Berberis - Plantengeslacht

Berberis is een plantengeslacht uit de Berberidaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 17 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Berberis vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Berberis online bestellen

Berberis snoeien: wanneer & hoe

De berberis is een sterke struik die niet veeleisend is. Er zijn soorten die bladverliezend zijn, maar er zijn ook berberissen die groen blijven in de winter. De heester is uitstekend geschikt om als haag aangeplant te worden. De berberis groeit niet erg snel, daarom hoeft u slechts eenmaal per jaar de berberis te snoeien. Vrijwel alle soorten verdragen snoei zeer goed, zelfs drastische snoei.

U kunt het beste direct na de bloei de berberis snoeien. Als u namelijk te lang wacht, kan dit de ontwikkeling van de bladeren belemmeren waardoor de heester het eerstvolgende jaar misschien niet bloeit. Bij groenblijvende soorten hoeft dit niet per se een probleem te zijn. De berberis bloeitijd ligt in mei en juni. Het snoeien van de berberis doet u dus bij voorkeur in de zomer. U kunt gerust flink terugsnoeien. Drastisch snoeien van de heester kan ook in het voorjaar. Het duurt dan wel even voordat de struik weer bloemen gaat geven.

Gebruik bij het snoeien van de berberis niet alleen goed en scherp snoeimateriaal, maar draag ook absoluut handschoenen. De scherpe doorns aan de takken kunnen behoorlijk gemeen zijn en uw handen verwonden. Met een paar goede en stevige werkhandschoenen brengt u het snoeien van de berberis er zonder kleerscheuren vanaf.

Berberis verzorging & onderhoud

De berberis is qua onderhoud een makkelijke heester. Naast de jaarlijkse snoeibeurt, dient u de struik alleen wekelijks water te geven na het aanplanten en tijdens erg droge, warme periodes. De berberis bemesten doet u in het voorjaar. De heester zal dan vol en vitaal blijven. De berberis is winterhard. De bladverliezende soorten zorgen in de herfst voor prachtige verkleuringen. Tijdens deze periode heeft de berberis geen verzorging nodig. U hoeft dan alleen maar te genieten van de mooie oranje en helderrode kleuren.

Berberis planten: wanneer & hoe

Gaat u een berberis planten in uw tuin? Dan kunt u dit het beste in het voor- of najaar doen, in ieder geval als het niet (meer) vriest. Kies als standplaats voor de berberis een plekje in de zon of lichte schaduw. Wanneer u de heester in de halfschaduw plant, zullen er meer bessen aan de struik groeien. Na de berberis bloeitijd verschijnen namelijk vaak rode besjes. Vogels zijn hier ook dol op.

De grond waar u de berberis gaat planten is bij voorkeur voedsel- en kalkrijk. Voor het planten kunt u vast wat meststoffen mengen, zodat de heester direct een goede start krijgt. Zorg ervoor dat het water goed weg kan in de bodem. De grond dient dus ook voldoende waterdoorlatend te zijn, anders kan wortelrot ontstaan.

Berberis stekken & vermeerderen

U kunt de berberis stekken en op deze manier vermeerderen. Via afleggen de berberis vermeerderen is ook een optie. U buigt dan een tak onderaan de heester naar de grond en gooit er wat aarde overheen. U legt iets op de tak, zodat deze niet terugveert. De tak op de grond zal nieuwe wortels aanmaken. Zodra dit is gebeurd, knipt u deze af en kunt u op een andere plek in uw tuin de nieuwe berberis planten.

Zoals gezegd kunt u ook de berberis stekken. Wanneer de bladeren zijn afgevallen, de heester is dan in rusttoestand, neemt u stekken van een houtige, stevige stengel die nieuw werd aangemaakt in dat jaar. De stekken moeten van ongeveer drie knopen zijn voorzien. Doop de stekken in een wortelgroeimiddel en plaats ze daarna in een potje of bak met grond gemengd met zand. Zorg dat de eindknop van de stekken twee tot drie centimeter boven de grond uitsteekt. Plaats het potje of de bak op een beschutte plek. Het is ook mogelijk om de stekken rechtstreeks in de volle grond te planten. Graaf hiervoor dan een geultje. De stekken in pot plaatst u in de grond zodra de eindknop gereed is om open te springen. In de herfst van het volgende jaar kunt u dan de gewortelde stekken uit de grond halen en de nieuwe berberis planten een definitieve plek in uw tuin geven.

Berberis ziekten

De berberis is een vrij sterke heester. En u vermindert helemaal de kans op ziekten en plagen wanneer u de juiste grond en standplaats voor de berberis heeft gekozen. Helaas kan in een koele en regenachtige zomer de heester door schimmelziekten worden aangetast. Meeldauw en roest zijn hier enkele voorbeelden van. Bij meeldauw verschijnt een witte poederachtige pluis op de delen van de struik en roest kenmerkt zich door oranjebruine vlekken op de bladeren. Beschadigde delen van de heester dient u direct te verwijderen. U kunt verder een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken tijdens de verdere behandeling en verzorging van de berberis.

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen