Tuinhek maken

Om een mooie tuin hoort ook een passende tuinomheining. Dat geeft duidelijkheid over waar uw tuin eindigt en de grond van een ander (of de gemeente) begint. Ook zorgt een tuinafscheiding voor privacy. Hoe dichter het hek, hoe minder inkijk van buitenaf. Bovendien vormt een tuinhek ook een barrière voor dieren en ongewenste bezoekers. Heeft u twee rechterhanden en wilt u graag zelf een tuinhek maken? Lees dan verder voor onze handige tips.

Houten tuinhek maken: welke houtsoort?

Wanneer u zelf een houten tuinhek gaat maken heeft u de keuze uit verschillende houtsoorten. Het is daarbij belangrijk dat u kiest voor een houtsoort die goed en langdurig bestand is tegen weersinvloeden. Een tuinhek staat immers altijd buiten en krijgt door de jaren heen heel wat te verduren. Geschikte houtsoorten zijn:

 • Vurenhout
 • Grenen
 • Douglas hout
 • Hardhout

Vurenhout is relatief goedkoop. Het is de meest voorkomende en makkelijkst te bewerken houtsoort. Grenen is een betaalbaar alternatief. Deze houtsoorten zijn echter wel minder duurzaam dan hardhout. Bij het kiezen van de juiste houtsoort is het dan ook van belang om te kijken naar het beschikbare budget, de gewenste bewerkbaarheid en langere termijnplanning als het gaat om duurzaamheid. Bouwt u een hek bij een huurhuis? Dan heeft u wellicht andere kwaliteitseisen dan wanneer u de tuin van uw net gebouwde koopwoning van een hekwerk voorziet.

Tuinhek materialen inkopen

Voordat u naar de bouwmarkt rijdt om hout in te kopen, heeft u ook een goede bouwtekening nodig. U zult daarbij de afmetingen van het tuinhek moeten bepalen. Ook het ontwerp van het hekwerk is van invloed op de hoeveelheid hout die u nodig heeft.

Op internet vindt u tal van mogelijkheden wat betreft het maken van een tuinhek. Maar om echt te bepalen wat u mooi vindt, is het prettig eens wat hekwerken van dichtbij te bekijken. Door gewoon eens een wandeling te maken door uw eigen woonwijk zult u ongetwijfeld al veel verschillende opties tegenkomen. Van hoge grenen schuttingen tot lage hardhouten tuinhekken. Brede spijlen, smalle spijlen, donker hout, licht hout, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Pas wanneer u precies weet hoe uw tuinhek er uit komt te zien én om hoeveel meter tuinhek het gaat, kunt u uitrekenen hoeveel hout er nodig is om dit tuinhek te maken.

Zorg er bij de aanschaf van het hout voordat u rechte planken en balken koopt, zodat ook het tuinhek mooi recht wordt. Uiteraard is het ook mogelijk om kant-en-klare tuinhekken te kopen om in de tuin te plaatsen.

Tuinhek plaatsen

Of u nu zelf een tuinhek maakt of een voorgemonteerd exemplaar koopt, u zult het tuinhek nog wel zelf moeten plaatsen.

Tuinhek plaatsen benodigdheden

Behalve hout (voor hekwerk en palen) heeft u voor het plaatsen van het tuinhek de volgende dingen nodig:

 • Snelbeton
 • Grondboor
 • Boormachine
 • Waterpas
 • Schroeven
 • Schermsteunen (zoals L-beslag of schuttingbeslag)

Tuinhek plaatsen: zo gaat u te werk

Het plaatsen van een tuinhek is geen moeilijke klus, maar wel een klus die beter gaat wanneer u een extra paar helpende handen heeft. Samen volgt u onderstaande stappen om het tuinhek stevig te plaatsen. Dan heeft u er het langst plezier van.

Stap 1
Bepaal heel precies waar de palen voor het tuinhek in de grond moeten komen.

Stap 2

Gebruik een grondboor om gaten voor de palen te graven.

Stap 3

Vul de gaten met snelbeton en plaats de palen.

Stap 4

Monteer de schermsteunen aan de palen (voor een mooi resultaat monteert u ze op iedere paar op dezelfde hoogte).

Stap 5

Schroef de hekken vast op de steunen.

Stap 6

Werk het hek indien nodig af met beits of impregneermiddel.

Tip: Voor een stevig tuinhek raden wij aan om de palen voor tenminste ⅓ in de grond te zetten. Voor een tuinhek van 1 meter hoog is dus een paal nodig van 150 cm.

Is er een vergunning nodig?

Het is iedereen toegestaan om een tuin of perceel af te bakenen ten bate van privacy en veiligheid. Daarbij worden qua hoogte een aantal belangrijke stelregels gehanteerd:

 • Tot 1 meter hoog zijn alle hekken vergunningsvrij.
 • Een tuinhek van 1 tot 2 meter hoog mag alleen geplaatst worden achter de voorgevelrooilijn. Dit is de denkbeeldige lijn waarachter een huis gebouwd mag worden. Deze informatie is eventueel te vinden in het bestemmingsplan.
 • Voor een erfafscheiding van boven de 2 meter hoog is altijd een vergunning nodig. Deze kunt u aanvragen bij de gemeente.

Tuinhek laten maken? Plaats uw klus

Tuinhek maken

© Sportactive - depositphotos.com

Plaats een klus