Geranium

Geranium is een eenjarig / tweejarig uit de Geraniaceae familie en het geslacht Geranium (Pelargonium) en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Geranium ligt in mei, juni, juli, augustus en september en de bloemen zijn lila, rood of roze van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze eenjarig / tweejarig is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 40 centimeter en 40 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Geranium online bestellen

Geranium snoeien: wanneer & hoe

De geranium behoort met recht tot één van de meest populaire tuinplanten. De plant heeft vaak een geurig blad, prachtige bloemkleuren en is in vele soorten verkrijgbaar. Om de plant mooi te houden, is het nodig de geranium te snoeien. De plant reageert goed op een flinke snoeibeurt en kan zelfs na een knipbeurt nogmaals gaan bloeien.

Wanneer een geranium snoeien?

Er zijn vele soorten geraniums, maar over het algemeen geldt dat de meeste soorten direct na de bloei, rond juli, teruggesnoeid kunnen worden. Het snoeien van een geranium is tevens een preventieve maatregel tegen bladziekten. Het snoeien van bladverliezende en vorstgevoelige geraniums kunt u het beste uitstellen tot in het voorjaar. De deels afgestorven bladeren bieden namelijk goede bescherming tegen de winterkou.

Hoe een geranium snoeien?

Na de bloei kunnen lelijke bladeren verwijderd worden. Alle lange, uitgebloeide stengels kunt u terugsnoeien tot net boven de grond. Na het snoeien van de geranium geeft u flink water, zodat er weer fris, nieuw blad zal verschijnen. Met een beetje geluk geeft de plant na zo’n knipbeurt opnieuw een lichte bloei.

Geranium verzorging & onderhoud

Door de geranium goed te verzorgen, houdt u de plant in goede conditie. Geef niet te veel water, want de plant is niet heel dorstig. Als de grond erg droog is, geeft u water. Goede drainage is belangrijk. Zorg daarom dat de plant in doorlaatbare grond staat. De geranium kan beter iets te droog dan te nat staan. Een te natte bodem kan gele bladeren of stengelrot opleveren. Bemest de plant met mate. Geeft u te veel voeding (mest) dan loopt u de kans dat de plant weinig bloemen krijgt. U kunt wat compost door de grond mengen met wat grind en korrels en daarnaast wat kalk toevoegen.

Het is belangrijk om oude bloemen regelmatig te verwijderen. Het uitknippen van lelijke bladeren en verwelkte bloemen zorgt voor een betere en meer bloei. Niet alle geraniums zijn winterhard. Het is dus afhankelijk van welke soort geranium u heeft en/of koopt of deze tijdens de wintermaanden bescherming nodig heeft of niet. Een geranium in een bloempot moet eigenlijk altijd binnen overwinteren.

Geranium planten: wanneer & hoe

Zodra de vorst achterwege blijft, kunt u de geranium planten. Meestal is dit zo rond april. Maak de grond goed los en voeg desgewenst een beetje kalk aan de (niet te natte) grond toe. Gaat u meerdere geraniums planten? Plaats de planten dan in groepen van minimaal drie planten.

Voor het beste resultaat kiest u als standplaats voor de geranium een zonnige tot halfschaduw plek. De plant heeft graag een paar uur zon per dag. De bloeitijd van de geranium (de meeste soorten) is van mei tot in september, soms zelfs tot in oktober.

Geranium stekken & vermeerderen

Een geranium vermeerderen kan prima door de geranium te stekken. Met een scherp mesje snijdt u een stek van ongeveer vijftien centimeter van de plant. Knip de stek precies onder een bladoogje af. Neem een potje met aarde. Doop het stekje eerst in wat stekpoeder om het wortelen te bevorderen en steek deze daarna in de aarde in het potje. Plaats de pot op een lichte plek, zonder direct zonlicht. Geef regelmatig een beetje water, zodat de aarde een beetje vochtig blijft. Na enkele weken zal de plant de eerste nieuwe worteltjes krijgen en kunt u de kleine geranium verpoten naar een grotere pot. Heeft de plant voldoende bladeren, dan kunt u de toppen eruit halen. De plant zal dan tijdens de bloei meerdere bloemen krijgen. Groeit de plant uit de pot, dan kunt u de geranium verplaatsen naar een zonnig, halfschaduw plekje in uw tuin. U kunt de plant in de volle grond zetten, in een border of leuk als geranium in pot op uw tuintafel.

Geranium ziekten

De geranium is vatbaar voor een aantal ziekten. Eén daarvan is roest. Het is een nare ziekte, want het kan fataal zijn voor de plant. Deze schimmelziekte is te herkennen aan de oranjebruine sporen onderaan het blad en de gele rondjes op de bovenkant. Verwijder aangetaste bladeren zo snel mogelijk. Doe dit voorzichtig, zodat de schimmelsporen zich niet kunnen verspreiden. U kunt daarna de plant bespuiten met een middel tegen roest.

Slakken, kevertjes en rupsen kunnen eveneens schade aan het blad geven. Verwijder het blad waar deze beestjes zich bevinden. Ze zijn verder niet gevaarlijk voor de plant. De witte vlieg daarentegen dient u wel met een sproeimiddel te bestrijden. Deze gaan meestal aan de onderkant van de bladeren zitten. Dit geldt ook voor bladluizen. Zij hebben het op het sap gemunt. Wanneer u niets doet, zal de groei van de geranium vertraging oplopen en de bladeren gaan krullen en misvormen.

Tot slot kan wortelrot nog optreden bij planten die in een te natte grond staan. De stengels worden zwart en bladeren verwelken. Het is dus belangrijk bij het verzorgen van de geranium altijd goed de grond te checken anders bestaat de kans dat de plant sterft.

Meer weten over ziekten en plagen bij planten? Lees dan het artikel 'Plantenziekten' >>.

Geranium kopen

Koop Geranium bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Geranium soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Geranium en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Pelargonium peltatum Eenjarig / tweejarig Mei, Juni, Juli, Augustus, September Lila Zon
Pelargonium Zonal Group Eenjarig / tweejarig Mei, Juni, Juli, Augustus, September Rood, Roze Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offerte aanvragen