Bomen kappen

30/07/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Bomen zijn mooi om naar te kijken. Heeft u een boom in de tuin? Dan wilt u uiteraard dat deze mooi en gezond blijft. Bomen hebben ook onderhoud nodig en soms is het zelfs nodig een boom te kappen. Wat is de reden om een boom te kappen? Waar moet u op letten? Kunt u een boom kappen zonder vergunning? U leest het allemaal in dit artikel.

Waarom bomen kappen?

Een mooie en gezonde boom kappen doet u niet zomaar. Er moet wel een reden voor zijn. Er zijn meerdere redenen waarom het soms noodzakelijk is een boom te verwijderen uit de tuin. Enkele voorbeelden zijn:

  • De boom is zo groot geworden dat u deze niet meer goed kunt onderhouden. U heeft voor een grote boom een hoge ladder en een (ketting)zaag nodig. Dit kan zorgen voor gevaarlijke taferelen.
  • De boom veroorzaakt overlast. Een mooie, grote boom is voor u wellicht een pracht om naar te kijken, terwijl de boom voor uw buren een doorn in het oog is en zonlicht tegenhoudt.
  • De boom richt schade aan, omdat deze zo groot is geworden dat hij tegen uw gevel aangroeit. Daarnaast kan de boom ook aan leidingen of kabels schade veroorzaken.
  • De boom is gevaarlijk. Takken kunnen afbreken, een boom kan ziek zijn of op omvallen staan. Er is dan vaak helaas geen andere optie dan de boom te kappen.

Wat is het verschil tussen bomen kappen, rooien of vellen?

Binnen de boomverzorging worden termen als bomen kappen, bomen rooien en bomen vellen door elkaar gebruikt. Er is niet heel veel verschil tussen de termen. Bij de boom kappen wordt de boom omgezaagd om deze te verwijderen. Vaak blijft dan een klein restje stam staan. Bij het bomen rooien worden de bomen met wortels en al uit de grond gehaald. Bomen vellen is een beetje hetzelfde als bomen kappen, alleen wordt dan de boom tak voor tak van boven naar beneden afgebroken.

Waar op letten bij het kappen van bomen?

Wilt u een boom verwijderen uit uw tuin? Dan zijn er een aantal punten van aandacht. Is de boom niet zo groot, dan kunt u deze vaak nog snoeien of met behulp van een buurman, kennis of familie omzagen. Bij een grotere boom wordt dit al lastiger. Voor uw eigen veiligheid en die van anderen, is het dan misschien beter om deze klus aan een professional uit te besteden. Wilt u toch zelf de boom kappen, let dan op het volgende:

  • De omgevingsvergunning
  • Het broedseizoen

De omgevingsvergunning

U mag over het algemeen niet zomaar een boom kappen, ook al staat deze op eigen grond. Er gelden regels voor het kappen van bomen en deze verschillen per gemeente. Voordat u een boom gaat verwijderen uit uw tuin, dient u eerst uw gemeente te raadplegen of u mag kappen en of u een omgevingsvergunning (de vroegere kapvergunning) nodig heeft. Kapt u de boom zonder vergunning, dan kunt u te maken krijgen met een fikse boete. In sommige gevallen kan deze tot duizenden euro’s oplopen. Verstandig dus om een aanvraag in te dienen. Geef daarbij goed aan om wat voor soort boom het gaat en waarom u deze wilt kappen. Een aanvraag is helaas niet gratis, de kosten verschillen per gemeente. Daarnaast kan het tot wel acht weken duren voordat er van de gemeente een bericht volgt.

Het broedseizoen

Iets waar u waarschijnlijk helemaal niet aan denkt, is dat er in Nederland een broedseizoen geldt van 15 maart tot en met 15 juli. Om de vogelpopulatie te beschermen, mag u niet zomaar een boom kappen, ook niet met een vergunning. Controleer daarom altijd of er nesten in de boom of omgeving zijn. Komt u een nest tegen in de buurt van de boom, dan mag u deze niet zomaar verplaatsen. Ook hiervoor kunt u een boete krijgen. Beter is het dan om te wachten met de kap, totdat het broedseizoen voorbij is.

Wat is de prijs van bomen kappen?

Wilt u het kappen van uw boom uitbesteden, dan krijgt u uiteraard met meer kosten te maken dan alleen de omgevingsvergunning. De kosten om een boom te kappen kunnen erg verschillen en zijn afhankelijk van een aantal dingen:

  • De grootte van de boom
  • Of de boomstronk geheel verwijderd moet worden
  • Wat er met het restafval dient te gebeuren

Schakelt u liever geen professioneel bedrijf in om uw boom te rooien? En ziet u het eveneens niet zitten om zelf uw boom te verwijderen? Dan zijn er ook nog vrijwilligersinstanties die gratis bomen kappen in ruil voor hout.

Bomen kappen

© kalinovsky - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus