Paronychia - Plantengeslacht

Paronychia is een plantengeslacht uit de Caryophyllaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staat er 1 plant in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Paronychia vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Paronychia online bestellen

Paronychia snoeien: wanneer & hoe

De paronychia is een vaste plant. Het is geen plant die snel overwoekert, dus snoeien is niet altijd nodig.

De plant wordt benoemd als een zeer compacte bodembedekker. Ook combineert de plant goed met andere planten, dus je hoeft niet veel om te kijken naar de paronychia.

Om de plant door de jaren heen mooi te houden, wordt bij vaste planten aangeraden deze eens in de tijd te scheuren. Dit verjongt de plant zodat deze er mooier uitziet, maar is niet noodzakelijk.

Wilt u toch graag de mooie bodembedekker snoeien? Dan kunt u met een heggenschaar de plant inknippen. Dit om de plant in te perken en compact te houden, of om jong blad te laten vormen. Zo geeft u jong mooi blad de kans om door te komen, en worden oudere delen weggehaald. 

Paronychia verzorging & onderhoud

Deze vaste plant blijft de gehele winter groen en kan een temperatuur tot -20 graden Celsius verdragen. Wanneer u een liefhebber bent van een echte rotstuin, mag deze plant niet ontbreken.

Tussen rotsen en stenen komt de plant volledig tot zijn recht. Deze prachtige plant is kieskeurig over zijn verzorging en standplaats.

De paronychia presteert het beste op een zonnige plek met een matige voedselrijke bodem. De voorkeur gaat uit naar een drogere bodem, zeker in de winter.

De bodem moet bovendien kalkvrij en stenig zijn. De plant is het mooist voordat de bloei plaatsvindt, maar kleurt in het najaar mooi oranje. 

Paronychia planten: wanneer & hoe

Het planten van deze bodembedekker hoeft niet lastig te zijn. Ten eerste is het belangrijk dat de grond voorbereid is voor deze plant.

Maak de grond onkruidvrij, het is lastig achteraf nog onkruid weg te halen. Het is aan te raden om dergelijke bodembedekkers in grote groepen te planten, ook als ze niet allemaal hetzelfde zijn.

Het is mogelijk deze plant door het gehele jaar te planten, alleen bij zeer koude temperaturen is dit af te raden. Goed om te weten is dat bodembedekkers u kunnen helpen onkruid te beperken. Een zeer onderhoudsvriendelijke plant dus.  

Paronychia stekken & vermeerderen

De paronychia is een vaste plant. Over het algemeen is aan te raden vaste planten in het najaar te vermeerderen door ze te stekken of zaaien.De beste maanden hiervoor zijn september en oktober.

Het scheuren van de plant is raadzaam om de plant mooi en jong eruit te laten zien. Doe dit eens in een paar jaar. Vaste planten groeien namelijk vanuit een kern, die in de loop van de jaren minder mooi en sterk wordt. Het is raadzaam om de plant dan goed uit te graven, met genoeg wortels uit de grond te halen en vervolgens op te delen. De kern die overblijft na het opdelen mag u wegdoen.

Het verschilt soms hoe u het beste de kluit kunt opdelen, dus kijk wat het beste werkt. Deel het op met een tuinvork, een mesje of door simpelweg goed te schudden.

Als de plant uitgegraven is, kunt u direct de wortels stekken. Snijd een wortel af en verwijder eventuele haarwortels. Snijd de wortel in stukken van 2 tot 5 centimeter. Plaats deze vervolgens met de bovenkant boven in een pot met potgrond of stekgrond. Het is belangrijk dat ze niet boven de grond uit komen.

Deze wortelstekken doen het het beste in een beschutte plek. Plant de stekjes pas naar een grotere pot als deze al wat blaadjes hebben. Vervolgens kunt u in de lente de plantjes plaatsen op hun gewenste plek. 

Paronychia ziekten

Het is natuurlijk beter om mogelijke plantenziektes te voorkomen in plaats van te genezen. Dit doet u door de plant goed te verzorgen.

De juiste bodem, plek in de tuin, zon en water spelen belangrijke rollen. Wanneer u zich houdt aan de verzorgingsinstructies van de plant, minimaliseert u de kans op ziektes.

Mocht het toch gebeuren dat uw plant last krijgt van een schimmelsoort zoals roest, schurft, meeldauw of verwelkingsziekte, dan doet u er goed aan gebruik te maken van een schimmelwerend middel. Ook bladluizen kunnen uw plant teisteren.

Roetdauw, een schimmel die veroorzaakt wordt door de zoete stof die luizen afscheiden, kan het beste bestreden worden met luizen bestrijdingsmiddel. Voor andere bacteriën, virussen of ziekten zijn verschillende verzorgingsmogelijkheden geschikt. 

Paronychia kopen

Koop Paronychia bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Paronychia soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Paronychia vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen