Mollen bestrijden in de tuin

15/07/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heeft u last van mollen in de tuin? Naast het feit dat de molshopen er lelijk uitzien veroorzaken mollen ook andere problemen. Zo wordt uw gazon beschadigd door de molshopen en gangen die ze graven, worden planten los gewroet en wortels beschadigd, en kan de bestrating van uw terras verzakken. U wilt natuurlijk dat de mollen uw tuin zo snel mogelijk verlaten, maar wat is daarvoor de beste aanpak? Voor het bestrijden van mollen zijn er verschillende mogelijkheden, en deze hebben we voor u op een rijtje gezet in dit artikel.

Mollen vangen

U kunt er voor kiezen om de mollen in uw tuin te vangen. De eerste afweging die u hierbij dient te maken is of u de mollen wilt doden of dat u liever voor een diervriendelijkere aanpak kiest waarbij de mollen levend gevangen worden en u ze ergens anders weer uit kunt zetten.

Mollenklem

De mollenklem is waarschijnlijk de bekendste manier voor het bestrijden van mollen. Het is een metalen klem welke u in een mollengang kunt plaatsen, en wanneer een mol eroverheen loopt klapt deze dicht en wordt de mol gedood. Het is een goedkope en zeer effectieve manier voor het vangen van mollen, maar absoluut niet diervriendelijk. Bovendien vergt het plaatsen van de klemmen ook enige kennis, en bij het verkeerd plaatsen van de mollenklem kan het ook voorkomen dat de mol niet op slag wordt gedood en een langzame en pijnlijke dood sterft.

Mollenval

Een mollenval is een goede optie wanneer u liever kiest voor een diervriendelijke aanpak en de mollen levend wilt vangen. Een mollenval is een kooitje of vangkoker met aan beide kanten een zwaaiklep die alleen naar binnen zwaait. U plaatst de mollenval in een gang waar de mol actief is, en wanneer de mol het kooitje of de koker inloopt kan hij er niet meer uit en zit hij gevangen. En na het vangen kunt u de mol weer uitzetten op een andere plaats.

Wanneer u ervoor kiest om een mollenval te gebruiken is het wel belangrijk dat u de val enkele keren per dag controleert om te zien of u een mol heeft gevangen. Wanneer een mol namelijk te lang gevangen zit kan deze alsnog overlijden, door de stress van het gevangen zitten of door een gebrek aan voedsel, een mol kan namelijk niet langer dan 12 uur zonder eten.

Mollen verjagen

Een van de nadelen van het vangen van mollen met een mollenklem of mollenval is dat u het risico loopt dat na een tijdje andere mollen het gebied van de gevangen mollen overnemen en u dus weer opnieuw kunt beginnen. Daarom zou u bij het bestrijden van mollen er ook voor kunnen kiezen om de mollen te verjagen in plaats van te vangen. Hiervoor zijn ook enkele effectieve opties beschikbaar, welke ook nog eens diervriendelijker zijn. Bij het verjagen van mollen wordt er gebruik gemaakt van geluiden, trillingen of geuren waar mollen een hekel aan hebben, om er zo voor te zorgen dat ze uw tuin verlaten.

Mollenverjager

Een mollenverjager is een apparaatje dat u in uw tuin kunt plaatsen en dat geluiden en trillingen produceert waar mollen een hekel aan hebben. Bovendien belemmeren de ultrasone geluiden en trillingen de onderlinge communicatie tussen mollen en zorgen ze er ook voor dat mollen vijanden niet aan horen komen. De enige oplossing die de mol heeft om aan deze problemen te ontkomen is om uit uw tuin te vertrekken. Houdt u er echter wel rekening mee dat het na het plaatsen van een mollenverjager wel zo’n 14 dagen kan duren voordat de mollen uw tuin hebben verlaten. Bovendien heeft u voor grote tuinen vaak meerdere mollenverjagers nodig.

Mollen verjagen met geluid

Naast het aanschaffen van een mollenverjager kunt u ook gebruik maken van enkele huis, tuin en keuken oplossingen voor het verjagen van mollen met geluid. Zo kunt u glazen flessen of potten met de opening naar boven in de molshoop plaatsen. De wind die over de opening heen waait zorgt er dan voor dat er geluidsgolven ontstaan die vervelend zijn voor mollen. In plaats van glazen flessen of potten kunt u ook een stuk tuinslang gebruiken dat u via een molshoop in een mollengang steekt, ook hierbij zal de wind die over het bovengrondse deel van de tuinslang heen blaast zorgen voor onaangename geluiden en trillingen voor mollen.

Mollen verjagen met carbid

Het gebruik van mollen carbid is een effectieve manier om mollen uit de tuin te verjagen. Hiervoor stopt u een paar stukjes mollen carbid in de opening van een molshoop, en als u hier dan wat water overheen giet komt er acetyleengas vrij dat zich door het gangenstelsel zal verspreiden. Mollen verdragen de geur van dit gas erg slecht en zullen dan ook snel uw tuin verlaten. Mollen carbid is een diervriendelijke en ecologisch verantwoorde oplossing voor het verjagen van mollen uit uw tuin.

Andere onaangename geuren

Naast mollen carbid kunt u ook gebruiken maken van andere geuren waar mollen een hekel aan hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn knoflook, mottenballen of kamferballen. Daarnaast zijn er ook speciale producten op de markt die geuren verspreiden die onaangenaam zijn voor mollen. En tenslotte is het ook nog een optie om planten zoals de Keizerskroon of Kruisbladwolfsmelk in uw tuin te plaatsen, welke ook geuren afgeven waar mollen slecht tegen kunnen.

Mollen bestrijden met water

Een veelgenoemde wijze voor het mollenbestrijding die helaas niet goed werkt is het verjagen van mollen met water. Hierbij is het doel om het gangenstelsel vol te laten lopen met water, waardoor de mollen uw tuin wel moeten verlaten omdat ze anders verdrinken. Het is echter zo dat door al het gegraaf van de mollen de grond erg los is, waardoor het water makkelijk weg zal lopen en de gangen dus nooit vol met water komen te staan. U kunt dus beter kiezen voor een van de andere manieren die in dit artikel worden benoemd.

Mollen bestrijden, vangen of verjagen

© Santia6 - depositphotos.com

Laatste nieuwtjes ontvangen?
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plaats een klus