Lavendel snoeien

23/12/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Lavendel is door zijn heerlijke geur en mooie paarse kleur een populaire plant voor in de tuin. Om lavendel mooi te krijgen en te houden is er echter wel wat onderhoud nodig. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over het snoeien van lavendel, zodat u nog lang kunt genieten van prachtige lavendel in uw tuin.

Wanneer lavendel snoeien?

Lavendel snoeien doet u twee keer per jaar, de hoofdsnoei vindt plaats in het voorjaar en in het najaar volgt dan nog de vormsnoei.

Hoofdsnoei in het voorjaar

De hoofdsnoei van lavendel kan plaatsvinden wanneer de strengste vorst voorbij is. Normaal gesproken is dit rond het einde van maart of aan het begin van april, nog voordat de lavendel begint te groeien. Bij de hoofdsnoei kunt u de lavendel flink terugsnoeien, tot ongeveer 10 of 15 centimeter boven de grond. Hiervoor kunt u een heggenschaar gebruiken, of een snoeischaar als de takken van de lavendel al wat dikker zijn.

Bij het snoeien van lavendel is het wel heel belangrijk dat u de plant nooit tot op het kale hout terugsnoeit, maar er voor zorgt dat er altijd nog wat groene blaadjes aan de takken blijven zitten. Doet u dit niet, dan is de kans namelijk vrij groot dat de lavendel helemaal niet meer uit zal lopen, en dat is natuurlijk zonde.

Daarnaast is het een goed idee om na de hoofdsnoei de lavendel in het voorjaar nog één of twee keer te toppen. Dit kunt u doen door nieuw gevormde topjes met een snoeischaar te verwijderen. De lavendel zal hierdoor wel iets later gaan bloeien, maar door het toppen wordt de groei van nieuwe scheuten onderin de plant gestimuleerd, wat zorgt voor een mooie compacte groei van de lavendel. Hierdoor krijgt de plant geen kale plekken, en bovendien zorgt dit er ook voor dat de lavendel veel langer mee zal gaan.

Vormsnoei in het najaar

Wanneer de lavendel is uitgebloeid is het tijd voor de tweede snoeibeurt van het jaar, deze valt over het algemeen in de maand september. Het gaat hier om een kleine snoeibeurt om te zorgen dat de lavendel goed in vorm blijft. Bij deze vormsnoei in het najaar kunt u de uitgebloeide bloemen wegknippen, en daarnaast neemt u ook een klein stukje van de bovenkant van het groen mee. Dit zorgt ervoor dat de lavendel mooi compact blijft en geen kale plekken krijgt of uit elkaar valt. Laat echter wel voldoende groen aan de plant zitten, dit vormt namelijk een beschermende laag tijdens de winter.

Mocht het trouwens zo zijn dat de lavendel door een warme nazomer nog tot in oktober in bloei staat, dan is het beter om de vormsnoei dat jaar over te slaan. Hiermee voorkomt u dat de gesnoeide lavendel schade kan oplopen door eventuele nachtvorst.

Jonge lavendel snoeien

Voor de mooiste resultaat van de lavendel in uw tuin is het belangrijk dat u al begint met snoeien wanneer de planten nog jong zijn. Vooral bij jonge lavendel is het van belang om ze na de hoofdsnoei nog twee keer te toppen in het voorjaar, om zo te zorgen voor een mooie compacte groei van de plant.

Oude lavendel snoeien

Wanneer een lavendel niet regelmatig wordt gesnoeid is de kans groot dat de plant kaal wordt en helemaal verhout. Maar dat wil niet zeggen dat de lavendel helemaal niet meer te redden is. Kijk eerst of er in het hart van de lavendel nog nieuwe groene scheuten te zien zijn. Is dat het geval, knip dan alle verhoute delen van de plant weg tot aan de scheuten, deze zullen dan weer zonlicht krijgen en de lavendel kan dan weer gaan uitlopen.

Zijn er geen groene scheuten meer zichtbaar in de plant? Dan kunt u als uiterste poging nog proberen de lavendel helemaal terug te snoeien, zo kort mogelijk boven de grond. Hiermee loopt u echter wel het risico dat de lavendel helemaal niet meer uit zal lopen.

Bekijk uitgebreide informatie over de verschillende soorten lavendel in onze plantengids: Lavendel, Gewone Lavendel & Franse Lavendel

Lavendel snoeien

© Couleur - pixabay.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus