De esdoorn is een boomsoort die veel voorkomt in Nederland. U kunt ze herkennen aan de mooi ingesneden bladeren en de gevleugelde vruchtjes die ook wel bekend staan als helikoptertjes. Ook hebben de bladeren van esdoorns vaak bijzondere tinten, zoals opvallende herfstkleuren. Esdoorns hebben een mooie groeiwijze, dus over het algemeen hoeven ze nauwelijks gesnoeid te worden. Maar wilt u toch uw esdoorn snoeien? Dan leest u in dit artikel alles dat u hierover dient te weten.
De Latijnse benaming van de esdoorn familie is Acer, en het is een geslacht waaronder veel verschillende soorten bomen en heesters vallen. Een opsomming van alle verschillende esdoorns zou veel te lang worden, maar hieronder een overzicht van een aantal bekende soorten:
Bij alle esdoorns komt de sapstroom in het voorjaar op gang, en wanneer u de esdoorn in deze periode snoeit kan het sap uit de snoeiwonden gaan lekken, wat ook wel bloeden wordt genoemd. Het voorjaar is dus geen goed moment om een esdoorn te snoeien, omdat het bloeden de boom kan verzwakken. De beste periode voor het snoeien van een esdoorn is in de maanden juli en augustus, want dan is de esdoorn volop in de groei en zullen snoeiwonden snel herstellen.
Hieronder volgt een overzicht van een aantal zaken om rekening mee te houden bij het snoeien van een esdoorn:
Wanneer u zich aan deze regels voor het snoeien houdt kunt u nog jarenlang genieten van een mooie esdoorn.
De Japanse esdoorn is een struik of kleine boom met een dicht bladerdak die in de herfst rood, geel of oranje kleurt, en voor het snoeien van een Japanse esdoorn gelden dezelfde richtlijnen als voor andere esdoorns. Wel is het bij jonge struiken van belang om de kroon open te houden door naar binnen groeiende takken of elkaar kruisende takken weg te snoeien, om zo een mooi gevormde Japanse esdoorn te krijgen.
© SergeyIT - depositphotos.com