Hovenier offertes aanvragen en vergelijken?

Offertes aanvragen

✔ Geheel vrijblijvend! ✔ Meerdere offertes!

Bloembollen planten

02/12/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Door bloembollen te planten kunt u genieten van prachtig bloeiende bloemen in uw tuin. Bloembollen planten is niet moeilijk, en als u dit op de juiste manier aanpakt heeft u het gehele voorjaar en in de zomermaanden mooie bloeiende bloemen in de tuin. In dit artikel hebben we alles dat u moet weten over het planten van bollen voor u op een rijtje gezet.

Soorten bloembollen

Voor het planten van bloembollen kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten bloembollen, op basis van de periode waarin ze bloeien, namelijk voorjaarsbloeiende bollen en zomerbloeiende bollen. Voorbeelden van bloembollen die in het voorjaar bloeien zijn tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten, blauwe druifjes en sneeuwklokjes. Voorbeelden van bollen die in de zomer bloeien zijn dahlia’s, begonia’s, gladiolen, lelies en anemonen.

Wanneer bloembollen planten?

De juiste tijd van het jaar voor het planten van bloembollen is afhankelijk van de periode waarin ze bloeien, dus hieronder leest u wanneer u voorjaarsbloeiende en zomerbloeiende bollen het beste kunt planten.

Voorjaarsbollen planten

Voorjaarsbloeiende bloembollen kunt u planten vanaf half september tot begin december, en hoe vroeger u ze plant hoe eerder ze in het voorjaar in bloei zullen staan. Plant de bollen echter niet wanneer het vriest of wanneer de grond erg nat is, want dan loopt u het risico dat de bloembollen zullen bevriezen of verrotten, en dan heeft u dus geen bloeiende bloemen in het voorjaar.

Zomerbollen planten

Bloembollen die in de zomer bloeien kunt u in het voorjaar planten in de maanden april en mei, dan is de kans op nachtvorst namelijk erg klein. Wanneer u de zomerbollen in een bloempot gaat planten dan kunt u dit wel eerder doen, mocht het dan alsnog gaan vriezen dan kunt u de bloempotten tijdelijk naar binnen halen.

Hoe bloembollen poten

De eerste stap bij het planten van bloembollen is het losmaken van de grond op de plaats waar u de bollen wilt poten. Bloembollen houden namelijk van losse en luchtige grond, en bovendien zorgt dit er ook gelijk voor dat u zelf makkelijker kunt werken.

De tweede stap is het maken van een gat in de grond waar u de bloembollen in kunt plaatsen. Voor de diepte van het gat kunt u twee tot drie keer de dikte van de bloembol als richtlijn aanhouden. Voor het graven van het gat kunt u een plantenschop of een speciale bollenplanter gebruiken.

Na het graven van het gat is de laatste stap het plaatsen van de bloembollen. Plant de bloembollen met de punt naar boven en de bolle kant naar beneden, en dek ze daarna af met de grond die u heeft uitgegraven. Vergeet tenslotte niet de grond een beetje aan te drukken en de bloembollen wat water te geven zodat ze goed kunnen groeien.

Bloembollen poten in potten

Bloembollen kunnen ook prima in bloempotten geplant worden, maar het is dan wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de bloempot diep genoeg is en water goed kan weglopen. Gebruik dus altijd bloempotten die minimaal drie keer de dikte van de bloembollen als hoogte hebben en die daarnaast ook gaten aan de onderkant hebben voor de waterafvoer. Vul de bloempot onderin eerst met een laagje van potscherven, hydrokorrels of grind om de waterafvoer te bevorderen, en daarbovenop gebruikt u dan potgrond waarin u de bloembollen kunt planten.

Bloeiperiode

Niet alle voorjaarsbloeiende bollen bloeien in dezelfde periode, en hetzelfde geldt voor zomerbollen. Door hier rekening mee te houden en verschillende soorten bloembollen door elkaar te planten kunt u ervoor zorgen dat u meerdere malen per jaar kunt genieten van bloeiende bloemen op hetzelfde stukje grond.

Zo kunt u bijvoorbeeld sneeuwklokjes, narcissen en tulpen op dezelfde plaats planten. In de maanden januari en februari zullen dan eerst de sneeuwklokjes bloeien, in maart en april de narcissen en tenslotte in april en mei de tulpen. Zo heeft u dan het gehele voorjaar bloeiende bloemen.

Uiteraard is dit maar een enkel voorbeeld en staat het u vrij om zelf uw eigen combinaties van bloembollen te kiezen. Om dat iets gemakkelijker te maken sluiten we dit artikel af met een overzicht van de bloeiperiodes van een aantal populaire soorten bloembollen.

Voorjaarsbloeiers

Sneeuwklokjes: januari, februari
Krokussen: februari, maart
Narcissen: maart, april
Hyacinten: april
Blauwe druifjes: april
Tulpen: april, mei

Zomerbloeiers

Lelies: juni, juli, augustus
Anemonen: juli, augustus
Gladiolen: juli, augustus, september
Dahlia’s: juli, augustus, september, oktober
Begonia’s: juli, augustus, september, oktober

Bloembollen planten

© Kingan77 - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.