Oprit bestraten

  |     |   Leestijd: 7 min.   |   Categorie: algemeen

Denkt u na over nieuwe bestrating voor uw oprit, maar heeft u geen flauw idee wat dat gaat kosten en wat er verder allemaal bij komt kijken? Lees dan verder, want in dit artikel hebben wij alles over het aanleggen en bestraten van een oprit voor u uitgezocht en op een rijtje gezet.

Wat kost het bestraten van een oprit?

In de tabel hieronder ziet u een indicatie van de kosten voor de verschillende zaken die komen kijken bij het bestraten van een oprit:

Kosten bestraten oprit
Omschrijving Prijs incl. BTW
Stratenmaker € 10 - € 20 per m2
€ 25 - € 45 per uur
Tegels / stenen € 15 - € 50 per m2
Ophoogzand / voegzand € 40 - € 60 per big bag (1 m3)
Opsluitbanden € 4 - € 6 per meter

De daadwerkelijke kosten zullen natuurlijk afhangen van het tarief van de stratenmaker die de oprit voor u gaat aanleggen, de gekozen tegels of stenen, en de complexiteit van het motief of legverband waarin de bestrating gelegd moet worden. Over het algemeen werken stratenmakers met een vast bedrag per vierkante meter voor simpele legverbanden, terwijl er voor complexere motieven en legverbanden vaak met een uurtarief wordt gewerkt.

Hieronder volgen voorbeeldberekeningen van de kosten voor het bestraten van een oprit voor twee verschillende situaties. Deze voorbeelden zijn gebaseerd op een oprit van 3 meter breed en 5 meter lang, oftewel 15 vierkante meter, wat de minimaal geadviseerde oppervlakte is voor een oprit om een normale gezinsauto op te parkeren met genoeg ruimte om uit te stappen aan beide kanten. Aan de hand van de prijzen in bovenstaande tabel en de onderstaande voorbeeldberekeningen kunt u dan een inschatting maken van de kosten voor uw eigen situatie.

Voorbeeld: Oprit van betonklinkers met simpel legverband
Een oprit van betonklinkers in een simpel legverband is een van de goedkoopste opties voor het bestraten van uw oprit waar u voor kunt kiezen:

Stratenmaker: 15 m2 x € 10 = € 150
Betonklinkers: 15 m2 x € 15 = € 225
Ophoogzand: 5 m3 x € 40 = € 200
Opsluitbanden: 16 m x € 5 = € 80

De totale kosten in dit voorbeeld komen uit op een bedrag van € 655.

Voorbeeld: Gebakken waaltjes in siermotief
Wanneer u toch liever een iets luxere uitstraling van uw oprit heeft kunt u kiezen voor gebakken waaltjes gelegd in een siermotief:

Stratenmaker: 12 uur x € 35 = € 420
Waaltjes: 15 m2 x € 35 = € 525
Ophoogzand: 5 m3 x € 40 = € 200
Opsluitbanden: 16 m x € 5 = € 80

In dit voorbeeld zijn de kosten voor de stratenmaker en de stenen hoger, en de totale kosten komen dan ook uit op een bedrag van € 1225.

Bent u op zoek naar iemand om een oprit voor u aan te leggen? Klik dan hier om te zoeken naar een hovenier gespecialiseerd in bestrating bij u in de buurt.

Oprit laten aanleggen? Offertes aanvragen

Een stevige oprit aanleggen

Een auto is natuurlijk erg zwaar, dus het is belangrijk om een stevige oprit aan te leggen. U wilt natuurlijk voorkomen dat de oprit na verloop van tijd gaat verzakken, of dat de tegels of stenen breken door het gewicht van uw auto. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het bestraten van uw oprit.

Ophoogzand en voegzand

Om verzakkingen en het breken van stenen of tegels te voorkomen is een goede fundering van belang. Door een laag ophoogzand van zo’n 25 tot 35 centimeter aan te brengen onder de bestrating van uw oprit zorgt u ervoor dat de ondergrond sterk genoeg is om een auto te kunnen dragen. Voor een oprit van 15 m2 heeft u ongeveer 5 m3 aan zand nodig, oftewel vijf big bags van een kuub. Bovendien kunt u dit zand ook gebruiken om na het leggen van de bestrating de voegen te vullen, om te voorkomen dat de stenen of tegels verschuiven.

Dikte van de stenen of tegels

Om het gewicht van een auto te kunnen dragen is de minimaal geadviseerde dikte van stenen en tegels voor een oprit 7 centimeter. De meest gebruikte steensoorten voor een oprit zijn waaltjes en betonklinkers, maar ook als u kiest voor iets anders is het verstandig om een minimale dikte van 7 centimeter aan te houden.

Legverband

Het legverband is het patroon waarin stenen en tegels gelegd worden. Er zijn veel verschillende soorten legverbanden, maar de twee meest gebruikte legverbanden voor een oprit zijn het elleboogverband en het keperverband. Bij deze legverbanden worden de stenen dwars tegen elkaar gelegd, waardoor de kans op verschuiven minimaal is. Bij het elleboogverband staan de stenen recht op de opsluitbanden en rijrichting, terwijl de stenen bij het keperverband 90 graden gedraaid zijn.

Opsluitbanden

Het plaatsen van opsluitbanden aan de randen van de oprit zorgt ervoor dat de stenen en tegels geen ruimte meer hebben om te verschuiven, bijvoorbeeld door het gewicht van een geparkeerde auto. Opsluitbanden zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, maar voor een oprit is het raadzaam om te kiezen voor stevige opsluitbanden met een minimale afmeting van 8 x 20 x 100 centimeter.

Aftrillen

De laatste stap bij het bestraten van een oprit is het aftrillen met een trilplaat, dit zorgt ervoor dat de stenen of tegels zich goed vastzetten in de ondergrond. Let er wel op dat de bestrating goed schoon is voordat u begint met aftrillen, omdat anders kleine steentjes de bestrating kunnen beschadigen. En wanneer u heeft gekozen voor tegels om uw oprit te bestraten dan is het belangrijk om een beschermlaag om de trilplaat te gebruiken om beschadiging van de tegels te voorkomen.

Oprit van grind

Een oprit van grind is over het algemeen goedkoper aan te leggen dan een oprit met bestrating, al is dit ook afhankelijk van de kwaliteit van de materialen die gebruikt worden. Een goede richtlijn voor de kosten van het aanleggen van een oprit van grind is een bedrag tussen de € 25 en € 40 per vierkante meter. Hierin zijn dan alle kosten verwerkt, zoals het arbeidsloon van de stratenmaker en de aanschaf van grindplaten en het grind. Grindplaten zijn noodzakelijk om te zorgen dat het grind op zijn plaats blijft liggen en dat er geen rijsporen ontstaan.

Een van de grootste nadelen van een oprit van grind is dat deze minder makkelijk te onderhouden is. Zo is het bijvoorbeeld lastiger om bladeren te verwijderen, en ook zult u het grind af en toe moeten harken om te zorgen dat het gelijk verdeeld blijft. Daarnaast kunt u ook last krijgen van onkruid dat door het grind heen groeit, maar dat kunt u voorkomen door grindplaten met anti-worteldoek te gebruiken of zelf anti-worteldoek onder de grindplaten te leggen.

Oprit laten aanleggen? Offertes aanvragen

Oprit bestrating voorbeelden

Hieronder volgen enkele voorbeelden van bestrating voor de oprit:

Betonklinkers in keperverband
Betonklinkers in een keperverband.

Gekleurde betonklinkers in een elleboogverband

Gekleurde betonklinkers in een elleboogverband.

Gekleurde stenen in een cirkelmotief

Gekleurde stenen in een cirkelmotief.

Rode waaltjes in een visgraatverband

Rode waaltjes in een visgraatverband.

Kasseien in een waaierverband

Kasseien in een waaierverband.

Natuursteen tegels in een wildverband

Natuursteen tegels in een wildverband.

Granieten tegels in halfsteenverband

Granieten tegels in halfsteenverband.

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen