Noorse esdoorn

Noorse esdoorn is een boom uit de Aceraceae familie en het geslacht Esdoorn (Acer) en er staan 4 verschillende soorten in onze plantengids.

De kleur van de bladeren is groen, bruin, rood of wit, deze boom is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 7 meter en 20 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Noorse esdoorn online bestellen

Noorse esdoorn snoeien: wanneer & hoe

De Noorse Esdoorn is een boom die veel voor komt op het noordelijk halfrond. Ze wordt vaak gebruikt als straatboom of laanboom en is door haar mooie stam en prachtige bladeren het hele jaar een aanwinst voor uw uitzicht. 

Met name de bladeren zijn een mooi aanzicht, aangezien deze in de herfst verschillende tinten kunnen hebben. Daarnaast kan de Noorse Esdoorn zo’n 10 tot 20 meter hoog worden, waardoor ze schaduw kan bieden voor andere planten.

In principe hoeft de Noorse Esdoorn niet gesnoeid te worden. Ze verliest in de herfst automatisch haar bladeren, die weer netjes terug groeien in de lente. Daarnaast zal de boom door haar lengte weinig last hebben van andere planten en zal daarnaast andere planten zelden in de weg zitten.

Wilt u de Noorse Esdoorn toch snoeien? Dan kunt u dit het beste doen in het najaar. De maanden oktober, november en december zijn hiervoor het meest geschikt. Wilt u graag wat kleine takken wegsnoeien? Doe dit dan in de maand juni. Snoei de Esdoorn alleen niet in het voorjaar, aangezien de sapstromen dan alweer op gang zijn gekomen.

Noorse esdoorn verzorging & onderhoud

De Noorse Esdoorn is een sterke boom die over het algemeen weinig onderhoud nodig heeft. Mits u de boom plant op een daarvoor geschikte locatie, kunt u de boom gerust haar gang laten gaan. Staat ze in een geschikte grondsoort, dan bent u slechts afhankelijk van het weer bij het water geven. Bij lange, droge periodes dient u de Noorse Esdoorn wel te bewateren. 

Net als de meeste bomen die natuurlijk groeien op het noordelijk halfrond, kan de Noorse Esdoorn goed tegen kou. Ze is winterhard, waardoor ze tijdens periodes van vorst geen verdere verzorging nodig heeft.

Noorse esdoorn planten: wanneer & hoe

Bij het planten van een Noorse Esdoorn is de grond niet heel belangrijk. Zorg er wel voor dat er genoeg natuurlijk voedsel in de grond zit en dat deze niet te droog is. De boom kan eigenlijk elke bodemsoort aan, behalve veengrond.

Wat betreft zonlicht is de Noorse Esdoorn ook hier niet heel lastig mee. Een licht beschaduwde plek is vaak al voldoende. Houdt er daarbij rekening mee dat de boom nog flink zal groeien. Waar ze bij het planten misschien nog schaduw krijgt van andere bomen of wellicht gebouwen, zal dat na een aantal jaar al niet meer het geval zijn.

De geschikte tijd voor het planten van de Noorse Esdoorn is tijdens de vegetatierust (ook wel winterrust genoemd). De meeste planten kennen een groeiperiode en een rustperiode. Dat geldt ook voor de Noorse Esdoorn. 

De rustperiode van de Esdoorn is ongeveer van half november tot en met eind april. De reden dat u beter tijdens de rustperiode kan planten, is omdat de dagen dan korter zijn en de temperaturen minder hoog. Hierdoor kan de boom meer energie steken in het groeien.

Noorse esdoorn stekken & vermeerderen

De meest voorkomende methode voor voortplanting van de Noorse Esdoorn zijn enten, stekken en zaaien. Enten is hiervan de meest gebruikte methode. Enten is het vegetatief vermeerderen van een plant of boom. Hierbij wordt een deel van de plant vastgemaakt aan een deel van een andere plant. In het geval van de Noorse Esdoorn is dat een andere Noorse Esdoorn. De beide afgesneden delen zullen aan elkaar groeien en een nieuwe Esdoorn vormen.

U kunt de Noorse Esdoorn ook stekken, alleen kost dit wat meer tijd. De stekken hebben namelijk langer nodig om te groeien en worden vaak alleen gebruikt voor de productie van bonsai. Wilt u dus op kortere termijn een nieuwe Noorse Esdoorn? Dan kunt u beter gaan enten.

Naast enten en stekken is ook zaaien een optie. De Esdoorn staat bekend om haar zaden met vleugels die in een spiraal naar beneden dwarrelen. Deze zaadjes kunt u simpelweg planten om een nieuwe boom te vormen.

U kunt ook de zaden van een Noorse Esdoorn combineren met hybride nakomelingen van andere soorten Esdoorns. U kunt dan de zaden van de beste bomen selecteren en zo een sterkere Esdoorn kweken.

Noorse esdoorn ziekten

De Noorse Esdoorn lijdt over het algemeen nauwelijks aan ziekten of plagen. De boom kan wel vatbaar zijn voor ziektes als deze slecht wordt geventileerd of al in een slechte staat verkeert. De beste manier voor het voorkomen van ziekten is daarom het goed bijhouden van de algehele gezondheid van de boom.

De eerste ziekte waar de Esdoorn aan kan lijden is poederachtige meeldauw. Dit tast de bladeren en stengels aan. Poederachtige meeldauw lijkt een beetje op een dunne laag sneeuw of stof over de boom. Vernietig de aangetaste bladeren en stengels en gebruik in de ergste gevallen pesticide.

Anthracnose is een andere ziekte die de Esdoorn aan kan tasten. In het begin verschijnen er kleine, ronde, bruine vlekken op de bladeren die na verloop van tijd steeds groter worden. Verwijder onmiddellijk de aangetaste bladeren om verdere verspreiding te voorkomen.

Noorse esdoorn kopen

Koop Noorse esdoorn bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Noorse esdoorn soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Noorse esdoorn en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Acer platanoides Boom - - Lichte schaduw / Zon
Acer platanoides 'Crimson King' Boom - - Lichte schaduw / Zon
Acer platanoides 'Drummondii' Boom - - Lichte schaduw / Zon
Acer platanoides 'Globosum' Boom - - Lichte schaduw / Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen