Sedumdak aanleggen

  |     |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen

In deze tijd waar veel over duurzaamheid wordt gesproken is het aanleggen van een sedumdak of ander groendak een interessante optie om ook zelf een steentje bij te dragen. Maar wat is een sedumdak nu eigenlijk precies? In dit artikel hebben we alle belangrijke informatie voor u op een rijtje gezet, zodat u goed geïnformeerd kunt bepalen of een sedumdak iets voor u is of juist niet.

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een specifiek type groendak, waarbij voor de dakbegroeiing wordt gekozen voor sedum. Dit zijn vetplantjes die vocht opnemen in hun bladeren en het erg goed doen in allerlei verschillende omstandigheden, zoals langdurige warmte en droogte, felle zon of vochtige periodes met veel regen. Er bestaan enkele honderden verschillende soorten sedum, en het zijn bijna allemaal bodembedekkende planten die in de zomer bloeien, met bloemen in verschillende kleuren geel, wit, rood en roze. Bovendien is het zo dat sedumplanten bijna overal goed op groeien, en dit alles bij elkaar maakt sedum dus een ideale keuze voor gebruik als groene dakbedekking.

Voordelen van een sedumdak

Naast het feit dat het er mooi uitziet heeft sedum dakbedekking nog enkele andere voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat uw dak langer meegaat. De planten beschermen uw dak namelijk tegen alle weersomstandigheden zoals zonlicht, regen en grote verschillen in temperatuur, en zullen zo dus de levensduur van uw dak flink verlengen.

Daarnaast zorgt een sedumdak ook voor extra isolatie, in de winter wordt de warmte vastgehouden, terwijl het in de zomer juist de warmte weg zal houden en voor verkoeling zorgt. Bovendien heeft het ook een geluiddempende werking, waardoor u veel minder last zult hebben van omgevingsgeluiden en bijvoorbeeld het geluid van regen of hagel op uw dak.

Verder is het zo dat een sedumdak weinig onderhoud nodig heeft, u zult misschien een keer per jaar wat onkruid moeten verwijderen en de waterafvoer moeten controleren. Verder zijn de planten erg sterk en zal het dak zichzelf onderhouden. Ontstaat er bijvoorbeeld een lege plek, dan zal deze in korte tijd weer opgevuld worden, omdat de planten zich gemakkelijk vermeerderen.

Tenslotte is het zo dat een sedumdak het lichtste soort groendak is waar u voor kunt kiezen, waardoor bijna elk dak geschikt is voor het aanleggen van een sedumdak, of het nu gaat om uw woning, schuur, garage, tuinhuis of fietsenstalling.

Nadelen van een sedumdak

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen van een sedumdak om rekening mee te houden. Zo zorgt een sedumdak voor extra gewicht en uw dak dient natuurlijk wel voldoende sterk te zijn om dit extra gewicht te kunnen dragen. In sommige gevallen kan het dus nodig zijn om eerst uw dak te versterken voordat u een sedumdak kunt aanleggen. Hierdoor is het belangrijk om altijd eerst advies in te winnen bij een professional, om zo problemen te voorkomen. Daarnaast is het ook zo dat er lekkages kunnen ontstaan wanneer een sedumdak niet goed is aangelegd, dus dat is een extra reden om van tevoren advies te vragen.

Een ander punt om rekening mee te houden is dat een sedumdak veel dieren aan zal trekken, bijvoorbeeld slakken, vogels, bijen, vlinders en andere insecten. Dit is natuurlijk erg goed voor de biodiversiteit in uw omgeving, maar wanneer u hier een hekel aan heeft dan is een sedumdak of andere vorm van groendak geen goed idee.

Sedumdak laten aanleggen? Offertes aanvragen

Sedumdak aanleggen

Als u zelf handig bent is het zelf maken van een sedumdak goed te doen, maar voor de meeste mensen is het waarschijnlijk verstandiger om een professional zoals een hovenier in te huren. Er komt namelijk best wel wat bij kijken, en wanneer het niet goed wordt gedaan kunnen er later problemen ontstaan, zoals het inzakken van uw dak of lekkages.

Zo zal een professional eerst controleren of de dakconstructie sterk genoeg is om een sedumdak te kunnen dragen. Daarnaast zijn ze ook goed op de hoogte van de verschillende lagen en technieken die van belang zijn bij het aanleggen van een sedumdak. Zo is bijvoorbeeld een goede waterafvoer erg belangrijk, want een teveel aan water is niet goed voor de sedumplanten, en kan er bovendien voor zorgen dat er mos gaat groeien. En tenslotte kunnen ze u ook voorzien van advies over de keuze van planten, door de juiste plantjes te combineren kunt u er namelijk voor zorgen dat het sedumdak een groot deel van het jaar in bloei staat.

Wanneer alles goed is uitgezocht kan er gestart worden met de daadwerkelijke aanleg, wat vaak erg snel kan gebeuren. De benodigde tijd is natuurlijk afhankelijk van de oppervlakte van het sedumdak, maar over het algemeen is het een klus die binnen een dag afgerond kan worden. De verschillende lagen voor de ondergrond kunnen namelijk erg vlot gelegd worden, en dit geldt ook voor de planten zelf, die worden geleverd in sedummatten of sedum cassettes.

Onderhoud

Een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig, maar is niet compleet onderhoudsvrij. Zo kan het zijn dat er onkruid tussen de sedumplanten groeit, en het is een goed idee om dit een of twee keer per jaar te verwijderen. Ook kunnen de sedumplanten te ver over de rand van uw dak heen groeien, en wanneer dat gebeurt zult u de planten dus bij moeten knippen. Daarnaast is het belangrijk om af en toe te controleren of de hemelwaterafvoer nog goed werkt en niet verstopt is geraakt met bijvoorbeeld bladeren of plantenresten. Tenslotte kunt u er voor de optimale gezondheid van de planten nog voor kiezen om het sedumdak van extra voeding te voorzien door ze te bemesten en extra water te geven in droge periodes.

Kosten en prijs van een sedumdak

Het is helaas niet zo eenvoudig om een prijs te noemen voor het aanleggen van een sedumdak. U kunt er over het algemeen vanuit gaat dat de kosten voor een sedumdak van 30 vierkante meter uit zullen komen op ongeveer 2000 euro, en voor een dak van 100 vierkante meter zal de kostprijs rond de 5000 euro liggen. Houdt u er echter rekening mee dat dit een hele grove prijsindicatie is, en dat de daadwerkelijke kosten voor een sedumdak bepaald worden door veel verschillende zaken.

Zo zal de prijs voor een schuin dak hoger liggen dan voor een plat dak, en zijn er ook prijsverschillen tussen de gekozen planten en de gebruikte materialen. En wanneer uw dak eerst versterkt dient te worden zal dat vanzelfsprekend ook extra kosten met zich meebrengen. Voor een goede inschatting van de kosten voor het aanleggen van een sedumdak in uw eigen situatie is de beste optie om verschillende hoveniers of andere professionals te benaderen en om een offerte te vragen.

Subsidie

De aanleg van een sedumdak is dus een flinke investering, maar het is inmiddels in veel gemeenten mogelijk om subsidie voor een sedumdak aan te vragen, vooral in de grotere steden. De subsidie kan soms wel oplopen tot 50% van de totale kostprijs, dus dat is een aanzienlijke bijdrage en het loont zeker om dit bij uw eigen gemeente na te vragen!

Sedumdak laten aanleggen? Offertes aanvragen

Sedumdak aanleggen

© josekube - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen