Bestrating tuin

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Vrijwel geen tuin kan zonder goede tuinbestrating. Of het nu gaat om een paadje van de achterdeur naar de schuur, één of meerdere terrassen of bestrating voor de hele tuin; een stevige ondergrond is essentieel. In dit artikel leest u meer over bestrating van de tuin, de tegelsoorten die u kunt kiezen en de manieren waarop u zelf tuinbestrating kunt aanleggen.

Tuinbestrating is mooi én praktisch

Bestrating in de tuin kan esthetisch en functioneel zijn. Een tuinpad dient vooral een praktisch doel. Ook een terras in de tuin bestaat uit bestrating. Het terras is tegelijkertijd vaak de plek in de tuin waar u de meeste tijd doorbrengt. Er moet dus voldoende ruimte zijn voor de tuinmeubels en eventueel ook voor een barbecue, vuurkorf, plantenpotten of ruimte voor bijvoorbeeld het opbergen van tuinkussens. Heeft u helemaal geen groene vingers of wilt u een tuin die zo onderhoudsvriendelijk mogelijk is? Dan kunt u er ook voor kiezen de volledige tuin te bestraten.

Soorten tuinbestrating

Tuintegels voor het bestraten van uw tuin bestaan in veel verschillende soorten en maten. Van grote, praktische betonnen tegels tot kleine klinkertjes en van natuurlijk ogende tegels en sierbestrating tot grindtegels. De keuze van de juiste soort bestrating is heel persoonlijk en afhankelijk van zowel smaak als budget. Laat u daarbij ook zeker inspireren door de tuintegels van anderen. Loop bijvoorbeeld eens een rondje door de wijk om te zien wat er zoal in de tuinen ligt. Dat geeft vaak een goed beeld van de mogelijkheden.

Tuin laten bestraten? Offertes aanvragen

Tuinbestrating aanleggen

Wanneer u eenmaal weet welke soort bestrating u wilt aanleggen, is het goed om uw plannen op papier te zetten. Teken de schets bij voorkeur op ruitjespapier, dan is het gemakkelijk om op schaal te tekenen met de afmetingen van uw tuin. Met de schets in de hand kunt u berekenen hoeveel tegels u nodig gaat hebben. Omdat een partij stenen zelden perfect is, loont het al snel om enkele tegels extra te bestellen. Zo kunt u een gebroken exemplaar vervangen of tegels bewerken om aan te sluiten in moeilijke hoeken.

Is de schets klaar en zijn de tegels besteld? Dan kunt u aan de slag. Start indien nodig met het verwijderen van oude bestrating. De volgende stap is zorgen voor een goede ondergrond, dit is van groot belang voor nieuwe bestrating. U wilt immers niet dat de bestrating op korte termijn al verzakt. Graaf daarom zo’n 15-20 centimeter van de grond uit op de plek waar de tuinbestrating moet komen. Breng vervolgens een laag geel zand aan voor een goede basis en fundering. Gebruik een trilplaat om de zandlaag goed aan te trillen en strijk het zand daarna mooi glad.

Let op: Houd rekening met een goede afloop voor de afwatering van de bestrating. Een verval van 1 centimeter per meter zorgt ervoor dat het water goed kan weglopen.

Zodra de ondergrond gereed is, kunt u daadwerkelijk gaan bestraten. Start daarbij met opsluitbanden. Deze randen zorgen er namelijk voor dat de bestrating in uw tuin straks goed op zijn plek blijft liggen. Tik de opsluitbanden met een rubberen hamer aan tot ze net iets lager liggen dan de uiteindelijke tuinbestrating.

BIj het aanleggen van bestrating werkt u van buiten naar binnen. Anders kunnen er aan de rand grote lege ruimtes ontstaan. Leg de tegels in het patroon dat u voor ogen had en zorg er met een waterpas voor dat iedere tegel netjes recht komt te liggen. Omdat tuinbestrating kan uitzetten of krimpen onder invloed van het weer, raden we aan zo’n 3 millimeter ruimte tussen de tegels vrij te laten. Deze voegen kunt u aan het eind opvullen met voegzand. Strooi hiervoor een ruime hoeveelheid voegzand over de tuinbestrating en veeg dit met een bezem in alle zichtbare voegen. De rest van het voegzand kunt u nog zeker een week laten liggen, bij voorkeur tot een volgende regenbui. Veel overtollig zand zakt dan alsnog in de groeven. Indien nodig kunt u hierna het zand op sommige plekken nog even aanvullen. Wanneer alles er enige tijd goed uitziet, kan het terras worden schoongeveegd.

Tuinbestrating kosten

De kosten van tuinbestrating zijn natuurlijk erg afhankelijk van de afmeting van de bestrating en het soort tegels. Laat u de tuinbestrating liever aanleggen door een ervaren stratenmaker of hovenier? Dan zal ook dat de nodige kosten met zich meebrengen. Zorg vooraf dat u duidelijk weet wat uw budget voor het bestraten van de tuin is. Vraag offertes aan voor materiaal en eventueel het aanleggen. Aan de hand daarvan kunt u keuzes maken die passen bij uw wensen én het beschikbare budget.

Tuin laten bestraten? Offertes aanvragen

Bestrating tuin

© artalis - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen