstaan en ziet mos zijn kans schoon.
  • Het gras te kort maaien kan ook een reden zijn waardoor mos in het gazon ontstaat. Het gras raakt dan namelijk zijn cruciale bovenste laag kwijt. Het gevolg is dat mos deze plaats inneemt.

Wanneer mos in uw gazon bestrijden?

Er zijn heel veel soorten mos. De meest voorkomende soorten die graag op een gazon groeien zijn de plukken en kussens mos en de gazonvreters. Plukken mos zijn snel te verwijderen en vormen geen groot probleem. De kussens mos groeien ook vaak in het bos en zijn mooi om te zien. Wanneer deze kussens niet de overhand krijgen, kunnen ze niet veel schade aanrichten. Gazonvreters daarentegen wel. Dat is echt een lastige tegenstander voor uw grasmat en richt ook de meeste schade aan. Dit mos dient u snel te bestrijden in uw gazon. Mos kunt u het beste verwijderen uit het gras wanneer er geen zware regenval wordt verwacht en als de grond niet bevroren is.

Hoe mos in gras bestrijden?

U kunt mos in uw gazon bestrijden met ijzersulfaat. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing. Om definitief af te rekenen met mos in uw gazon dient u zoveel mogelijk het mos permanent te verwijderen. Dit doet u door uw gazon goed te onderhouden. Dit betekent het gras op tijd verticuteren, bemesten, kalken en beluchten.

Verticuteren => Na verloop van tijd ontstaat in elk gazon een viltlaag. Deze viltlaag verstikt de bodem en is daarnaast een uitstekende voedingsbron voor mos. De viltlaag verwijdert u eenvoudig door minimaal eenmaal per jaar te verticuteren. Ontstaan er kale plekken na het verticuteren? Dan kunt u deze opnieuw inzaaien met graszaad.

Bemesten => Gras groeit sneller dan mos wanneer u regelmatig uw gazon bemest. Na iedere maaibeurt verdwijnen voedingsstoffen uit de bodem, waardoor het gras verzwakt. Door geregeld uw gazon te bemesten, houdt u de bodem op peil en mos uit uw gras.

Kalken => Controleer regelmatig de pH-waarde van de grond. Gras groeit goed op een niet te zure bodem. Mos daarentegen groeit goed op zure grond. Zodra de pH-waarde van de bodem zakt, dient u deze te verhogen door kalk te strooien op uw gazon.

Beluchten => Soms kan water niet goed wegvloeien en lucht niet doordringen, omdat het gras op bepaalde plekken is dichtgeslagen. Bijvoorbeeld wanneer er veel wordt gelopen over het gazon. Mos groeit goed op een dichtgeslagen bodem. Zaak dus om uw gras op deze plaatsen te beluchten. Dit kunt u doen met een riek of prikrol. U prikt als het ware gaatjes in de grond, zodat het water wegloopt en zuurstof en voedingsstoffen de graswortels weer bereiken.

Tips wat te doen tegen mos in het gazon

Wij geven u nog enkele tips die bijdragen aan een anti mos gazon.

  1. Maai uw gras niet te kort. Houd bij voorkeur drie tot vier centimeter aan.
  2. Verwijder zoveel mogelijk maaisel na het gras maaien.
  3. Zaai kale plekken in uw gazon zo snel mogelijk bij.
  4. Gebruik voor schaduwrijke plekken graszaadmengsel dat geschikt is voor schaduwrijke omstandigheden.
  5. Zorg voor een goede conditie van de bodem.
  6. Zorg voor goed gereedschap.

Wilt u effectief mos bestrijden in uw gazon, dan is regelmatig gazon onderhoud van groot belang. Alleen op die manier krijgt mos in uw gras weinig kans!

Mos in gras & gazon

© leesa84 - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus