Zwemvijver aanleggen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Met een zwemvijver in uw tuin heeft u de voordelen van zowel een vijver als een zwembad. U kunt het hele jaar door genieten van de mooie en natuurlijke uitstraling van een vijver, terwijl u er in de zomer ook nog eens lekker in kunt zwemmen voor wat verkoeling. Overweegt u het maken of aanleggen van een zwemvijver? Lees dan verder, want op deze pagina hebben we alle belangrijke informatie over zwemvijvers voor u op een rijtje gezet.

Wat is een zwemvijver?

De naam zegt het eigenlijk al, maar heel eenvoudig gezegd is een zwemvijver dus een vijver die groot en zuiver genoeg is om er ook in te kunnen zwemmen. Zwemvijvers bestaan uit twee delen, namelijk een zwemgedeelte en een filtergedeelte, en het water wordt op een natuurlijke manier gereinigd door het water uit het zwemgedeelte door het filtersysteem te laten lopen en daarna weer terug te circuleren naar het zwemgedeelte.

Voor het filtersysteem kan over het algemeen gekozen worden uit twee verschillende soorten, namelijk een zandfilter of een helophytenfilter. Bij een zandfilter loopt het water langzaam door het zand, waardoor vuil achterblijft en het water er weer schoon uitkomt. Het is een duurzame oplossing, maar ook een flinke investering bij de aanleg, vandaar dat de meeste zwemvijvers gebruik maken van een helophytenfilter.

Helophyten zijn een specifiek soort water- en oeverplanten, en een helophytenfilter bestaat uit een combinatie van deze waterplanten en lavastenen. De planten en stenen zuiveren het water zodat het weer mooi helder wordt. Bovendien worden ze aan de randen van de zwemvijver aangebracht, zodat u er geen last van heeft tijdens het zwemmen.

Verschillen met een zwembad

Waar bij een zwemvijver het filtersysteem op een natuurlijke manier zorgt voor een goede kwaliteit van het water, wordt er bij een zwembad vaak gebruik gemaakt van chloor en andere chemicaliën. Het water van een zwemvijver is dus veel gezonder, u zult bijvoorbeeld geen last krijgen van rode ogen, en bovendien is het ook beter voor het milieu.

Verder zult u ook veel meer tijd kwijt zijn aan het onderhouden van een zwembad. Naast het reguleren van de juiste hoeveelheden chloor en andere chemicaliën, zult u het water in een zwembad ook af en toe moeten verversen. Dit is allemaal niet nodig bij een zwemvijver.

Ook is het zo dat een zwembad uit strakke lijnen en vormen bestaat en dus altijd opvalt in uw tuin. Dit is ook mogelijk voor een zwemvijver, maar daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om te kiezen voor natuurlijke vormen. Zo kunt u een zwemvijver op een natuurlijke wijze op laten gaan in uw tuin, zodat niets erop wijst dat deze speciaal is aangelegd.

Tenslotte dient u er wel rekening mee te houden dat het natuurlijke water van een zwemvijver dieren zoals vogels, kikkers en salamanders aan kan trekken. Als u hier liever niet tussen zwemt dan kunt u beter kiezen voor een zwembad in plaats van een zwemvijver.

Onderhoud

Door de natuurlijke filtering van het water heeft een zwemvijver maar weinig onderhoud nodig. Zo kunnen er in de herfst bladeren en takken in het water terechtkomen, maar die zijn eenvoudig te verwijderen met een schepnet. Daarnaast dienen de filterplanten eens per jaar gesnoeid te worden, en zullen de zuurstofplanten in de periode van mei tot september soms uitgedund moeten worden. Tenslotte zal de bodem van de zwemvijver enkele malen per jaar schoongemaakt moeten worden door deze te stofzuigen. Al met al valt het onderhoud van een zwemvijver dus wel mee, zeker wanneer u dit vergelijkt met het onderhoud dat nodig is voor een normaal zwembad.

Zwemvijver aanleggen: zelf maken of uitbesteden?

Het aanleggen van een kleine vijver is vaak nog goed zelf te doen, maar door de grote afmetingen van een zwemvijver is het niet aan te raden om dit zelf te doen. Bovendien vereist het maken van een zwemvijver ook nog wat specifieke kennis, dus is het over het algemeen beter om het aanleggen van een zwemvijver uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Ze beschikken over het juiste materieel voor de werkzaamheden, en bovendien hebben ze de juiste kennis en ervaring in huis voor het beste eindresultaat, zodat u nog jarenlang kunt genieten van uw nieuwe zwemvijver.

Kosten zwemvijver

Het is lastig om een goede indicatie te geven van de kosten voor het aanleggen van een zwemvijver, aangezien er behoorlijk wat verschillende factoren van invloed zijn op de uiteindelijk prijs van een zwemvijver. Enkele voorbeelden van zaken die de prijs van een zwemvijver kunnen beïnvloeden zijn de afmetingen en de diepte, de gekozen vorm, de gebruikte materialen en eventuele extra’s zoals een trap, steiger, verlichting of verwarming. Zo zal een kleine zwemvijver in een standaard formaat een flink stuk goedkoper zijn dan een grote zwemvijver met een uniek ontworpen vorm en vele extra’s.

Maar om u toch een indicatie te geven van de prijs van een zwemvijver, over het algemeen wordt er een minimale oppervlakte van 30 vierkante meter aangehouden om goed te kunnen zwemmen, en de gemiddelde kosten van een zwemvijver van dit formaat en 1 meter diep liggen zo rond de 25.000 euro. En voor dezelfde zwemvijver maar dan met een diepte van 1,5 meter komt de prijsindicatie als snel uit op een bedrag van ongeveer 40.000 euro. En deze bedragen kunnen dus nog eens flink oplopen wanneer u kiest voor grotere afmetingen, een uniek ontwerp en extra opties.

Zwemvijver laten aanleggen? Offertes aanvragen

Zwemvijver aanleggen

© smaglov - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen