Tuin winterklaar maken

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Door uw tuin winterklaar te maken zorgt u ervoor dat deze goed de winter doorkomt en u in het voorjaar weer kunt genieten van uw tuin. Uw tuin winterklaar maken kunt u het beste doen in oktober, de meeste planten zijn dan uitgebloeid en er is ook weinig kans op vorst. In dit artikel hebben we de belangrijkste stappen voor het winterklaar maken van uw tuin op een rijtje gezet.

Stap 1: Borders winterklaar maken

U kunt uw borders en perken voorbereiden op de winter door uitgebloeide bloemen te verwijderen en afgestorven delen van vaste planten te verwijderen. Knip echter niet alles weg wanneer het kouder wordt, de bladeren van planten bieden namelijk bescherming tegen de vorst en dienen ook als beschutting voor dieren. Tenslotte kunt u ook de eenjarige planten uit uw tuin verwijderen, u kunt deze gewoon met wortel en al uit de grond trekken.

Stap 2: Planten beschermen tegen vorst

Niet alle planten zijn goed bestand tegen vorst, en om te voorkomen dat ze zullen sterven wanneer het gaat vriezen zult u deze planten dus moeten beschermen. Zo kunt u exotische of Mediterrane planten het beste naar binnen verplaatsen, evenals vorstgevoelige zomerbollen en -knollen zoals bijvoorbeeld dahlia’s, gladiolen en begonia’s. De meeste andere planten die niet winterhard zijn kunt u beschermen tegen kou en wind door ze in te pakken met bijvoorbeeld jute, vliesdoek of noppenfolie.

Stap 3: Bomen snoeien

De herfst en de winter zijn de jaargetijden waarin u de meeste bomen kunt snoeien, ze zijn dan in rust en kunnen een snoeibeurt goed verdragen. Doe dit echter alleen in een periode zonder vorst, want als u gaat snoeien wanneer het vriest loopt u het risico dat u de boom beschadigt. De uitzonderingen op deze regel zijn notenbomen en de zogenoemde ABC bomen (esdoorn, berk en haagbeuk), deze kunt u het beste snoeien in de nazomer of vroege herfst. Bij deze bomen komt de sapstroom namelijk al vroeg op gang, en door deze op tijd te snoeien voorkomt u dat ze gaan bloeden. Lees meer informatie in het artikel over bomen snoeien.

Stap 4: Afgevallen bladeren

Afgevallen bladeren in de tuin kunnen hinderlijk zijn, maar deze bladeren bieden juist wel een mooie beschermlaag tegen vorst. U doet er dus goed aan om het afgevallen blad in borders of onder bomen, struiken en planten gewoon te laten liggen, en alleen de bladeren van uw oprit, terras of tuinpaden te verwijderen.

Stap 5: Gazon winterklaar maken

Om uw gazon goed voor te bereiden op de winter zult u het niet te kort moeten maaien. Het gras zal nog blijven groeien zolang de temperatuur boven de 6 graden blijft, en zolang het nog groeit kunt u het blijven maaien, maar stel de maaihoogte dan wel in op 4 centimeter. Daarnaast is het voor een gazon juist niet goed om afgevallen bladeren te laten liggen, hierdoor krijgt het gras namelijk niet genoeg licht en kunnen er gele vlekken ontstaan. Het is dus beter om afgevallen bladeren wel van uw gazon te verwijderen. Sneeuw kunt u in de winter echter wel gewoon op het gazon laten liggen, het is juist beter om het gazon niet te betreden wanneer de grond bevroren is.

Stap 6: Vijver voorbereiden op de winter

Het najaar is een belangrijke periode voor het onderhouden van uw vijver. Afgevallen bladeren en afgestorven delen van planten kunnen de vijver laten verzuren in de winter en zorgen voor algengroei in het voorjaar. U doet er dus goed aan om uw vijver winterklaar te maken door deze goed schoon te maken en afgestorven plantendelen te verwijderen. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig ingewaaide bladeren te verwijderen of een net te spannen om dit in zijn geheel te voorkomen.

Tijdens de winter zelf kunt u de vijver het beste zoveel mogelijk met rust laten, de planten groeien toch niet en de vissen zijn in winterslaap. Voorkom alleen dat de vijver helemaal dicht vriest, want dan kan er te weinig zuurstof in het water komen om de vissen in leven te houden. U kunt dit doen door zelf een wak te maken, of u kunt een kleine waterpomp plaatsen die het water in beweging houdt en op die manier zorgt dat de vijver niet in zijn geheel dicht kan vriezen.

Stap 7: Bloembollen planten

Het najaar is ook de periode voor het planten van bloembollen die in het voorjaar bloeien, zoals bijvoorbeeld narcissen, hyacinten, krokussen en tulpen. Zolang het nog niet vriest kunt u de voorjaarsbollen zelfs tot en met de eerste week van december nog planten.

Stap 8: Buitenkraan afsluiten

Als u een buitenkraan heeft sluit deze dan af en laat ook het water uit de leidingen lopen, zo voorkomt u dat deze kapot kunnen vriezen. Haal om dezelfde reden tuinslangen en sproeiers naar binnen, en zet gieters en potten ondersteboven zodat er geen water in kan blijven staan.

Stap 9: Help de vogels

In de winter kunnen vogels wel wat extra hulp gebruiken, het is namelijk een lastige periode door de kou en omdat er weinig voedsel te vinden is. U kunt ze helpen door vogelhuisjes op te hangen of oude vogelhuisjes schoon te maken, bij koude nachten maken vogels hier graag gebruik van. Daarnaast kunt u tijdens de winter de vogels ook wat bijvoeren, bijvoorbeeld met vetbollen, vruchten, noten, appels of broodkorsten. Zorg er dan wel voor dat u ook wat voedsel op de grond gooit, want sommige vogelsoorten komen liever niet op een voedertafel of kunnen niet aan een vetbol hangen.

Tuin winterklaar laten maken? Offertes aanvragen

Tuin winterklaar maken

© fiodor - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen