Kleine tuin

02/01/2021   |   14/02/2022   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Veel mensen dromen wellicht van een grote tuin. Toch zijn er in Nederland een heleboel huizen met kleine tuinen. Dit betekent gelukkig niet dat tuinieren geen optie is. Integendeel! Met een kleine tuin kunt u ook een mooi, groen paradijsje creëren. Met een slim en creatief ontwerp is van een kleine tuin zeker iets moois te maken. In dit artikel geven we tips en ideeën voor de inrichting van een kleine tuin.

Wat is een kleine tuin?

Het woord ‘klein’ is voor iedereen natuurlijk anders. Wat de één een kleine tuin vindt, is voor de ander misschien groot genoeg. Als we spreken over een kleine tuin, wordt er onderscheid gemaakt in de volgende soorten:

 • Voortuin => de meeste voortuinen zijn klein. Er zijn niet veel huizenbezitters met een grote voortuin. Toch is hier meestal wel ruimte voor het creëren van een gezellig plekje met beplanting.
 • Kleine achtertuin => veel huizen, vooral in drukke steden, hebben een klein achtertuintje, ook wel een postzegeltuin genaamd. Deze kleine tuin inrichten vergt wat fantasie, maar met een beetje creativiteit is er heel veel mogelijk.
 • Balkon => de kleine stenen buitenruimte bij een appartement biedt vaak veel mogelijkheden. Voordeel van een balkon als kleine tuin is dat u minder last heeft van ongedierte.

Heb ik voor een kleine tuin een ontwerp nodig?

Mensen met een kleine tuin denken vaak dat een tuinontwerp niet nodig is. Het tegendeel is waar, want juist met een klein tuinoppervlak moet er uit elke vierkante meter maximaal rendement worden gehaald. U begint met de inrichting van een kleine tuin feitelijk niet anders dan bij een grote tuin. Welke functie heeft de tuin? Wat zijn uw wensen? Moet het een kleine tuin met gras worden? Wilt u een boom in uw kleine tuin? Welke uitstraling moet de tuin krijgen? Wordt het een kleine tuin met overkapping? Welke stijl past bij u en uw woonstijl? Vragen genoeg om eens over na te denken.

Tips tuinontwerp kleine tuin

 1. Maak een schets of plattegrond.
 2. Teken op de plattegrond een raster en houdt daarbij de maten van uw huis aan.
 3. Bepaal in grote lijnen de indeling van de tuin (veranda kleine tuin, waar de tegels, beplanting, looppad, pergola).
 4. Uw tuin zal groter lijken wanneer u werkt met niveauverschillen. Zelfs een klein hoogteverschil geeft al resultaat.
 5. Ook ronde vormen geven een ruimtelijk effect, bijvoorbeeld een rond terras.
 6. Creëer diepte door donkere kleuren achter in de tuin te gebruiken.
 7. Teken als laatste de details, dus de accessoires en de beplanting.

Meer weten over het maken van een tuinontwerp? Lees dan ons artikel Tuinontwerp maken.

Kleine tuin laten aanleggen? Plaats uw klus

Hoe een kleine tuin inrichten?

Als de kleine tuin ideeën op papier staan of wellicht al zijn uitgevoerd, is het tijd voor de inrichting van tuin. Hier volgt wat kleine tuin inspiratie:

 • Tuinaccessoires
 • Tuinmeubelen
 • Beplanting

Tuinaccessoires

U kunt een kleine tuin perfect aankleden met leuke tuinaccessoires. Voor een vrolijke tuin kiest u voor kleurrijke accessoires. Voor een stoere, kleine tuin zijn tuinaccessoires van metaal perfect. De stijl van uw tuin speelt hierbij uiteraard een belangrijke rol. Vergeet ook de verlichting niet. Lantaarns, fakkels of solar tuinverlichting, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Tuinmeubelen

Ook in een kleine tuin mogen tuinmeubelen natuurlijk niet ontbreken. Het assortiment is tegenwoordig erg groot. Kies voor een praktische tuinset. Houdt daarbij de afmetingen goed in de gaten. Een grote royale tuinset kunt u beter inruilen voor iets wat kleiner en intiemer is. Ook hier geldt dat de tuinmeubelen moeten passen bij de stijl van uw kleine tuin.

Beplanting

In een kleine tuin doet beplanting het ook altijd erg goed. Voor een kleine tuin is verticaal tuinieren uitermate geschikt. U kunt kiezen om een wand te beplanten of de planten in een pot te plaatsen. Maak een mix van vaste planten, wintergroene en eenjarige planten. Een pergola in een kleine tuin is ook een aanrader. Wilt u extra privacy? U denkt er wellicht niet aan, maar er zijn veel bomen op stam geschikt voor een kleine tuin. Bijvoorbeeld een bolboom of leiboom. Ook verschillende soorten fruitbomen blijven van nature klein, net als sommige magnolia’s en esdoorns.

Onderhoud kleine tuin

Ook een kleine tuin heeft verzorging nodig om deze mooi te houden. Heeft u een kleine tuin met gras? Dan is het nodig om regelmatig gras te maaien, jaarlijks te verticuteren en bij te zaaien. Op die manier blijft uw stukje gazon het hele jaar in goede staat. Een boom in een kleine tuin kan prima, maar ook een boom moet doorgaans jaarlijks worden gesnoeid. Ditzelfde geldt voor struiken en planten. Gebruik goed, schoon en scherp gereedschap voor het snoeien van planten en bomen voor in een kleine tuin. Om het hele jaar te genieten van een kleine tuin, is tuinonderhoud onmisbaar.

Kleine tuin laten aanleggen? Plaats uw klus

Kleine tuin

© Hannamariah - depositphotos.com

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

 • Verzorgingstips voor bomen en planten
 • Inspiratie voor uw tuin en terras
 • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Plaats een klus