Plataan snoeien

19/08/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

De plataan is een boom die u veel terugziet in het Nederlandse straatbeeld, maar ook in tuinen komt de boom steeds vaker voor, bijvoorbeeld als dakplataan of leiplataan. De boomsoort is goed te herkennen door zijn grote handvormige bladeren en kenmerkende stam, waar regelmatig stukken schors vanaf vallen en wat zorgt voor een vlekkerige bast in verschillende kleuren bruin, geel en groen.

Platanen zijn sterke groeiers, wat goed snoeien beslist noodzakelijk maakt, zeker om de vorm te behouden van een dakplataan of leiplataan. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over het snoeien van een plataan.

Wanneer kunt u een plataan het beste snoeien?

Platanen kunnen voorkomen in verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld de plataan in zijn natuurlijke vorm, de dakplataan of de leiplataan, en iedere vorm vergt zijn eigen specifieke snoeiwijze. In de secties hieronder bespreken we het snoeien van deze verschillende soorten platanen.

Gewone plataan snoeien

De plataan in zijn natuurlijke boomvorm ziet u vaak terug langs wegen, op pleinen en in parken. Deze platanen kunnen wel zo’n 30 tot 40 meter hoog worden en krijgen een grote en brede bolvormige kroon.

De beste tijd voor het snoeien van de gewone plataan is in de periode van oktober tot maart en wanneer het niet vriest. In de wintermaanden gaat de boom namelijk in de ruststand en is er geen energie meer nodig voor de groei, waardoor de boom dus beter zal herstellen van de snijwonden die worden veroorzaakt door het snoeien en dus ook beter bestand is tegen ziekten en plagen.

Het snoeien van een gewone plataan doet u door de takken die in de zomer zijn aangegroeid te verwijderen, dit kunt u doen door ze tot op 5 centimeter terug te snoeien. Niet verder, want dan beschadigt u de krans van de tak.

Tenslotte dient u er wel rekening mee te houden dat het snoeien van een grote plataan een flinke klus is. Door de hoogte is er vaak groot materieel nodig, zoals een ladder of hoogwerker, en dient u ook rekening te houden met de veiligheid. Wanneer u niet zeker bent van uw zaak is het waarschijnlijk verstandiger om de hulp van een professional in te roepen, zoals een hovenier of boomverzorger.

Plataan laten snoeien? Plaats uw klus

Dakplataan snoeien

Bij een dakplataan is de kroon van de boom zo geleid dat de zijtakken horizontaal groeien en er op deze manier een natuurlijke parasol wordt gevormd. Om deze karakteristieke vorm te behouden is het belangrijk om een dakplataan jaarlijks te snoeien.

De grote jaarlijkse snoeibeurt voor een dakplataan kunt u het beste in februari doen. U snoeit dan de takken die omhoog groeien terug, ook hier weer tot op 5 centimeter, en daarnaast knipt u alle scheuten af die in het vorige jaar zijn gegroeid. Op deze manier zorgt u ervoor dat de plataan alleen zijwaarts groeit en niet in de hoogte, waardoor de gewenste vorm ontstaat. Tenslotte kunt u er nog voor kiezen om in de maanden juni of juli nog wat bij te snoeien, door takken en scheuten die alsnog omhoog groeien te verwijderen.

Leiplataan snoeien

Omdat de plataan heel geschikt is als leiboom kunt u deze in allerlei verschillende vormen leiden, en naast de dakplataan zijn er dus nog veel meer vormen mogelijk. De meest voorkomende vorm voor een leiplataan is om de takken horizontaal te leiden, waardoor er een scherm ontstaat wat gebruikt kan worden als natuurlijke tuinafscheiding. Ook een leiplataan zult u jaarlijks moeten snoeien om de kenmerkende vorm te behouden.

De beste tijd van het jaar voor het snoeien van een leiplataan is, net als bij een dakplataan, aan het einde van de winter of in het vroege voorjaar in een periode zonder vorst. Het snoeien zelf doet u door de boom te knotten, dit is een techniek waarbij u alle takken die aan de horizontale hoofdtakken zitten terug snoeit tot op 5 centimeter. Dit lijkt misschien heel rigoreus, maar een plataan is goed bestand tegen snoeien en zal in de lente weer goed uitlopen. De plataan groeit zelfs zo goed dat het voor sommige bomen nodig is om ze ook in de zomermaanden nog wat bij te snoeien om de juiste vorm te behouden.

Allergie

Wanneer u besluit zelf platanen te snoeien is het wel van belang om te weten dat sommige mensen allergisch zijn voor platanen en dat er tijdens het snoeien van een plataan symptomen kunnen optreden zoals jeukende ogen, hoesten en een zere keel. Dit komt omdat er aan de onderkant van de bladeren van de plataan een soort beharing zit die loskomt tijdens het snoeien en dan zorgt voor de allergische reactie bij sommige mensen.

Enkele tips om een allergische reactie te voorkomen zijn om te snoeien na een regenbui of in de ochtend, door de regen of dauw zijn de bladeren nat en zullen de haartjes minder snel loskomen. Daarnaast kunt u een mondkapje of een bril dragen tijdens het snoeien, zodat de haartjes niet in uw ogen, neus en mond kunnen komen. En tenslotte kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om de plataan pas te snoeien wanneer het blad van de boom is gevallen.

Gereedschap om platanen te snoeien

Tijdens de grote jaarlijkse snoeibeurt van een plataan zullen de takken die u dient te verwijderen wat dikker zijn, en kunt u het beste gebruik maken van een takkenschaar of een handzaag. Bij het snoeien van een plataan in de zomer kunt u prima uit de voeten met een snoeischaar, omdat het hier gaat om fijnere takken en nieuwe uitlopers. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw gereedschap scherp is, zodat er een nette snijwond ontstaat waarvan de plataan weer snel kan herstellen.

Plataan snoeien

© AndyBlack - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus